Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές”

 Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές”

«Είστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας» κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ κλείνοντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. «κ. Μητσοτάκη έχετε δύο επιλογές: Τη δημοκρατική, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, και την καθεστωτική που συνεπάγεται λάσπη στον ανεμιστήρα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:

«Σας ενθαρρύνω να πράξετε το πρώτο: παραιτηθείτε και δώστε την επιλογή στους Έλληνες να αποφασίσουν. Μην βυθίζετε την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου, οι καθεστωτικές πρακτικές δεν είναι πια αποδεκτές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα για να χυθεί φως στο παρασκήνιο της εκτροπής, να απαλλαγή η χώρα από το τοξικό νέφος και να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα».

«Εσείς δώσατε την εντολή να παρακολουθήσετε τον κ. Ανδρουλάκη»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ανήκουστα εγκλήματα εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας». Κατηγόρησε μάλιστα προσωπικά τον πρωθυπουργό για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

«Εσείς δώσατε την εντολή να παρακολουθήσετε τον κ. Ανδρουλάκη. Προσωπικά εσείς. Δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός στο κόμμα σας, θέλατε να μαθαίνετε τις εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα. Αυτός είναι ο λόγος. Και είναι τόσο ποταπός όσες και οι προθέσεις σας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είχατε την αίσθηση ότι είστε ανέλεγκτος και την ψευδαίσθηση ότι θα μπορείτε να είστε ανεξέλεγκτος εις το διηνεκές. Ότι ουδέποτε θα κληθείτε να δώσετε εξηγήσεις. Και αυτή η αίσθηση ασυδοσίας μεγέθυνε την αλαζονεία σας και σας ώθησε να κάνετε τα πιο ανήκουστα εγκλήματα εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επί τριάμισι χρόνια κ. Μητσοτάκη, απολύτως συνειδητά χτίζετε ένα καθεστώς, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, προκειμένου να εδραιωθείτε στην εξουσία. Εκλεγήκατε πρωθυπουργός με την υπόσχεση της αριστείας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ασφάλειας. Και τελικά δημιουργήσατε και διευθύνετε ένα καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού, σήψης και παρακμής που όμοιο του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα».

«Είστε κατηγορούμενος»

«Δεν έρχεστε στο κοινοβούλιο ως τιμητής. Έρχεστε ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Είστε κατηγορούμενος για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική, αντιδημοκρατική εκτροπή. Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του Κράτους Δικαίου» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μιλάτε για ανηθικότητα. Ποιος την έχασε την ηθική για να τη βρείτε εσείς;» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι μια αξιόποινη πράξη, ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού, δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας».

«Τοξική παρουσία»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «τοξική παρουσία» του πρωθυπουργού με στόχο, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, να συσπειρώσει το ακροατήριο του. «Είναι δυνατόν να παρακολουθείτε πολιτικό αρχηγό για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος τους κρίνει αυτούς τους λόγους; Εσείς και η παρέα σας;» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είστε πολιτικά, νομικά αλλά πρωτίστως ηθικά υποχρεωμένος να δώσετε εξηγήσεις. Γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη; Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε;» ρώτησε τον πρωθυπουργό, λέγοντας του μάλιστα, σε εκείνο πιο σημείο, να λάβει τον λόγο ξανά προκειμένου να απαντήσει. «Δεν απαντάτε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η άρνησή σας να πείτε την αλήθεια είναι κι αυτό μια απάντηση. Η χειρότερη απάντηση και απόδειξη της ενοχής σας». Και σημείωσε πως «αν το μισό της σημερινής παρέμβασής σας ήταν θράσος, το άλλο μισό ήταν δειλία. Δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Λέτε “δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανηψιός μου”».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας αφού με βάση τον νόμο είστε άμεσα ο προϊστάμενος του κ. Κοντολέοντα. Η ευθύνη αυτή είναι αμετάθετη». «Ας δεχτούμε ότι δεν γνωρίζατε, όπως λέτε, την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ας σας καταλογήσουμε λοιπόν μειωμένη αντίληψη. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Όταν το μάθατε, όταν ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μηνυτήρια αναφορά, δεν ρωτήσατε;», ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας, δεν ρωτήσατε;» είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο αφήνετε να σέρνεται μια υποψία για κάποιου είδους εθνικό κίνδυνο; Μέσα στον πανικό σας, όμως, εμπλέξατε τρίτες χώρες διακινδυνεύοντας την εξωτερική μας πολιτική. Κάνατε διεθνώς ρεζίλι τη χώρα μας. Αφήστε τις υπεκφυγές και κυρίως σταματήστε να διασύρετε τη χώρα διεθνώς ως μια φιλελεύθερη δημοκρατία», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος και στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη σημείωσε προς τον πρωθυπουργό. «Όταν μάθατε την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και σπεύσατε να νομοθετήσετε να μην ενημερώνεται ο πολίτης από την ΑΑΔΕ, η ανεξάρτητη Αρχή, πάλι δεν γνωρίζατε;». «Αφού δεν μας λέτε γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη, πείτε μας γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Κουκάκη», σημείωσε. «Πάλι δεν γνωρίζατε;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πόσοι ακόμα παρακολουθούνται;»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το βασικό ερώτημα είναι «πόσοι ακόμη παρακολουθούνται. «Η μόνη συνετή απάντηση σε αυτό ερώτημα είναι η κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου που απαγορεύει στην ΑΑΔΕ η γνωστοποίηση της άρσης απορρήτου. Αν δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε, προχωρήστε άμεσα στην επαναφορά του νόμου. Αν δεν το κάνετε επιβεβαιώνετε ότι οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη δεν ήταν ολίσθημα αλλά η κορυφή του παγόβουνου που φέρει την υπογραφή σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα