Υποκλοπές- Βουλή:”Μητέρα των μαχών”-Μητσοτάκης: Αντεπίθεση με απαντήσεις – Τσίπρας: Καυτά ερωτήματα με αίτημα παραίτησης

 Υποκλοπές- Βουλή:”Μητέρα των μαχών”-Μητσοτάκης: Αντεπίθεση με απαντήσεις – Τσίπρας: Καυτά ερωτήματα με αίτημα παραίτησης

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της ολομέλειας στη Βουλή για το ζήτημα των υποκλοπών.

«Ο πρωθυπουργός δεν θα προσέλθει στην Βουλή για να απολογηθεί, αλλά θα  δώσει εξηγήσεις, θα προτείνει λύσεις και θα θέσει τους όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ευθυνών τους» τόνιζαν αργά χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου για την σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για το ζήτημα των υποκλοπών.

Γράφουν Άννα Καραβοκύρη, Σωτήρης Μπολάκης

Τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης για την σημερινή «μητέρα των μαχών» με φόντο τις παρακολουθήσεις. Το κυβερνητικό επιτελείο  σχεδιάζει να εξαπολύσει σκληρή και ολομέτωπη επίθεσης στο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΑπό το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν με νόημα ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει ήδη την κυβερνητική αυτοκριτική, και τώρα θα περάσει στην αντεπίθεση.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής θα απαντήσει στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης λέγοντας πως όχι μόνο δεν ήταν σε γνώση του η επισύνδεση αλλά και πως όταν την πληροφορήθηκε έδρασε άμεσα κι αποτελεσματικά, ζητώντας την παραίτηση του τότε διοικητή της ΕΥΠ, κ. Κοντολέοντος και αποδεχόμενος την παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει στην κοινή γνώμη το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ στην χώρα μας, θέτοντας το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών στην σωστή βάση. Επίσης, θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν σαφή θέση πάνω στο ζήτημα για την θεσμική αλλαγή της ΕΥΠ και για το κατά πόσο τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να εξαιρούνται από τους ισχύοντες κανόνες και νόμους της ΕΥΠ. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις γενικές γραμμές για το νέο αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο που προτείνεται για την ΕΥΠ ώστε να μην υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

  • Αυτό που υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πιστός στο δόγμα «όλα στο φως» και βασική του προτεραιότητα παραμένει το να μη μείνει «καμία σκιά» στην υπόθεση.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού θα μπει και η πενταετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και η ανάδειξη των καταγγελιών από πρώην υπουργούς όπως ο κ. Λαφαζάνης και από το ΚΚΕ για παρακολουθήσεις την περίοδο της συγκυβέρνησης. Τότε, που όπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ η Κουμουνδούρου, δεν έδειχνε καμία ευαισθησία για το θέμα. Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει τις διαχρονικές παθογένειες που υπάρχουν στην λειτουργία της ΕΥΠ.

  • Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης λέγοντας πως η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ασφαλώς θα διερευνήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη αλλά θα πρέπει να ακουστούν και πρόσωπα που είχαν την ευθύνη διοίκησης της ΕΥΠ στο παρελθόν για να εντοπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον.

Μάλιστα, απο την κυβέρνηση σημειώνουν πως δεν πρόκειται να καταθέσουν αίτημα για δεύτερη εξεταστική επιτροπή. “Θα τιμήσουμε την δυνατότητα που έδωσε η ΝΔ στη κοινοβουλευτική μειοψηφία με την συνταγματική αναθεώρηση να προχωρά στη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών” δηλώνουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν πως η ΝΔ δείχνει απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τον ευτελισμό τους.

  • Ο πρωθυπουργός θα καταλογίσει “πολιτικό τυχωδιοκτισμό” στον ΣΥΡΙΖΑ και θα καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να “καταδικάσει” τους βουλευτές του, που έσπασαν το απόρρητο της διαδικασίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κάνοντας έκαναν επιλεκτικές διαρροές των δηλώσεων του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστολή Δεμίρη.

Απο την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ παριστάνουν τους θεματοφύλακες της Δημοκρατίας και της νομιμότητας, δεν χάνουν ευκαιρία να πλήττουν βάναυσα τους θεσμούς προκειμένου να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, για να αποκομίσουν ευτελή κομματικά κέρδη, πλήττοντας το εθνικό συμφέρον.

Επίσης, θα καταλογίσει υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ευαισθησία του για το δημοσίευμα του Politico, λέγοντας πως «εκείνοι που καταγγέλλουν τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, είναι οι ίδιοι που κυκλοφορούσαν χθες λίστα δημοσιογράφων που εργάζονται σε κυβερνητικές θέσεις, στοχοποιώντας τους».

