Αχτσιόγλου για παρακολουθήσεις: ”Εδώ υπάρχουν και ποινικές ευθύνες που θα πρέπει να διερευνηθούν”

 Αχτσιόγλου για παρακολουθήσεις: ”Εδώ υπάρχουν και ποινικές ευθύνες που θα πρέπει να διερευνηθούν”

”Πρόκειται για μια κατάφωρα αντισυνταγματική ενέργεια να επικαλούνται το απόρρητο αυτοί οι οποίοι προσέρχονται να εξεταστούν στην Επιτροπή. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με ακύρωση της δυνατότητας ελέγχου της ΕΥΠ που προβλέπεται από το Σύνταγμα”. Αυτό, δήλωσε σήμερα η Έφη Αχτσιόγλου αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Δριμεία επίθεση άσκησε αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων η Έφη Αχτσιόγλου, με την πρώην υπουργό Εργασίας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει πως «η κυβέρνηση πια φαίνεται πως δεν δεσμεύεται από κανένα Σύνταγμα και καμία δημοκρατική αρχή. Υπηρετεί μόνο τον νόμο της σιωπής και της συγκάλυψης».

”Κατάφωρα αντισυνταγματική ενέργεια η επίκληση του απορρήτου”

Όπως δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο Κόκκινο 105,5, σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και όσα αποκαλύπτουν τα ρεπορτάζ, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε: «Πρώτον, πρόκειται για μια κατάφωρα αντισυνταγματική ενέργεια να επικαλούνται το απόρρητο αυτοί οι οποίοι προσέρχονται να εξεταστούν στην Επιτροπή. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με ακύρωση της δυνατότητας ελέγχου της ΕΥΠ που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Δεύτερον, εδώ υπάρχουν και ποινικές ευθύνες που θα πρέπει να διερευνηθούν, διότι ο ίδιος ο Κανονισμός της Βουλής απαγορεύει την επίκληση του απορρήτου σε κρατικούς λειτουργούς που πηγαίνουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να καταθέσουν. Αυτή η επίκληση του απορρήτου ισοδυναμεί με ψευδή κατάθεση. Τρίτον, καθημερινά εξελίσσεται μια γενικευμένη και συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση όχι απλώς παρανομεί, αλλά επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της»
Συγχρόνως, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση όχι απλώς παρανομεί, αλλά επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της, κι αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στη Βουλή υποστήριξε εξαιρετικά επικίνδυνες θέσεις για τη δημοκρατία. Είπε ότι κανείς δεν εξαιρείται, ότι δηλαδή εν δυνάμει όλοι οι πολίτες και όλα τα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνται, χρησιμοποιώντας μια εντελώς απλουστευτική θέση περί της ισότητας.

Το δεύτερο είναι η επίκληση του εσωτερικού εχθρού, ότι όποιος επιχειρεί να διαλευκάνει μια υπόθεση παραβίασης της δημοκρατίας εξυπηρετεί αλλότριες δυνάμεις.

Το τρίτο ζήτημα αφορά τη θέση ότι η ΕΥΠ είναι ένας μηχανισμός ο οποίος λειτουργεί ανεξέλεγκτα χωρίς να ενημερώνει κανέναν. Πέραν του ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές είναι και άκρως επικίνδυνο, διότι νομιμοποιεί τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού».

«Η σιωπή υπουργών και πολιτικών της ΝΔ δεν δικαιολογείται»

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, παράλληλα, ότι «είναι ευθύνη κάθε υπουργού και πολιτικού της ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση, η σιωπή δεν δικαιολογείται. Προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος της δεξιάς παράταξης καταδέχεται να στοιβάζεται πίσω από αυτή τη δυσώδη υπόθεση που έχει προφανή πρωτεργάτη τον κ. Μητσοτάκη».

Για το ζήτημα της ακρίβειας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση επιμένει να μην παρεμβαίνει στη ρίζα του προβλήματος, στο χρηματιστήριο ενέργειας, στην αισχροκέρδεια που καταφανώς υπάρχει και στα υπερκέρδη που σωρεύονται, τα αφήνει ανεξέλεγκτα να διαιωνίζονται και επιδοτεί τους παραγωγούς ενέργειας με χρήματα από τους πολλαπλάσιους φόρους των πολιτών λόγω της ακρίβειας, χωρίς να μειώνονται οι λογαριασμοί.

Έχουμε μια διπλή λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών αντί να μπει πλαφόν στις τιμές και να φορολογηθούν σοβαρά τα υπερκέρδη που δεν θα έπρεπε να έχουν σωρευθεί».

Σχετικά Άρθρα