Βαρουφάκης: Είναι στο χέρι μας να αδράξουμε την ευκαιρία και να δυναμώσουμε το ΜέΡΑ25 μέσα κι έξω από την Βουλή

 Βαρουφάκης: Είναι στο χέρι μας να αδράξουμε την ευκαιρία και να δυναμώσουμε το ΜέΡΑ25 μέσα κι έξω από την Βουλή

Για την επισκόπηση της πολιτικής συγκυρίας στο πλαίσιο της εισήγησης του Γραμματέα του κόμματος (διεθνής κατάσταση, ακρίβεια, ζητήματα δημοκρατίας), την κινηματική και προεκλογική στρατηγική του κόμματος και την παρουσία του ΜέΡΑ25 στη φετινή ΔΕΘ συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εισήγηση του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ανέφερε πως «είμαστε για άλλη μία φορά ενώπιον ενός αποκεφαλισμού μνημονιακού πρωθυπουργού». “Είναι ξεκάθαρο ότι το πρότζεκτ της Ολιγαρχίας να ξαναγίνει ο κ. Μητσοτάκης Πρωθυπουργός -ενδεχομένως με Κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-, το ξέκοψε η ίδια η Ολιγαρχία. Ακόμα και να προκύψει μια Κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να δεχθεί τον κ. Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό πια” ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

“Το ζήτημα των υποκλοπών είναι θέμα μεταδημοκρατίας. Εμείς ως ΜέΡΑ25 μιλούσαμε εξαρχής για την Ερτνογανοποίηση και τον Εξορμπανισμό που συντελείται” υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε ακόμα στην σημαντική, όπως τόνισε, αλλαγή του διεθνούς καταμερισμού ισχύος, επισημαίνοντας ότι το Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων που έχει προτείνει το ΜέΡΑ25 μαζί με το DiEM25 και την Προοδευτική Διεθνή τον περασμένο Μάιο, συνιστά ιστορική ανάγκη.

“Έχουμε πλήρη επικυριαρχία των ΗΠΑ σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο με το ολιγαρχικό ζητούμενο πλέον στις επόμενες εκλογές να μην είναι απλώς μια Κυβέρνηση του “Ναι σε όλα” σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Παρίσι, αλλά και σε Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ” ανέφερε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως αυτός είναι ο λόγος που η ενίσχυση του ΜέΡΑ25 ανησυχεί το εγχώριο τροϊκανικό, ολιγαρχικό και νατοϊκό κατεστημένο.

Όσον αφορά την οικονομία και την ακρίβεια, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε πως «η χρεοδουλοπαροικία βαθαίνει, όμως αυτή τη στιγμή τα λαϊκά στρώματα δεν βλέπουν τον μέχρι πρότινος εμφανή εικονικό δημοσιονομικό πνιγμό». “Πνίγονται όμως στα σουπερμάρκετ από τις τιμές” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης και συνέχισε: “γι’ αυτό η Ρήξη σήμερα είναι η μόνη απάντηση στην κρίση, στα προβλήματα του λαού, όπως αυτός τα καταλαβαίνει”.

Για παράδειγμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε την κατάργηση της αγοράς ενέργειας, όχι απλώς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και την σύσταση ενός μηχανισμού που θα πατάσσει την αισχροκέρδεια στα σουπερμάρκετ, πράγματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν άμεσα και μονομερώς χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση ή άδεια από την “τρόικα”, όποιον μανδύα κι αν έχει αυτή σήμερα.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα των εκλογικών συνεργασιών ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου του κόμματος που θέτει ένα πλαίσιο 7+1 πολιτικών τομών για μια προγραμματική συζήτηση με τον όποιον το επιθυμεί, μόνο όμως προεκλογικά όχι μετεκλογικά, με την όποια κατάληψη μιας τέτοιας συζήτησης να τίθεται υπό την έγκριση της βάσης του κόμματος.

