Υποκλοπές: Επιμένει το politico για την επιστολή της Αθήνας στην Κομισιόν – Για ανασκευή μιλά ο Γ. Οικονόμου – “Είναι αρμοδιότητα της ΕΕ” απαντά στον κ. Βράιλα η Sophie Veld

 Υποκλοπές: Επιμένει το politico για την επιστολή της Αθήνας στην Κομισιόν – Για ανασκευή μιλά ο Γ. Οικονόμου – “Είναι αρμοδιότητα της ΕΕ” απαντά στον κ. Βράιλα η Sophie Veld

Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μιλούσε για ανασκευή του δημοσιεύματος του Politico για την επιστολή με την οποία η Κομισιόν ζητούσε εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις, η απάντηση του μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Sophie Veld για τη διερεύνηση της χρήσης του παράνομου λογισμικού Pegasus, επιβεβαιώνει την ουσία του δημοσιεύματος. “Οι υποκλοπές είναι αρμοδιότητα της ΕΕ” αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Veld αναφερόμενη στην απαντητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ.

Ο Γιάννης Οικονόμου πάντως μίλησε ξεκάθαρα για ανασκευή του δημοσιεύματος του Politico και αναρωτήθηκε, “τι θα κάνουν τώρα οι επικριτές της κυβέρνησης;”. Ουσιαστικά το Politico σε νέο δημοσίευμα δίνει διευκρινίσεις σε δύο «επίμαχα» σημεία του ρεπορτάζ της Τετάρτης, για τις υποκλοπές και επιμένει στην ουσία, που ήταν η κυβερνητική επιστολή – απάντηση στην Κομισιόν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που επιτέθηκε στη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη, έκανε ένα βήμα πίσω στους χαρακτηρισμούς του, επιμένοντας, όμως, να αναφέρεται σε ανακριβή δημοσιεύματα.

Είπε για τη δημοσιογράφο του Politico:

«Σε σχέση με τη χθεσινή αναφορά μου στην κ. Σταμούλη, οφείλω να πω ότι ελέχθη καθ΄υπερβολή και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρός δεν διαχωρίζει στα κείμενά της τις προσωπικές της εκτιμήσεις, τις οποίες προφανώς δικαιούται να έχει από γεγονότα που αρκετές φορές όπως αναδεικνύεται είναι ανακριβή, όπως συνέβη και πρόσφατα».

 

Το Μαξίμου από το πρωί με non paper μιλούσε για ανασκευή του Politico.

Όμως τι αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του Politico και σε ποια σημεία ανασκευάζει το ρεπορτάζ;

Συγκεκριμένα, το Politico αναφέρει:

«Το Playbook με χαρά διευκρινίζει ένα σημείο του ρεπορτάζ της Τετάρτης αναφορικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Τα δύο υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εξωθήθηκαν σε παραίτηση στις αρχές του μήνα λόγω αυτού που η Αθήνα αποκαλεί “λανθασμένες ενέργειες σε μια νόμιμη επισύνδεση”. Η παρακολούθηση αρχηγού της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε νόμιμα από την ελληνική υπηρεσία ΕΥΠ. Η Αθήνα αρνείται την ανάμειξη στην διαφορετική και παράνομη παρακολούθηση του ίδιου ατόμου με το λογισμικό Predator, που έγινε περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα» τονίζει το Politico, και συνεχίζει:

«Έρχεται μεγάλη σύγκρουση: Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών για το Predatorgate θα πραγματοποιηθείς την Αθήνα την Παρασκευή, ενώ την επόμενη εβδομάδα, το Κοινοβούλιο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκληση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με τις παρακολουθήσεις από τη σημερινή κυβέρνηση, μεταδίδει η Νεκταρία (σ.σ. Νεκταρία Σταμούλη, η ανταποκρίτρια του Politico).

Η κυβερνητική απάντηση στην Κομισιόν: Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που εστάλη στις 2 Αυγούστου στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Κομισιόν από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Playbook την Τετάρτη. Η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων Predator και αναφέρει πως παραμένει στη διάθεση της Κομισιόν για έλεγχο και εξακρίβωση γεγονότων».

Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για ανασκευή του πυρήνα του άρθρου της Τετάρτης, που αναφερόταν στην επιστολή, αλλά σε δύο σημεία που όντως ήταν λανθασμένα:

1. Εκεί όπου το χθεσινό άρθρο αναφερόταν σε «παράνομη» παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, σήμερα αναφέρει ότι ήταν νόμιμη και σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και μετά από εντολή του εισαγγελέα της ΕΥΠ.  

2. Εκεί που το χθεσινό άρθρο έγραφε και προκάλεσε σύγχυση ότι πρόκειται για «σκάνδαλο όπου εμπλέκεται το κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο περιβάλλει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» (scandal involving Predator malware that engulfed the government of Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis). Σήμερα αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει σχέση με το κατασκοπευτικό σύστημα Predator.

Τέλος, σήμερα το Politico αναφέρει πως η κυβέρνηση, διά του αντιπροσώπου της δηλώνει «στη διάθεση της Επιτροπής για τον έλεγχο και την εξακρίβωση γεγονότων», όπως ακριβώς σημειώνει στο γράμμα της 2ας Αυγούστου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Βράιλας.

Χθες το Politico δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο κομμάτι της επιστολής, το οποίο ερχόταν σε σύγκρουση με το συμπέρασμά του περί δήθεν μπλόκου της Αθήνας στις Βρυξέλλες. Και είναι το σημείο στο οποίο αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου χθες δίνοντας στη δημοσιότητα όλη την επιστολή. Ο κ. Οικονόμου είχε πει:

  • «Στην απάντησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας και την έρευνα για το Predator, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Έλληνας Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση των κοινοτικών Υπηρεσιών ώστε να ενημερώνει αυτοπροσώπως (όπως, άλλωστε, είχε κάνει και προ της επιστολής) επί οποιουδήποτε θέματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, προτού ξεκινήσει μια διαδικασία ανταλλαγής επιστολών».

Απάντηση Veld στον Βράιλα

Την ίδια ώρα όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου απάντηση στην επιστολή του κ. Ιωάννη Βράιλα, μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ, έδωσε η Sophie Veld μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και αντίστοιχου λογισμικού κατασκοπείας και παρακολούθησης του Predator.

Η κ. Sophie Veld είπε πως οι “υποκλοπές είναι αρμοδιότητα της ΕΕ” με την επισήμανση “sight correction to @vrailas” αναφερόμενη στην απάντηση του έλληνα μόνιμου αντιπρόσωπου επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως και το δημοσίευμα του Politicο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Σχετικά Άρθρα