Βουλή: Εκρηκτικό κλίμα για τις υποκλοπές – Αμυντική γραμμή με υποβάθμιση από την κυβέρνηση – Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση

 Βουλή: Εκρηκτικό κλίμα για τις υποκλοπές – Αμυντική γραμμή με υποβάθμιση από την κυβέρνηση – Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση

Μπαρούτι μυρίζει το κλίμα στη Βουλή κι όλα δείχνουν πως την Παρασκευή κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, η Ολομέλεια θα πάρει φωτιά. Αν και το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα, η κυβέρνηση δέχεται πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Της Άννας Καραβοκύρη

Η διαρροή πως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, απάντησε πως “a priori δεν εξαιρείται κανείς” από τις παρακολουθήσεις προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ τόσο για το ότι “έσπασε” το απόρρητο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όσο και για το ότι η φράση αυτή ερμηνεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πως μέχρι σήμερα γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. 

Σύμφωνα με το “γράμμα” του Κανονισμού της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όταν συνεδριάζει για θέματα της ΕΥΠ έχει αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα και μάλιστα τα μέλη της Επιτροπής και όσοι συμμετέχουν στις συνεδριάσεις δεσμεύονται με το απόρρητο ακόμα και μετά τη λήξη της θητείας τους.

  • “Αυτό που συνέβη χθες ήταν αδιανόητο. Από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης ξεκίνησαν διαρροές, σε συγκεκριμένο Μέσο γνωστό για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και για απόδειξη κομματικού τυχοδιωκτισμού” σημειώνουν πηγές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Μάλιστα, επιστρατεύτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας για να καταγγείλει την παραβίαση του απορρήτου, κάνοντας λόγο για “επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων”, για διαδικασία “σουρωτήρι”.

Όσοι βουλευτές της ΝΔ συμμετείχαν στην θυελλώδη συνεδρίαση “τήρησαν” το  απόρρητο και δεν έκαναν καμία διαρροή προς τους δημοσιογράφους. Κι επειδή τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει μεγάλος ντόρος περί αντικατάστασης γαλάζιων βουλευτών, η σύνθεση της Επιτροπής παρέμεινε ως είχε αρχικά. Τόσο η Όλγα Κεφαλογιάννη όσο και ο Κώστας Τζαβάρας συμμετείχαν κανονικά στην Επιτροπή. 

Στην συνέχεια ανέλαβε ρόλο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που τόνισε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του κ. Δεμίρη” κι έκανε λόγο για τακτική “Πολακισμού”. 

  • “Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα” τόνισε.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε πανικό,  και προσπαθεί με κάθε τρόπο, να κερδίσει πολιτικά οφέλη από την υπόθεση των παρακολουθήσεων για αυτό επιδιώκει με κάθε τρόπο – ακόμα και διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα – να συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα.

Σημείωναν μάλιστα ότι “ κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Καμμένου υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για παρακολούθηση του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη από κάποιους κύκλους, καθώς και για παρακολουθήσεις του Παν. Λαφαζάνη και των γραφείων του ΚΚΕ, χωρίς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει απολύτως καμία ευαισθησία”.

“Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος” τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά Άρθρα