ΕΦΣΥΝ: Επιχείρηση καταστροφής αρχείων, εγγράφων και υλικού της ΕΥΠ

 ΕΦΣΥΝ: Επιχείρηση καταστροφής αρχείων, εγγράφων και υλικού της ΕΥΠ

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση καταστροφής αρχείων, εγγράφων και υλικού της ΕΥΠ, που μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της έρευνας στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση καταστροφής αποδεικτικών υλικών λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, το οποίο συστάθηκε το 2020 με νυχτερινή τροπολογία της κυβέρνησης, υπάγεται απευθείας στον διοικητή της ΕΥΠ, με δικό της προϋπολογισμό και τη νομοθετική δυνατότητα να συνάπτει συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις χωρίς να δημοσιεύονται στη Διαύγεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έναρξη της επιχείρησης καταστροφής αποδεικτικού υλικού ξεκίνησε τη στιγμή της ανακοίνωσης της ΑΔΑΕ για διενέργεια ελέγχων σε ΕΥΠ, ΚΕΤΥΑΚ και ΕΛ.ΑΣ (ΔΙΔΑΠ). Μόλις έγινε γνωστή η εντολή, δόθηκε εντολή από τον υψηλόβαθμό στέλεχος της ΕΥΠ και διατελέσαντα στο παρελθόν στενότατο συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ξεκινήσει η καταστροφή πολλών αρχείων, κρίσιμων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Υπηρεσίας ζήτησαν από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά usb ασφαλείας, γνωστά και ως iron keys, με σκοπό να συγκροτηθεί άμεσα Επιτροπή Καταστροφής Υλικού.

Όσον αφορά στα στοιχεία των επισυνδέσεων ωστόσο, αυτά μπορούν να ανακτηθούν από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τα αρχεία , εφόσον βέβαια η ΑΔΑΕ και οι εισαγγελικές Αρχές τους απευθύνουν σχετικό αίτημα.

Σχετικά Άρθρα