Leonard Stern: Ο Αμερικανός μεγιστάνας των ακινήτων που θα δωρίσει 161 αρχαία αντικείμενα στην Ελλάδα

 Leonard Stern: Ο Αμερικανός μεγιστάνας των ακινήτων που θα δωρίσει 161 αρχαία αντικείμενα στην Ελλάδα

Ένας Αμερικανός μεγιστάνας, με περιουσία -σύμφωνα με το Forbes- 6,2 δισ. $, που προέρχονται από επενδύσεις, μεταξύ άλλων, στην αγορά των ακινήτων και …κατοικιδίων, βρίσκεται πίσω από την δωρεά 161 αρχαίων ελληνικών αντικειμένων που βρίσκονται στην ιδιωτική συλλογή του, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο Λέοναρντ Στερν, κάτοχος Master of Business Administration, Leonard N. Stern School of Business και με πτυχίο Τεχνών/Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εμφανίζεται ως δωρητής.

Όπως αναφέρει το AP, η Ελλάδα έχει συνάψει μια περίπλοκη συμφωνία για την τελική επιστροφή από την ιδιωτική συλλογή ενός δισεκατομμυριούχου των ΗΠΑ με 161 αρχαία ελληνικά αντικείμενα υψηλής ποιότητας που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια, σηματοδοτώντας μια νέα προσέγγιση στις προσπάθειες της χώρας να ανακτήσει πολιτιστικά αντικείμενα που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε την Τρίτη ότι η Βουλή της Ελλάδας θα ψηφίσει σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ένα κορυφαίο ελληνικό μουσείο και ένα πολιτιστικό ινστιτούτο με έδρα το Ντέλαγουερ.

Είπε ότι η συμφωνία θα αναγνωρίσει την κυριότητα της Ελλάδας στα 161 αντικείμενα από τον κυκλαδικό πολιτισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού —γνωστά για τα κομψά αφηρημένα αλλά αινιγματικά μαρμάρινα ειδώλια του— που δωρήθηκαν από έναν συλλέκτη της Νέας Υόρκης στο ινστιτούτο του Ντέλαγουερ. Τα έργα θα εκτεθούν αρχικά αργότερα φέτος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Μητροπολιτικό Μουσείο, είπε. Το Μητροπολιτικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Οικονόμου δεν κατονόμασε τον συλλέκτη των ΗΠΑ που εμπλέκεται. Ωστόσο, δύο άτομα που γνώριζαν τη συμφωνία είπαν στο Associated Press ότι τα τεχνουργήματα ήταν από τη συλλογή του Leonard. Ν. Στερν, 84χρονος επιχειρηματίας προμηθειών και ακινήτων για κατοικίδια και φιλάνθρωπος. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων.

Ποιος είναι

  • Ο Λέοναρντ Στερν εντάχθηκε στην επιχείρηση προμήθειας κατοικίδιων του πατέρα του Μαξ το 1959. Επτά χρόνια αργότερα επεκτάθηκε στον τομέα των ακινήτων, αποκτώντας μια αποθήκη στο Νιου Τζέρσεϊ.
  • Η εταιρεία του στο Hartz Mountain κατέχει περισσότερα από 260 ακίνητα, κυρίως στην περιοχή του Νιου Τζέρσεϊ.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της Hartz βρίσκεται σε αποθήκες, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων στο Νιου Τζέρσεϋ, Ατλάντα, Βαλτιμόρη και Σάρλοτ, NC
  • Ο Stern πούλησε την επιχείρηση κατοικίδιων ζώων για 350 εκατομμύρια δολάρια το 2000. Έχει επίσης τολμήσει να ασχοληθεί με τις εκδόσεις, την ενέργεια, τη διαχείριση κεφαλαίων και τον καθαρισμό χαλιών.
  • Πολλοί γνωρίζουν το όνομά του χάρη στη δωρεά του 30 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από 30 χρόνια στη σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που μετονομάστηκε προς τιμήν του.

Σχετικά Άρθρα