Υποκλοπές: Έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου από την PEGA – Politico: Το ΕΛΚ αποφάσισε να μην καλέσει σε ακρόαση τον Ανδρουλάκη

 Υποκλοπές: Έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου από την PEGA – Politico: Το ΕΛΚ αποφάσισε να μην καλέσει σε ακρόαση τον Ανδρουλάκη

Eιδική ακρόαση στις 8 Σεπτεμβρίου και την αποστολή αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Αθήνα, για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.

Τρεις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές πολιτικές ομάδες (Φιλελεύθεροι, Συντηρητικοί & Μεταρρυθμιστές και Αριστερά) καλούσαν εδώ και ημέρες τον πρόεδρο της επιτροπής (μέλος του Λαϊκού Κόμματος) να υπάρξει άμεσα ακρόαση τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του Θανάση Κουκάκη όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φρόντιζε να «τρενάρει» την αποστολή της αρμόδιας επιτροπής για θέματα spyware (PEGA).

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε γνωστό χθες πως «ξεκλειδώνει» η αποστολή της αντιπροσωπείας των Βρυξελλών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, η ακρόαση θα περιοριστεί μόνο στο πρόσωπο του Θανάση Κουκάκη.

Ο Χάνες Χάιντε, ευρωβουλευτής και συντονιστής των σοσιαλδημοκρατών (S&D) στην επιτροπή μιλώντας στο Playbook είπε ότι η κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ πίεσε να μην προσκληθεί ο Ανδρουλάκης παραδόξως, με την υποστήριξη των Πρασίνων. Ο Χάιντε είπε ότι ήταν «παράλογο» για τους ευρωβουλευτές να αποφασίσουν να διερευνήσουν τα γεγονότα στην Ελλάδα «αλλά όχι να καλέσουν έναν από τους κύριους ανθρώπους που βρέθηκε στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων».

Οι Πράσινοι αποφάσισαν να μην καλέσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ακρόαση καθώς θέλουν να ακούσουν και Καταλανούς ευρωβουλευτές των οποίων τα τηλέφωνα φέρεται να παραβιάστηκαν. Έτσι, οι πολιτικές ομάδες συμφώνησαν ότι οι ευρωβουλευτές των οποίων τα τηλέφωνα έχουν παραβιαστεί «θα προσκληθούν όλοι μαζί σε κάποιο μελλοντικό στάδιο».