Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση: Για πρώτη φορά στα 1.000 ευρώ/MWh η τιμή ρεύματος στη Γερμανία

 Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση: Για πρώτη φορά στα 1.000 ευρώ/MWh η τιμή ρεύματος στη Γερμανία

Το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς έσπασε το «φράγμα» των 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πίεση που ασκεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Σήμερα, για πρώτη φορά, το γερμανικό προθεσμιακό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για την επόμενη χρονιά, έσπασε το «φράγμα» των 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η παραπάνω εξέλιξη έρχεται έπειτα από μια «χαοτική» – όπως γράφει χαρακτηριστικά – Παρασκευή, με τις τιμές σε Γερμανία και Γαλλία να αυξάνονται πάνω από 25% καθώς η Ρωσία περιορίζει την προμήθεια φυσικού αερίου.

Την Παρασκευή, οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα στη Γαλλία εκτινάχτηκαν για το 2023, ξεπερνώντας επίσης τα 1.000 ευρώ, για πρώτη φορά.

Ηχηρή προειδοποίηση για «φρικτούς χειμώνες» λόγω φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα, στην ηχηρή προειδοποίηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστεί αρκετούς τρομερούς χειμώνες χωρίς ελέγχους στις τιμές του φυσικού αερίου» προχώρησε η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε Φαν ντερ Στράτεν.

«Οι επόμενοι πέντε έως 10 χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα», σημείωσε στο Twitter χθες, Κυριακή (28/9), υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου».

Όλο και πληθαίνουν οι «φωνές» στην ΕΕ που ζητούν τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου σε όλη την Ένωση, την ώρα που συνεχίζει να αυξάνεται το ενεργειακό κόστος λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Στη Βρετανία κόβουν σιδέρωμα, καθημερινό ντους, φαγητό στον φούρνο

Καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη δαπανούν πλέον ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους για την ενέργεια.

Στην πόλη Γκρίμσμπι της ανατολικής Αγγλίας, ο Φίλιπ Κίτλεϊ δεν άναψε ούτε τον ανεμιστήρα του σπιτιού του όταν η Βρετανία έλιωνε από τον καύσωνα φέτος το καλοκαίρι. Μια ματιά στον τραπεζικό λογαριασμό του εξηγεί το γιατί.

«Το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί και όμως θα πρέπει να επιβιώσουμε με τα χρήματα που είχαμε και όταν δεν υπήρχε κρίση… Είτε θα ζεσταθώ, είτε θα φάω», εξήγησε.

Οι πολίτες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν οικειοθελώς να κάνουν οικονομία, να μειώσουν την κατανάλωση καθώς οι τιμές του αερίου, του ηλεκτρικού και των καυσίμων εκτοξεύτηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων στη Ρωσία και των επακόλουθων της πανδημίας της Covid-19. Η τιμή του αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 550% μέσα σε 12 μήνες. Το κόστος της ενέργειας για τους Βρετανούς καταναλωτές θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρυθμιστική αρχή Ofgem. Κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά θα πληρώνουν ετησίως 3.549 λίρες (περίπου 4.200 ευρώ) στους λογαριασμούς.

Σχετικά Άρθρα