Έρευνα BBC: Καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και κλιματική αλλαγή – ” Κάλεσμα αφύπνισης” στον κόσμο

 Έρευνα  BBC: Καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και κλιματική αλλαγή  – ” Κάλεσμα αφύπνισης” στον κόσμο

Στο Πακιστάν υπάρχουν οι περισσότεροι παγετώνες στον κόσμο, με εξαίρεση τις πολικές περιοχές.

Οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν είναι ένα «κάλεσμα αφύπνισης» στον κόσμο για τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, είπαν ειδικοί.

Η πρόσφατη βροχή που έσπασε κάθε ρεκόρ, θα μπορούσε να καταστρέψει οποιαδήποτε χώρα, όχι μόνο τα φτωχότερα έθνη, είπε ένας ειδικός επιστήμονας για το κλίμα, στο BBC News.

Οι ανθρώπινες επιπτώσεις είναι ξεκάθαρες – άλλοι 2.000 άνθρωποι διασώθηκαν από τις πλημμύρες την Παρασκευή, ενώ οι υπουργοί προειδοποιούν για ελλείψεις τροφίμων αφού σχεδόν οι μισές καλλιέργειες της χώρας, καταστράφηκαν.

Υπάρχει ένα ”αίσθημα” αδικίας που είναι έντονα αισθητό στη χώρα: Το Πακιστάν συνεισφέρει λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη μας, αλλά η γεωγραφία του το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή.

«Κυριολεκτικά, το ένα τρίτο του Πακιστάν είναι κάτω από το νερό, αυτή τη στιγμή, και αυτό, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, κάθε κανόνα που έχουμε δει στο παρελθόν», δήλωσε αυτή την εβδομάδα η υπουργός Κλίματος Σέρι Ρεχμάν.

Το Πακιστάν βρίσκεται σε ένα μέρος στον κόσμο που σηκώνει το βάρος δύο μεγάλων μετεωρολογικών συστημάτων. Το ένα μπορεί να προκαλέσει υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, όπως ο καύσωνας του Μαρτίου, και το άλλο φέρνει μουσώνες.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού του Πακιστάν ζει κατά μήκος του ποταμού Ινδού, ο οποίος φουσκώνει και μπορεί να πλημμυρίσει κατά τη διάρκεια των μουσώνων.

Η επιστήμη που συνδέει την κλιματική αλλαγή και τους πιο έντονους μουσώνες είναι αρκετά απλή. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη θερμοκρασία του αέρα και της θάλασσας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξάτμιση. Ο θερμότερος αέρας όμως, συγκρατεί περισσότερη υγρασία, καθιστώντας τις βροχοπτώσεις των μουσώνων πιο έντονες.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η μέση βροχόπτωση στην περίοδο των καλοκαιρινών μουσώνων θα αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, εξηγεί η Anja Katzenberger στο Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων.

Αλλά το Πακιστάν έχει κάτι άλλο που το καθιστά επιρρεπές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: τους απέραντους παγετώνες του.

Η βόρεια περιοχή μερικές φορές που αναφέρεται ως ο «τρίτος πόλος» – περιέχει περισσότερους παγετώδεις πάγους από οπουδήποτε στον κόσμο εκτός των πολικών περιοχών.

Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, οι πάγοι των παγετώνων λιώνουν. Οι παγετώνες στις περιοχές Gilgit-Baltistan και Khyber Pakhtunkhwa του Πακιστάν λιώνουν γρήγορα, δημιουργώντας περισσότερες από 3.000 λίμνες, σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ στο BBC News. Περίπου 33 από αυτές, κμπορεί να ” εκραγούν ” και θα μπορούσαν να απελευθερώσουν εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και συντρίμμια, θέτοντας 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν και ο ΟΗΕ προσπαθούν να μειώσουν τους κινδύνους αυτών των ξαφνικών πλημμυρών εγκαθιστώντας συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και προστατευτικές υποδομές.

Στο παρελθόν, φτωχότερες χώρες με ασθενέστερη αντιπλημμυρική άμυνα ή στέγαση κατώτερης ποιότητας ήταν λιγότερο ικανές να αντιμετωπίσουν τις ακραίες βροχοπτώσεις.

Οι εκρήξεις λιμνών παγετώνων καταστρέφουν ήδη τις υποδομές

Αλλά ο επιστήμονας των κλιματικών επιπτώσεων Fahad Saeed είπε στο BBC News ότι ακόμη και ένα πλούσιο έθνος μπορεί να κατακλυστεί από τις καταστροφικές πλημμύρες αυτό το καλοκαίρι.

Η κλίμακα των πλημμυρών θα είναι τόσο υψηλή και η βροχή τόσο ακραία, που ακόμη και οι πολύ ισχυρές άμυνες θα δυσκολευτούν”, εξηγεί ο Δρ Saeed από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν και δίνει το παράδειγμα για τις πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους το 2021.

Το Πακιστάν δέχθηκε σχεδόν 190% περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο των 30 ετών από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο – φτάνοντας συνολικά τα 390,7 χιλιοστά.

Λέει ότι η μετεωρολογική υπηρεσία του Πακιστάν έκανε ”λογική” δουλειά προειδοποιώντας τους ανθρώπους εκ των προτέρων για πλημμύρες. Και η χώρα διαθέτει κάποια αντιπλημμυρικά συστήματα, αλλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Οι κάτοικοι του Πακιστάν αν και με τα μικρότερα αποτυπώματα άνθρακα υποφέρουν περισσότερο, λέει ο Δρ Saeed.

“Τα θύματα ζουν σε σπίτια από λάσπη με σχεδόν καθόλου πόρους και δεν έχουν συνεισφέρει σχεδόν τίποτα στην κλιματική αλλαγή”, λέει.

Οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει περιοχές που συνήθως δεν βλέπουν αυτό το είδος βροχής, συμπεριλαμβανομένων των νότιων περιοχών Singh και Balochistan που συνήθως άνυδρες ή ημίξηρες.

Η επαρχία Singh περιμένει περισσότερη καταστροφή

Ο Yusuf Baluch, ένας 17χρονος ακτιβιστής για το κλίμα από το Μπαλουχιστάν, λέει ότι η ανισότητα στη χώρα επιδεινώνει το πρόβλημα. Θυμάται το δικό του οικογενειακό σπίτι να παρασύρεται από πλημμύρες όταν ήταν έξι ετών.

«Οι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις και με πιο πλούσιο υπόβαθρο, πλήττονται λιγότερο από τις πλημμύρες», εξηγεί.

“Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να είναι θυμωμένοι. Οι εταιρείες εξακολουθούν να εξάγουν ορυκτά καύσιμα από το Μπαλουχιστάν, αλλά οι άνθρωποι εκεί έχουν μόλις χάσει τα σπίτια τους και δεν έχουν τροφή ή στέγη”, λέει. Πιστεύει ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να στηρίξει τις κοινότητες εκεί.

Ο Δρ Saeed λέει ότι οι πλημμύρες είναι “απολύτως μια κλήση αφύπνισης” για τις κυβερνήσεις παγκοσμίως που ατυχώς, παρέλειψαν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή στις διαδοχικές διασκέψεις του ΟΗΕ, για το κλίμα.

“Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν ο πλανήτης, έχει θερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου περισσότερο. Περαιτέρω θέρμανση, θα είναι θανατική ποινή για χιλιάδες ανθρώπους στο Πακιστάν”, προσθέτει.

Σχετικά Άρθρα