Η ομιλία Τσίπρα – Σφοδρή επίθεση με τέσσερα ερωτήματα… πριν την παραίτηση

Με τέσσερα καυτά ερωτήματα προσέρχεται στην ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας για να καλέσει στο τέλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί. Η θεσμική εκτροπή είναι δεδομένη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα μιλήσει για το μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και διασάλευσης του κράτους Δικαίου που πλήττεται από τη συμπεριφορά του Πρωθυπουργού.

  • Γιατί παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Είναι το καυτό ερώτημα που εδώ και ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφύγει συστηματικά να απαντήσει στον πολιτικό κόσμο και την ελληνική κοινωνία που βλέπει για μια ακόμη φορά η χώρα να ταλανίζεται από σκάνδαλα παρακολούθησης.

  • Όσο κι αν το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στη μυστικότητα της διαδικασίας των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και στις νομιμοφανείς και νομότυπες διαδικασίες η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου και μετέπειτα αρχηγού κόμματος παραμένει ένα μείζον αντισυνταγματικό ολίσθημα.

Εν μέρει την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όταν μίλησε για παρακρατική επιχείρηση της ηγεσίας της ΝΔ ομηρίας του κόμματος εν μέσω κορυφαίων εσωκομματικών διεργασιών για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

  • Πόσοι άλλοι παρακολουθούνται;

Και για αυτό το ερώτημα προκύπτει από η βεβαιότητα στον πολιτικό κόσμο ότι οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ δεν είχαν τέλος, ήταν ανεξάντλητες και εξακολουθούν να γίνονται αδιάκριτα κατά δήλωση του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Η δημοσιογραφική έρευνα είναι δεδομένο για την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα φέρει αποτελέσματα και τότε το πλαίσιο θα γίνει ακόμη πιο αφόρητο για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρώην πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ.

  • Υπάρχει στην Ελλάδα το Predator;

Είναι ένα ακόμη καυτό ερώτημα την ώρα που και ολόκληρη η Ευρώπη συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις για την ευρεία χρήση από άγνωστες πηγές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

  • Έχει η ΕΥΠ το Predator;

Είναι το μόνο ερώτημα για το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται κατηγορηματικά αρνητικό. Όμως μετά τις πρώτες εξηγήσεις Γεραπετρίτη στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας και τα καταφανή ψέματα που εκστομίστηκαν παρουσία του από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ είναι εύλογο να υπάρχει η απόλυτη καχυποψία από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.

Σε συνδυασμό μάλιστα με σειρά δημοσιευμάτων που θέλουν την εταιρεία που το διακινεί σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να έχει απλώσει πλοκάμια στη Ελλάδα από την Κουμουνδούρου συλλέγοντας και δικά τους στοιχεία εκτιμούν ότι το κακόβουλο λογισμικό είναι ακόμη εδώ και συνεχίζει τις παρακολουθήσεις.

Πανικός και συνωμοσιολογία

Μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να επιλέγει να δώσει χρόνο στον κ. Μητσοτάκη να απολογηθεί και να δώσει εξηγήσεις μέχρι τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας αντίθετα ζητά εδώ και τώρα εξηγήσεις και άμεση προσφυγή στις κάλπες έτσι ώστε η επόμενη κυβέρνηση να διερευνήσει απερίσπαστη και με την πλειοψηφία της προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει την ποινική διερεύνηση του σκανδάλου.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα θεωρεί δεδομένες τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη ο οποίος από την πρώτη ημερά που ανέλαβε τα καθήκοντά του φρόντισε να πάρει υπό τον πλήρη έλεγχό του την ΕΥΠ. Μάλιστα το επιχείρημα ότι δεν είχε γνώση των υποκλοπών δεν πείθει κανένα ούτε την ίδια του την ΚΟ.

Ο πανικός του Μεγάρου Μαξίμου είναι πλέον έκδηλος και στο διεθνή Τύπο με τις αντιδράσεις της κυβέρνησης να προδίδουν ακόμη και ενοχή.

Από τη μια πλευρά οι απόπειρες διάψευσης του Politico που καταλήγουν σε αυτόγελοιοποιηση όπως σημείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς το περιοδικό έσπευσε όχι μόνο να επιβραβεύσει τη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη για το έγκυρο ρεπορτάζ μέχρι τις διαρροές περί ρωσικού δάκτυλου πίσω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων που βλέπει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκη προκαλούν ακόμη και θυμηδία.

  • Και αυτά είναι δυο στοιχεία που δεν μείνουν ασχολίαστα από τον κ. Τσίπρα για να καταδείξει το μέγεθος της αποδρομής στην οποία έχει βρεθεί ο δεύτερος της τάξει πολιτειακός παράγοντας της χώρας.

Ο διεθνής διασυρμός της χώρας είναι πλέον δεδομένος και ο καταιγισμός δημοσιευμάτων σε βάρος του Έλληνα Πρωθυπουργού καταρρίπτει το αφήγημα Μητσοτάκη περι ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας.  

Σχετικά Άρθρα