Την αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητούν βουλευτές της ΝΔ

 Την αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητούν βουλευτές της ΝΔ

Ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου και επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών θέτουν βουλευτές της ΝΔ, με επιχείρημα την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας.

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τόσο στην αρχή της θητείας του, όσο και τις σχετικές εισηγήσεις την περασμένη άνοιξη, στα πολιτικά πηγαδάκια το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί.

Σήμερα, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινή Επισκόπηση” της «Βουλή TV» με τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου.έθεσε εκ νέου το θέμα λέγοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών, που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει κυβερνησιμότητα, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, σταθερές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, επεσήμανε ότι «η προκήρυξη εκλογών εν μέσω, κλιμάκωσης τουρκικών προκλήσεων, μεταναστευτικών απειλών, αστάθειας στην ευρύτερη γειτονιά μας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με τη ρωσική εισβολή, ενεργειακής κρίσης, ενός χειμώνα που θα είναι βαρύς όπως όλοι προβλέπουν σε όλη την Ευρώπη, το τελευταίο που θα χρειαζόμασταν θα ήταν μία παρατεταμένη εκλογική περίοδος με δύο εκλογές -όλοι τις προδικάζουν γιατί με την απλή αναλογική, την νάρκη της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση- θα χρειαστούμε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση» για να προσθέσει: «Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι σε αυτό το πλαίσιο αστάθειας που υπάρχει στην ευρύτερη γειτονιά μας, και σε παγκόσμιο θα έλεγα επίπεδο, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι η απουσία στιβαρής, ισχυρής, αυτοδύναμης κυβέρνησης. Γι’ αυτό και στόχος της Νέας Δημοκρατίας, πάντοτε, ήταν η συγκρότηση αυτοδύναμων κυβερνήσεων, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ήταν αυτοσκοπός, υπό την έννοια ότι θέλουμε να νεμόμεθα μονοκομματικά την διακυβέρνηση της χώρας. Άλλωστε, δείγματα γραφής περί του αντιθέτου έχουμε δώσει και στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο όπου στην κυβέρνηση συμμετέχουν και πολλά πρόσωπα που προέρχονται εκτός του χώρου της Νέας Δημοκρατίας».

Η αλαζονική στάση Ανδρουλάκη επιβάλλει επαναφορά στο μπόνους των 50 εδρών

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «εμείς ψηφίσαμε έναν εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα συναινέσεων και συνεργασιών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Μειώσαμε το μπόνους που έδινε ο νόμος Παυλόπουλου, ο προηγούμενος εκλογικός νόμος. Νομίζω, όμως, ότι από την στιγμή που ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης, από την ημέρα της εκλογής του, με περισσή αλαζονεία θα έλεγα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινούσε σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος -όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, παρ’ ότι βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης με κυβέρνηση της ΝΔ, ότι η ΝΔ έχει ισχυρότατο προβάδισμα κι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά και από όλη αυτήν την αρνητική επικαιρότητα, έδειξαν ότι έχει προβάδισμα από 6,5 έως 8,5%-, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι δύσκολη η συνεννόηση».

Καταλήγοντας στην πρότασή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «εγώ νομίζω ότι την πρόκληση του εκλογικού νόμου πρέπει να την δεχτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού υποστηρίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, δεν έχει λόγο να μην θέλει μια καθαρή λύση, για να σχηματίσει κυβέρνηση. “Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”».

Οικονόμου: Προχωρούμε με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή

Απαντώντας σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «θα προχωρήσουμε με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Μπακογιάννη: Το έχει διαψεύσει ο Μητσοτάκης, αλλά το θέμα απασχολεί

Για το θέμα ρωτήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους Χρ. Κούτρα και Γ. Ντσούνο, η βουλευτής της ΝΔ απάντησε:

«Εγώ στέκομαι στη δήλωση του Πρωθυπουργού ο οποίος είπε ευθέως ότι δεν συζητάει αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτήν τη στιγμή» ωστόσο παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί, πολλούς βουλευτές της ΝΔ, με την έννοια ότι ένας από τους βασικούς στόχους και από τις βασικές αδυναμίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι ακριβώς η έλλειψη σταθερότητας η οποία απειλεί τον τόπο». Για να προσθέσει: «Πρωτίστως τη σταθερότητα στη χώρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Από εκεί και πέρα το όποιο πρώτο κόμμα, αν είναι ο ένας ή ο άλλος. Ο εκλογικός νόμος με το μπόνους των 50 εδρών δίνει πιθανότητες σταθερότητας πολύ πιο μεγάλες. Αυτό είναι μία πιθανότητα που συζητιέται σε πολλά πηγαδάκια, δημοσιογραφικά και βουλευτικά. Από εκεί και πέρα ξέρετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος παρά πολύ δύσκολα πιέζεται, πάρα πολύ δύσκολα παίρνει πίσω αυτά που λέει. Είναι μία απόφαση δική του, όποτε την πάρει και αν την πάρει είναι βέβαιο ότι θα τη μάθουμε κι εμείς».

Σχετικά Άρθρα