FT: Νέες απαγορεύσεις έκδοσης ευρωπαϊκής βίζας για τους ρώσους πολίτες – Διχογνωμία στην ΕΕ, διαφωνούν Αθήνα, Λευκωσία

 FT: Νέες απαγορεύσεις έκδοσης ευρωπαϊκής βίζας για τους ρώσους πολίτες – Διχογνωμία στην ΕΕ, διαφωνούν Αθήνα, Λευκωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να υποστηρίξουν την αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης βίζα με τη Ρωσία, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται σχετικές πληροφορίες από τρεις αξιωματούχους, που συμμετείχαν στις συνομιλίες. Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες θα καταστήσει για τους Ρώσους πολύ δυσκολότερη και πιο δαπανηρή τη διαδικασία να αποκτήσουν έγγραφα της «ζώνης Σένγκεν», η οποία αποτελείται από 22 κράτη της ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Ήδη οι Ρώσοι δυσκολεύονται να ταξιδέψουν στην ΕΕ, ωστόσο το καταφέρουν χάρη στις τουριστικές βίζες. Μέρη της συμφωνίας του 2007 σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, ανεστάλησαν στα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

  • Μια καθολικότερη ενέργεια θα καταργούσε την προνομιακή μεταχείριση για τους Ρώσους όταν υποβάλλουν αίτηση για όλες τις βίζες της ΕΕ, απαιτώντας περισσότερα έγγραφα, καθιστώντας τα πιο ακριβά και αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η EE πρόκειται να αναστείλει τη συμφωνία του 2007 με τη Ρωσία εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ το μπλοκ είναι ήδη διχασμένο στο συγκεκριμένο θέμα: η Ουκρανία επιμένει να πιέζει για απαγόρευση εισόδου Ρώσων τουριστών, ωστόσο το αίτημά της συναντά ποικίλες αντιδράσεις, με ορισμένες χώρες της ΕΕ να συμφωνούν και άλλες να αντιστέκονται σθεναρά.

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Εσθονίας και της Φινλανδίας κάλεσαν ξεκάθαρα τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να εκδίδουν τουριστικές βίζες σε Ρώσους πολίτες, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη ενώ η κυβέρνηση της Ρωσίας διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, απορρίπτει την ιδέα.

Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα και η Κύπρος αντιτίθενται στην πρόταση των απαγορεύσεων.

Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μάλλον απίθανο να συμφωνήσουν στο συμβούλιο που θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας την επιβολή πλήρους απαγόρευσης στις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας ανεξαιρέτως, απόφαση που θα απαιτούσε ομοφωνία, προεξόφλησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Τζουζέπ Μπορέλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF της Αυστρίας χθες Κυριακή.

  • «Δεν νομίζω να διακόψουμε τη σχέση με τον ρωσικό άμαχο πληθυσμό θα βοηθήσει και δεν νομίζω πως αυτή η ιδέα θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ομοφωνία», εξήγησε ο κ. Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα συμβούλια εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, σε δηλώσεις του στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση.

«Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που δίνονται βίζες σε ορισμένους Ρώσους, ασφαλώς δεν πρέπει να δίνονται σε ολιγάρχες. Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί. Αλλά δεν τάσσομαι υπέρ του να σταματήσουμε να δίνουμε βίζες σε όλους τους Ρώσους» ανεξαιρέτως, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Παναγιώτης Δρίβας