“Η Κεντρική μας Επιτροπή έχει ένα μεγάλο καθήκον: την εκτίμηση των πολιτικών εξελίξεων και την εκπόνηση μιας στιβαρής στρατηγικής και μιας έξυπνης τακτικής για να προχωρήσουμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες στο δρόμο προς τις διπλές κάλπες” επισήμανε καταληκτικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και κατέληξε πως «είναι στο χέρι μας να αδράξουμε την ευκαιρία και να δυναμώσουμε το ΜέΡΑ25 μέσα κι έξω από την Βουλή για να προετοιμάσουμε την Ρήξη που είναι απαραίτητη».0

Γ. Βαρουφάκης στο militaire.gr : Αυτό που προωθείται στα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι ο χειρότερος συνδυασμός του πιο αισχρού καπιταλισμού και του πιο γελοίου κρατισμού

«Αυτό που προωθείται στα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι ο χειρότερος συνδυασμός του πιο αισχρού καπιταλισμού από τη μία μεριά και του πιο γελοίου κρατισμού από την άλλη. Εδώ δεν είναι καπιταλισμός, δεν είναι κράτος, είναι μια απίστευτη ρεμούλα», υπογραμμίζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο militaire.gr.

«Γιατί; Έχεις μία επιχείρηση η οποία θα έπρεπε να λειτουργεί. Γιατί δεν είναι μια απλή επιχείρηση, είναι ένα ναυπηγείο. Αυτό είναι ένα δράμα ενός ναυπηγείου, ιδιωτικού ναυπηγείου το οποίο πτώχευσε και χρωστάει, έχει φεσώσει το κράτος, δηλαδή τον ΕΦΚΑ, το υπ. ‘Αμυνας, τις τράπεζες», εξηγεί ο ίδιος δηλώνοντας ότι δεν έχει «καμία αντίρρηση με τα κουρέματα». «Τους έκανα (στην Κυβέρνηση) και μία πρόταση: θέλετε να κάνετε βαθιά κουρέματα στα χρέη του ναυπηγείου αυτού; Ωραία, θα κάνετε αντίστοιχα κουρέματα στα χρέη των μικρομεσαίων που χρωστάνε το σπίτι τους, τους οποίους όμως το αρπακτικό ταμείο το δικό σας πάει να τους πετάξει στο δρόμο την ώρα που κάνετε κουρέματα στον κύριο που θα αγοράσει – εξ Αμερικής- το συγκεκριμένο ναυπηγείο», σημειώνει.

«Έρχεται ένας επενδυτής. Πόσα θα βάλει από την τσέπη του; Μηδέν. Αυτό το μηδέν είναι ένας πολύ ριζοσπαστικός αριθμός. Τι επενδυτής είναι αν δεν βάλει τίποτα; Θα του δώσουμε τα ναυπηγεία, θα του κουρέψουμε τα χρέη, θα του εξασφαλίσουμε δουλειές από το πολεμικό ναυτικό, θα πάρει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να κάνει επενδύσεις. Αυτός τι θα βάλει; Τίποτα. Απλά θα πάρει ότι κέρδη υπάρχουν», προσθέτει, παραλληλίζοντας το εν λόγω θέμα και με τα αεροδρόμια.

«Πήραν 14 διαμάντια και τα έδωσαν στην Fraport συν χρήματα από το ελληνικό ΕΣΠΑ για να κάνει επενδύσεις», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Ο κ. Γεωργιάδης με αυτό το νομοσχέδιο μας ζήτησε να τον εξουσιοδοτήσουμε να αντιπροσωπεύσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου στα δικαστήρια όπου εκδικάζεται η πτώχευση του ναυπηγείου».

Τονίζει δε πως το ερώτημα είναι εφόσον το σχέδιο του κ. Γεωργιάδη για «τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας είναι τόσο καλό γιατί δεν το πάει στα δικαστήρια;».

«Το κλου είναι ότι ο επιχειρηματίας θα επιστρέψει στο δημόσιο αυτά που χρωστάει μόνο αν εμείς τους εξασφαλίσουμε κέρδη. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργαζομένων και υπάρχει μάλιστα ένα πολύ βεβαρημένο παρελθόν του κυρίου αυτού ο οποίος στο Νεώριο αλλά και αλλού, όποτε έχει πάρει μία επιχείρηση έχει μόνο εργολαβικούς εργαζόμενους, δηλαδή δεν θα έχει εργαζόμενους, ενοικιαζόμενους θα έχει», επισημαίνει και καταλήγει:

«Έπρεπε να το απορρίψουμε και οι 300 στη Βουλή. Δυστυχώς Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν την πρόταση, όπως υπερψήφισαν την οικοπεδοποίηση του Ελληνικού από τον κ. Λάτση, το οποίο είναι εξίσου μεγάλο σκάνδαλο».

Σχετικά Άρθρα