Κατακραυγή για τις δηλώσεις… σκοταδισμού από τον Μητροπολίτη Δωδώνης: “Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιασθεί χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε”

 Κατακραυγή για τις δηλώσεις… σκοταδισμού από τον Μητροπολίτη Δωδώνης: “Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιασθεί χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε”

Δηλώσεις που θυμίζουν τον μεσαίωνα από τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομος στην προσπάθειά του να υποστηρίξει τη θέση της εκκλησίας κατά των αμβλώσεων και του δικαιώματος των γυναικών για αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος άφησε άφωνο το πανελλήνιο με τις εξοργιστικούς ισχυρισμούς του που αποτελούν ευθεία προσβολή στην κοινή λογική, τις γυναίκες και την επιστήμη,

Ο Χρυσόστομος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε». Και ακόμα ότι μια γυναίκα δεν μένει έγκυος μετά από βιασμό στην προσπάθειά του να υποστηρίξει γιατί μια γυναίκα δεν πρέπει να κάνει έκτρωση ακόμα κι αν έχει μείνει έγκυος μετά από βιασμό.

«Μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος. Θέλει συμμετοχή. Δεν μένει έγκυος γιατί χρειάζεται συμμετοχή. Για να γίνει σύλληψη χρειάζεται συμμετοχή και των δυο», υποστήριξε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Κικίλιας για δήλωση Χρυσόστομου: Είναι ντροπή για όλους μας

Πολιτική κατακραυγή

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο η προκλητική τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου κατά των αμβλώσεων, κατά την οποία ισχυρίστηκε ότι ακόμη και σε περίπτωση βιασμού, η γυναίκα οφείλει να κρατήσει το παιδί εάν μείνει έγκυος. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «καμία γυναίκα δεν βιάζεται χωρίς να το θέλει».

Στον πολιτικό χώρο, εκπρόσωποι από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έσπευσαν να καταδικάσουν τις αδιανόητες αυτές δηλώσεις του κληρικού.

ADVERTISING

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τόνισε σε ανάρτησή της ότι η «αδιανόητη και καταδικαστέα» τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και «δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού.»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος με τη σειρά του μίλησε για κάλυψη βιαστών και επίθεση στα γυναικεία δικαιώματα: «Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα», έγραψε σε tweet του.

«Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τις γυναίκες, τον βιασμό, τη συναίνεση είναι μεσαιωνικές» έγραψε ο Παύλος Χρηστίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά Άρθρα