“Κλείδωσαν” τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ – Διεύρυνση του “πακέτου” προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

 “Κλείδωσαν” τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ – Διεύρυνση του “πακέτου” προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για την υιοθέτηση μόνιμων και προσωρινών μέτρων, με σκοπό την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο Open, είπε ότι οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν και να εξειδικευτούν από τον πρωθυπουργό σε επτά ημέρες από σήμερα, στα εγκαίνια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ασάφεια για τις τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το 2023, πολλώ δε μάλλον πώς θα κινηθούν οι τιμές αυτές ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως σίγουρα θα υπάρξει και νέο επίδομα θέρμανσης.

Σε ερώτηση σχετικά με το Fuel Pass 3, ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, αρκούμενος, ωστόσο, στο να επισημάνει πως «πρώτιστο μέλημα είναι να δούμε το συνολικό ύψος της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, στον απόηχο των εξελίξεων με το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 και την «έκρηξη» των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει και τη χώρα μας».

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η ακριβής εικόνα για την ανάπτυξη της οικονομίας για το β’ τρίμηνο του 2022, για την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο από φορολογία και τουρισμό κλπ., αλλά και για το πώς κινήθηκε ο πληθωρισμός. Και πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προωθούμενες παρεμβάσεις των Βρυξελλών στο κομμάτι της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που φέρεται να έχουν «κλειδώσει» είναι:

  • Επίδομα θέρμανσης. Αναμένεται να ανακοινωθεί είτε η αύξηση του επιδόματος, είτε η διεύρυνση των δικαιούχων.
  • Fuel Pass 3, για ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, εφόσον οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
  • Νέα επιταγή ακρίβειας (200 ευρώ) για ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους.
  • Συνέχιση επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Bonus για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Η σύγκριση θα γίνεται με την κατανάλωση της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.
  • Ειδική επιδότηση για φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά για θέρμανση.
  • Για τους επαγγελματίες αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος αλλά και χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
  • Από τη Δ.Ε.Θ.  ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και την κατεύθυνση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το νέο χρόνο, που συζητείται να επιστρέφει στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από 713 σήμερα.
  • Επίσης αναμένεται να επαναδιατυπώσει τη δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και «ξεπάγωμα» των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023, με αύξηση κατά μέσο όρο κοντά στο 6%.

Σχετικά Άρθρα