Υποκλοπές: “Κλείδωσε” το σχέδιο για αλλαγή ατζέντας – Γενναίο προεκλογικό πακέτο στη ΔΕΘ για ακρίβεια και ενέργεια

 Υποκλοπές: “Κλείδωσε” το σχέδιο για αλλαγή ατζέντας – Γενναίο προεκλογικό πακέτο στη ΔΕΘ για ακρίβεια και ενέργεια

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου με όχημα τη μεσαία τάξη και με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να αφήσει πίσω της το πλήγμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Για αυτό επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο να τα δώσει όλα στους πολίτες που σε λίγους μήνες θα προσέλθουν στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές. 

Της Άννας Καραβοκύρη

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και τις ανατιμήσεις των βασικών αγαθών και λιγότερο για το ζήτημα των υποκλοπών «που προσπαθεί να εργαλειοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

  • Έτσι, η αντιμετώπιση της ενεργειακής «βαρυχειμωνιάς» βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού. Απο την κυβέρνηση επισημαίνουν πως δεν έχουν “αυταπάτες” για την κρισιμότητα του προβλήματος της ενεργειακής κρίσης.

«Δεν θα αποκρύψουμε, ούτε θα εξωραΐσουμε την κατάσταση”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισημαίνοντας πως «έχουμε πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων για αυτό και δεν πρόκειται να αποκρύψουμε την κατάσταση. Οι ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι Έλληνες θα δοκιμαστούμε σοβαρά στη διάρκεια των επόμενων μηνών».

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα άρτιο σχέδιο για την ανακούφιση της κοινωνίας ιδίως των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης το οποίο έχει ήδη αποδώσει καρπούς συγκρατώντας τις τιμές της ενέργειας σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Κανείς όμως δεν μπορεί να μηδενίσει τις επιπτώσεις», τόνισε.

  • Κατά την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία μέσα σε συνθήκες διεθνούς κρίσης δημιουργεί δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ.

Τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρηθεί να καλλιεργηθεί μια θετική ατζέντα, να γεμίσει το καλάθι των παροχών.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περίμενε την ΕΕ και προχώρησε σε μέτρα στήριξης μέσα στα περιθώρια του προϋπολογισμού, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγει από τα δημοσιονομικά όρια. Παράλληλα προχώρησε στην επιστροφή των υπερκερδών από τις εταιρείες ενέργειας προς τους πολίτες, ενώ το ίδιο θα πράξει και με τα έσοδα που θα υπάρξουν από τον τουρισμό. Σημειώνουν μάλιστα ότι από τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας  και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά KWh για τους οικιακούς καταναλωτές. Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θα θωρακίζονται και θα προστατεύονται οι πολίτες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις.

Υπογραμμίζουν δε ότι κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να επιτύχει έντεκα αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας ώστε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης» συμπληρώνουν με νόημα.

Σχετικά Άρθρα