“Αντιπολίτευση ακριβείας”: Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές

 “Αντιπολίτευση ακριβείας”: Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές

Αντιπολίτευση μεγάλης ακρίβειας χαράσσει πλέον η Κουμουνδούρου μπροστά σε μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην χειρότερη φάση αποδρομής της. Η φθορά της ΝΔ είναι πλέον ανεπίστρεπτη και η συνωμοσιολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβάλλει τη στρατηγική της υπευθυνότητας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μέχρι το καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της μετριοπάθειάς του, αλλά και του καλλιεργούμενου κλίματος των δημοσκοπήσεων που εξυπηρετούν το κυβερνητικό αφήγημα περί αντοχής της ΝΔ, καλούσε τους πολίτες σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μια ψήφο διαφορά.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η κυβέρνηση όμως μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης να αποτυπώνουν ένα καίριο πλήγμα στο προφίλ του κ. Μητσοτάκη άρχισε πλέον να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο.

  • Με την ανακίνηση δε της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αντι να στρέφουν αλλού τη συζήτηση όπως θα ευελπιστούσαν βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα για την κυβέρνηση καθώς και ο πλέον απολιτίκ ψηφοφόρος αντιλαμβάνεται ότι στο Μοσχάτο παραδέχονται ήδη την ήττα τους.

Όπως παρατηρούσε έμπειρο κομματικό στέλεχος οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδωσαν διαφορά των 6 μονάδων πίσω από τη ΝΔ χωρίς όμως να στην περίοδο της μέτρησης να περιλαμβάνεται και το Βατερλό Μητσοτάκη στην ολομέλεια.

  • Τα δυο αυτά στοιχεία λοιπόν, η επαναφορά σεναρίων αλλαγής του εκλογικού νόμου και η αναμονή για τις επόμενες μετρήσεις του Οκτωβρίου που θα έχει εντυπωθεί στη συνείδηση των πολιτών η συνολική στάση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ στο θέμα των παρακολουθήσεων, κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αισιοδοξούν βάσιμα για ανατροπή του σκηνικού.

Η φράση του κ. Πολάκη στο βήμα της Βουλής με αφορμή τα σενάρια του εκλογικού νόμου για την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ήταν αποκαλυπτική για το πόσο χαμηλά βλέπουν στην Κουμουνδούρου τα ποσοστά της ΝΔ. «Αλλάξετε τον εκλογικό νόμο να βγάλουμε αυτοδυναμία με 43%» είπε ο βουλευτής Χανίων.

Σταθερότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν θα αλλάξει τη στρατηγική της προοδευτικής κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέναντι στη συνωμοσιολογία και την καταστροφολογία του κ. Μητσοτάκη για αλλότριες δυνάμεις που θέλουν να τον ανατρέψουν ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του επιλέγουν να τοποθετούνται θεσμικά.

  • Ζητούν εκλογές προδιαγράφοντας καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και εγγυώμενοι την συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης από την πρώτη κιόλας Κυριακή για να σταματήσει η εκτροπή όπως σημειώνουν και αν επέλθει δημοκρατική και πολιτειακή σταθερότητα στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση αν και κάποιοι θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο ο κ. Μητσοτάκης να επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό σε αυτό το εξαιρετικά για τον ίδιο κλίμα δεν το θεωρούν ωστόσο και εντελώς αδύνατο αν η υπάρξει μια θετική είδηση για την κυβέρνησή του μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα κρύβει παγίδες παραδέχονται και το παραμικρό φάλτσο μπορεί να γκρεμίσει τα όποια οφέλη αποκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις τελευταίες εξελίξεις και τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται μέχρι τώρα την κυβέρνηση.

Κινήσεις ακριβείας

Όταν βγήκαν η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης από το γραφείο του διοικητή της ΕΥΠ για τη σκανδαλώδη υπόθεση της καταστροφής εγγράφων και στοιχείων μέσα από τα στικάκια των παρακολουθήσεων όλοι ανέμεναν οι δυο απεσταλμένοι του Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσουν μια οξύτατη επίθεση στον κ. Δεμίρη και την κυβέρνηση. Αντίθετα η ρητορική τους και η στάση τους απέπνεε  ψυχραιμία και ηρεμία.

  • Το μήνυμα όμως ήταν σαφές από την πλευρά της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε από πάνω από τη  υπόθεση και παρακολουθούμε στενά την κάθε κίνηση είπαν ουσιαστικά στον διοικητή της ΕΥΠ, στην ηγεσία της ΕΛΑΣ και στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Με απλά λόγια η κα Γεροβασίλη και ο τομεάρχης προστασίας του Πολίτη απέφυγαν τη γκάφα και χωρίς να μπουν με τις δημόσιες δηλώσεις τους στην ουσία των αποκαλύψεων της Εφημερίδας των Συντακτών με τις αποκαλύψεις για τις άνωθεν εντολές των αξιωματικών της ΕΥΠ απέφυγαν να πατήσουν τη μπανανόφλουδα να κατηγορηθούν από την κυβέρνηση για παραβίαση του απορρήτου.

  • Αυτό που φωτογράφησαν ουσιαστικά είναι το ποινικό σκέλος των όσων συντελούνται στις μυστικές υπηρεσίες και στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια προειδοποιώντας ουσιαστικά για τη διερεύνηση του σκανδάλου πάντα με παρονομαστή τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα να συστήσει προανακριτική επιτροπή για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαδραματίσει το θεσμικό του ρόλου μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Από τη μια βρίσκεται η πλειοψηφία που διατηρεί το προνόμιο των κινήσεων έχοντας τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να κινήσει τις διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής σε κατευθύνσεις που την εξυπηρετούν επικοινωνιακά και όχι επί της ουσίας του σκανδάλου.

Και από την άλλη πλευρά είναι οι διαρκείς καθυστερήσεις που παίζει η ΝΔ με αποδεδειγμένο πλέον στόχο την καταστροφή και την εξαφάνιση των αποδείξεων του δικτύου υποκλοπών και παρακολουθήσεων που έστησε ο κ. Μητσοτάκης με τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα.

Σχετικά Άρθρα