Ραγδαίες εξελίξεις: Μαζικές αιτήσεις βουλευτών στην ΑΔΑΕ για παρακολουθήσεις

 Ραγδαίες εξελίξεις: Μαζικές αιτήσεις βουλευτών στην ΑΔΑΕ για παρακολουθήσεις

Ο πανικός πλέον του Μεγάρου Μαξίμου και της πλειοψηφίας στη Βουλή δεν κρύβεται. Μπροστά στο ενδεχόμενο να κληθούν και πάλι ο ψευδόμενος πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Παναγιώτης Κοντολέων και το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού η πλειοψηφία δεν διστάζει να τινάξει στον αέρα την επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας.

Μπροστά στον καταιγισμό των αποκαλύψεων και τη δραματική απομόνωση της κυβέρνησης από σύσσωμη την αντιπολίτευση η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί εναγώνια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο για λογαριασμό του Πρωθυπουργού αλλά και της ΕΥΠ όπως εκτιμούν από την πρώτη στιγμή στην αντιπολίτευση για να σβηστούν τα ίχνη των παρακολουθήσεων.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Όπως αποκαλύπτεται μέσα από την ψύχραιμη αποτύπωση της χθεσινής διαδικασίας οι βουλευτές της ΝΔ μέλη της επιτροπής Θεσμών ανοίγοντας κι άλλο το εύρος των προσώπων που θα κληθούν στην αρμόδια επιτροπή ουσιαστικά υπαναχωρούν ακόμη και από αυτή την αρχική δέσμευση του προέδρου της Βουλής για σύγκληση της επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα και μεταθέτουν τώρα για λόγους κατάλληλης προετοιμασίας στις καλένδες τη συνεδρίαση της επιτροπής.

  • Με πρόσχημα να ολοκληρωθεί η εσωτερική διαβούλευση εντός της ΝΔ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης βλέπουν τώρα όπως σημειώνουν  η προσπάθεια συγκάλυψης να παίρνει σάρκα και οστά.

Η κυνική τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ διπλωμάτη κ. Δεμίρη ότι κανείς δεν εξαιρείται των παρακολουθήσεων στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για κατάθεση μαζικού αιτήματος προς την ΑΔΑΕ από τους Βουλευτές για να διαπιστωθεί αν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης της ΕΥΠ.

Μια πρωτοβουλία που αναμένεται να προκαλέσει νέες εξελίξεις αν αναλογιστεί κανείς ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει ντόμινο στα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς μια συντονισμένη κίνηση και από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων θα σήμαινε πλήρη απομόνωση του ίδιου του Πρωθυπουργού στα μάτια του υπόλοιπου δημοκρατικού κόσμου.

Ήδη να θυμίσουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έχουν τηρήσει κοινή στάση στο σκάνδαλο καταψηφίζοντας το νέο διοικητή της ΕΥΠ και ζητώντας από την πρώτη στιγμή με την ίδια ένταση να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή Θεσμών για να εξεταστούν οι φυσικοί αυτουργοί των παρακολουθήσεων.

Πρωτοβουλία απομόνωσης

Σε αυτή την κατεύθυνση ενδιαφέρον έχει και η πρόταση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με την οποία ουσιαστικά καλεί την αντιπολίτευση να γυρίσει την πλάτη και να μην εμφανιστούν στην ολομέλεια την Παρασκευή αν δεν προηγηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας και δεν ολοκληρωθεί τουλάχιστον ένα γύρος εξέτασης των εμπλεκόμενων.

  • Η παρουσία του κ. Δεμίρη στην επιτροπή ήταν καταλυτική και την αίσθηση για παρακολουθήσεις και νόμιμες επισυνδέσεις κινητών τηλεφώνων και άλλων πολιτικών προσώπων τη μετέτρεψε σε απόλυτη βεβαιότητα με τα κόμματα τώρα να αναζητούν απλώς το χρόνο των νέων αποκαλύψεων.

Η πρόταση μπορεί να γίνεται αιφνιδιαστικά και χωρίς πρότερη συνεννόηση της Χαριλάου Τρικούπη με την μείζονα και λοιπή αντιπολίτευση αυτό δεν πρέπει όπως σημειώνουν από το ΠΑΣΟΚ να σημαίνει ότι έχει και χαρακτήρα αντιπαραθετικό απέναντι στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

  • Γι’ αυτό εξάλλου όπως σημείωνε κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη δίνεται και ο αναγκαίος χρόνος στα κομματικά επιτελεία να επεξεργαστούν την πρόταση και να ζυμωθεί διακομματικά η αποχή τους από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.  

Τυχόν τέτοιος συντονισμός με προφανή στόχο την πλήρη απαξίωση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη αλλά αυτή τη φορά κατόπιν συνεννόησης των κομμάτων θα βάθαινε ακόμη περισσότερο τη θεσμική κρίση που έχει προκαλέσει η υπόθεση των υποκλοπών εκθέτοντας ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό στην κοινή γνώμη.

Η Βουλή

Πολιτικά η κυβέρνηση έχει πλέον απομονωθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζει τα νέα της όπλα που αναμένεται να κάνουν ακόμη πιο “αφόρητη” την παραμονή του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία.

Η αιχμή του Νάσου Ηλιόπουλου για το νέο σκάνδαλο που θα σκάσει με αφορμή τα κρυφά κονδύλια των υπουργείων θα αποκαλύψει και το πάρτι της σπατάλης του δημοσίου χρήματος υπέρ ημετέρων της Δεξιάς βαραίνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα στην κοινωνία που ταλανίζεται από την ακρίβεια και τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος από το πάρτι των παροχών με δημόσιο χρήμα. 

Σχετικά Άρθρα