Ευρωβουλευτές για σκάνδαλο υποκλοπών στο Politico: “Δεν είναι ελληνική υπόθεση αλλά ευρωπαϊκή”

 Ευρωβουλευτές για σκάνδαλο υποκλοπών στο Politico: “Δεν είναι ελληνική υπόθεση αλλά ευρωπαϊκή”

Το Politico επανέρχεται με κεντρικό θέμα στο σκάνδαλο των υποκλοπών επισημαίνοντας τις ευρωπαϊκές διαστάσεις που λαμβάνει και αφήνει αιχμές για την καθυστέρηση αντίδρασης από την Κομισιόν (και έμμεσα αναφέρεται και στο ΕΛΚ). Μέλη του ευρωκοινοβουλίου, αρκετοί εκ των οποίων μέλη της επιτροπής PEGA (που ερευνά τις υποθέσεις κακόβουλων λογισμικών, από το Pegasus μέχρι το Predator), τονίζουν με έμφαση πως η υπόθεση “δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή” και κατηγορούν την κυβέρνηση πως ακολουθεί την τακτική της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Συγκεκριμένα το Politico αναφέρει πως οι Βρυξέλλες αγωνίζονται να απαντήσουν σε ένα σκληρό – αλλά οικείο – ερώτημα: Πώς μπορεί να αποτρέψει κανείς τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο από το να παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ χωρίς να καταπατούν την αυστηρή κυριαρχία των κυβερνήσεων σε θέματα εθνικής ασφάλειας; Αρκετοί αξιωματούχοι της Κομισιόν αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ σχεδιάζει να αμφισβητήσει την Αθήνα για τις αποκαλύψεις, επισημαίνει.

“Είναι κοινή πρακτική για τις κυβερνήσεις που δέχονται πυρά για χρήση λογισμικού κατασκοπείας όπως το Pegasus να λένε στους αξιωματούχους της ΕΕ να υποχωρήσουν, ισχυριζόμενοι ότι οι ενέργειά τους είναι νόμιμες.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες δεν είναι πεπεισμένοι, επισημαίνοντας ότι στόχοι spyware περιλάμβαναν πολιτικούς αντιπάλους, όχι μόνο απειλές για την ασφάλεια.

Η Saskia Bricmont, Βελγίδα ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων που συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή spyware του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επίσης γνωστή ως PEGA, είπε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τώρα τις ίδιες μεθόδους με την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ισπανία, προσπαθώντας να κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί. παίζοντας το χαρτί της εθνικής ασφάλειας.

«Αυτό για μένα είναι εντελώς απαράδεκτο γιατί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου διακυβεύονται», είπε.

Η Bricmont χαρακτήρισε την απάντηση της Επιτροπής «αδύναμη» και είπε ότι ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, είχε την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστές οι αξίες της ΕΕ και η ασφάλεια των πολιτών.

Ο Jordi Solé, Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, συμφώνησε, προσθέτοντας ότι τα σκάνδαλα κατασκοπείας δεν ήταν μόνο θέμα εθνικής ασφάλειας αλλά θεμελιωδών δικαιωμάτων, με τους εκλεγμένους πολιτικούς να στοχοποιούνται λόγω των θέσεων τους.

«Αξίζει μια ισχυρότερη αντίδραση από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο Σολέ.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Κοινοβουλίου, η Bricmont ζήτησε από τα ευρωπαϊκά κόμματα να αφήσουν στην άκρη τις κομματικές σχέσεις και να αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση ισότιμα, κάτι που ισοδυναμεί ως αιχμή κατά του ΕΛΚ.

Ένας άλλος ευρωβουλευτής στην επιτροπή PEGA, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν νομικές κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της τεχνολογίας ακόμη σε επίπεδο ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι νομοθέτες έχουν την ευθύνη να παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές για τη διατήρηση της δημοκρατίας στις χώρες μέλη.

«Εάν δεν υπάρχουν νομικοί δείκτες, τα κράτη μέλη μπορούν να βάλουν ό,τι θέλουν στο πλαίσιο της «εθνικής ασφάλειας», το οποίο αλλάζει δραστικά το νόημα από το ένα κράτος μέλος στο άλλο», ανέφεραν. «Δεν είναι εθνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή».

Σχετικά Άρθρα