Politico: Ρωγμές στη Ν.Δ μετά την παρέμβαση Καραμανλή- Αιχμές για την επίκληση του απορρήτου

 Politico: Ρωγμές στη Ν.Δ μετά την παρέμβαση Καραμανλή- Αιχμές για την επίκληση του απορρήτου

Ρωγμές εμφανίζονται στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις αποκαλύψεις ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας (ΕΥΠ), που βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού, κατασκόπευε τον αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης, γράφει το Brussels Playbook του Politico, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει σε καθημερινή βάση το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις σχετικές εξελίξεις.

Ο Κώστας Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας (και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, την οποία ίδρυσε ο θείος του), προέτρεψε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιος διέταξε την υποκλοπή και γιατί, αναφέρει.

«Σε τέτοιες καταστάσεις η κάθαρση γίνεται μόνο όταν ξεκαθαρίσουν πλήρως», είπε ο Καραμανλής σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη. «Το ότι αυτά τα γεγονότα προκλήθηκαν από κυβερνητική πρωτοβουλία δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικό και παράνομο, αλλά τόσο πολύ πέρα ​​από τα όρια της νοσηρής φαντασίας και της πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο», πρόσθεσε.

“Η κυβέρνηση επικαλείται εμπιστευτικότητα”

Οι Έλληνες βουλευτές δεν απέκτησαν καθαρή εικόνα κατά τη διάρκεια ακρόασης της επιτροπής διαφάνειας που συγκλήθηκε την Πέμπτη, καθώς τα βασικά πρόσωπα στο σκάνδαλο των υποκλοπών επικαλέστηκαν το καθήκον εμπιστευτικότητας, γράφει σχετικά η Νεκταρία Σταμούλη.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, και ο Παναγιώτης Κοντολέων, ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να αποκαλύψουν τους λόγους για τους οποίους παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με αξιωματούχους. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε και ο Κοντολέων όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ακόμα ο φάκελος με την υπόθεση του Ανδρουλάκη ή αν τον έχει καταστρέψει η ΕΥΠ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει να δοθεί άμεσα ο σχετικός φάκελος στην επιτροπή διαφάνειας. «Δεν λέω ναι ή όχι», είπε ο Δημητριάδης όταν ρωτήθηκε εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί.

Στην επιτροπή ήταν επίσης παρόντες ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), καθώς και δύο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ υπό προηγούμενες κυβερνήσεις, και είπε ότι δεν μπορούν να ισχύουν κανόνες εμπιστευτικότητας την επιτροπή διαφάνειας. Ο Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός από το ίδιο το κόμμα του Μητσοτάκη, είχε παρόμοια άποψη: «Σε τέτοιες περιπτώσεις, το απόρρητο υποτάσσεται στην ανάγκη της δημόσιας ζωής για κάθαρση».

Πηγή: Politico

Σχετικά Άρθρα