Taz και Frankfurter Rundschau για τις υποκλοπές: “Δεν δίνει απαντήσεις ο πρωθυπουργός”- Ο Κουκάκης στο Ε.Κ, “καθυστερήσεις” από ΕΛΚ για Ανδρουλάκη

 Taz και Frankfurter Rundschau για τις υποκλοπές: “Δεν δίνει απαντήσεις ο πρωθυπουργός”- Ο Κουκάκης στο Ε.Κ, “καθυστερήσεις” από ΕΛΚ για Ανδρουλάκη

Συντηρείται ψηλά στο ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου το θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα. Δύο γερμανικές εφημερίδας, η TAZ και η Frankfurter Rundschau, αναφέρονται εκτενώς στο θέμα, με τον δημοσιογράφο της πρώτης Φέρυ Μπατζόγλου να επισημαίνει πως δεν γίνονται πιστευτά τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης χρειάστηκε να σχολιάσει το ευαίσθητο θέμα σε συζήτηση που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την Παρασκευή.Όπως και πριν, υποστήριξε ότι «δεν ήξερε τίποτα» για τις υποκλοπές στον Ανδρουλάκη. Αλλά κανείς στην Ελλάδα δεν το πιστεύει αυτό. Άλλωστε, ο Μητσοτάκης έθεσε υπό τον άμεσο έλεγχό του τις μυστικές υπηρεσίες της ΕΥΠ σε μια από τις πρώτες του επίσημες πράξεις. Με τη σειρά του ο Κοντολέων διορίστηκε προσωπικά από τον Μητσοτάκη επικεφαλής της ΕΥΠ.”

Η εφημερίδα αναλύει τις πολιτικές συνθήκες που δημιουργούνται, πλέον, στην Ελλάδα.

Κουκάκης, Ανδρουλάκης στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης θα κληθούν να μιλήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα των υποκλοπών. Το παράδοξο είναι ότι, μετά από ένα περίεργο παζάρι με πρωταγωνιστή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα κληθεί να μιλήσει πρώτος ο Θ. Κουκάκης ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί μαζί με Καταλωνούς βουλευτές, σε δεύτερη φάση -ίσως σε μια μάχη εντυπώσεων για να τονιστεί ο «πανευρωπαϊκός χαρακτήρας» του προβλήματος.

FR: Γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη

Ο γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ, σε άρθρο του στην Frankfurter Rundschau αναφέρεται στον πολιτικό απόηχο που αφήνει πίσω του το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα: «Η συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή δεν έριξε ιδιαίτερα φως στην υπόθεση. Ο Μητσοτάκης απέτυχε να απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη; Ποιοι άλλοι πολιτικοί παρακολουθούνται; Και τι γίνεται με τον πολιτικό έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες αναφέρονται απευθείας στον πρωθυπουργό; Πρόκειται για ερωτήματα που δεν απασχολούν μόνο την αντιπολίτευση (…) Σύμφωνα με τις προγνώσεις των πολιτικών αναλυτών, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα κοστίσει στον Μητσοτάκη κυρίως ψήφους εκείνων που παίζουν σημαντικό ρόλο στο να κερδίσει κανείς ή να χάσει τις εκλογές: το πολιτικό κέντρο. Και κερδισμένο από όλη αυτή την υπόθεση μπορεί να βγει κυρίως το ΠΑΣΟΚ».

Μετά την περασμένη Παρασκευή, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η χώρα περνά σε προεκλογική φάση, παρατηρεί ο Χέλερ και οι ισορροπίες φαίνεται να αλλάζουν, καθώς όπως επισημαίνει «αν και μέχρι τώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ θεωρούνταν πιθανός εταίρος συνασπισμού για τον Μητσοτάκη, αυτή η δυνατότητα μετά την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη έχει πια χαθεί». Αν και πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία ενδέχεται να παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ίσως επιχειρήσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Για τον γερμανό δημοσιογράφο όμως ένα τέτοιο σενάριο επιστροφής του «αριστερού ριζοσπάστη» Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία «θα είχε αβέβαιες συνέπειες για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας» καθώς θεωρεί πως «η συγκρουσιακή πορεία (σ.σ. του Αλέξη Τσίπρα) και του εκκεντρικού υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα εθνικής χρεοκοπίας το 2015».

Σχετικά Άρθρα