Από την Κρήτη στις Σέρρες: Όλγα Κεφαλογιάννη vs Κώστας Καραμανλής για την “επόμενη μέρα”- Διεργασίες στη Ν.Δ

 Από την Κρήτη στις Σέρρες: Όλγα Κεφαλογιάννη vs Κώστας Καραμανλής για την “επόμενη μέρα”- Διεργασίες στη Ν.Δ

Στο παρασκήνιο της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, από τα Ανώγεια της Κρήτης και την εκδήλωση μνήμης στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, προκύπτουν μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που συζητώνται ήδη στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.

Σε συνδυασμό, ωστόσο, με την περιοδεία του πρωθυπουργού στις Σέρρες. Κι αυτό διότι, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση που κλονίζει την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην γεννέτειρα του πρώτου και στο “λίκνο” του καραμανλισμού.

Η φωτογραφία του 8χρονου Κυριάκου με τον ιδρυτή της Ν.Δ Κωνσταντίνο Καραμανλή που του χάρισε ο δήμαρχος της Πρώτης Σερρών, ήταν αναμφίβολα ένα μήνυμα ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να εκφράσει το “όλον” της παράταξης, ακόμα και τις ιδεολογικές αφετηρίες του ιδρυτή της.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η δημόσια έκφραση απόλυτης πίστης στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον νεότερο, ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού.

«Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε στην πόλη των Σερρών, καλώς ήρθατε στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και θέλω να γνωρίζετε ότι όλοι οι Νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα, τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά και όλοι Έλληνες“, είπε.

Πολλοί μιλούν για “ξαδελφοκτονία”, καθώς ενώ ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωνε σκληρή κριτική, ο γιός του Αχιλλέα Καραμανλή προσφέρθηκε να σταθεί δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον στηρίξει σε μία κρίσιμη πολιτική στιγμή.

Το παρασκήνιο θέλει τον νεότερο Καραμανλή να διαλέγει το momentum για να κάνει το κρίσιμο βήμα που θεωρεί πως φιλοτεχνεί το δικό του ηγετικό προφίλ με βλέψεις την ηγεσία της Ν.Δ, όταν έρθει η ώρα να τεθεί θέμα διαδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φαίνεται, λένε πολλοί, πως θεωρεί ότι έχει “κατοχυρώσει” λόγω ονόματος το καραμανλικό στρατόπεδο και προσπαθεί να εκφράσει και την πλειοψηφική (σήμερα) πλευρά του κόμματος που είναι ταυτισμένη με τον πρωθυπουργό.

Υπάρχει, όμως, κι άλλος λόγος. Ο Κώστας Καραμανλής, ο νεότερος, γνώριζε πως ο ξάδελφός του έχει δώσει έμμεσα το χρίσμα στην ΌΛγα Κεφαλογιάννη. Η εισαγωγική ομιλία της τελευταίας στην εκδήλωση στη μνήμη του πατέρα της στα Ανώγεια και όσα είπε για τον καραμανλισμό και τον (Κώστα) Καραμανλή, αλλά και η γενναιόδωρη απάντηση του τελευταίου, επιβεβαιώνουν τα σενάρια πως η νέα πολιτικός με το “βαρύ” όνομα προετοιμάζεται για την μάχη της επόμενης μέρας.

Πέραν, λοιπόν, όσων ειπώθηκαν σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι παρουσίες, Καραμανλή στα Ανώγεια, και Μητσοτάκη στις Σέρρες, ανέδειξαν την μελλντική εσωκομματική σύγκρουση ΌΛγας Κεφαλογιάννη και Κώστα Καραμανλή, του νεότερου.

Σε αυτούς τους δύο που, εκ των πραγμάτων, παίρνουν προβάδισμα, δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, χωρίς να το διατυμπανίζει, φιλοτεχνεί σιωπηρά το προφίλ του και, πιθανότατα, κάποιο ή κάποια ακόμα πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων ακούγονται στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Χωρίς, μάλιστα, να υποτιμά κανείς και τον ρόλο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσώρας δεν έχει δείξει προτίμηση.

Φυσικά, υπάρχει και ο Νίκος Δένδιας, πολύ εμπειρότερος και με μεγαλύτερο πολιτικό βεληνεκές από οιονδήποτε. Φαίνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών κρατά χαμηλούς τόνους -είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με τις υποκλοπές-, όμως είναι βέβαιο πως περιμένει την ώρα του. Οι μυημένοι, ωστόσο, γνωρίζουν πως Νίκος Δένδιας και Όλγα Κεφαλογιάννη έχουν πολλά κοινά πολιτικά και άλλα στοιχεία, και ίσως στον κατάλληλο χρόνο βρεθούν να συμπράττουν (υπερ του ενός ή της άλλης) και να παρεμβαίνουν συνολικά…

Σχετικά Άρθρα