Politico σε Οικονόμου: Στηρίζουμε τη δημοσιογραφία της Ν. Σταμούλη – Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τα “περί σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ”

 Politico σε Οικονόμου: Στηρίζουμε τη δημοσιογραφία της Ν. Σταμούλη – Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τα “περί σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ”

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοσιογράφο του POLITICO Νεκταρία Σταμούλη ότι έχει σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της στο οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κληθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μετά την ηχηρή ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, της οποίας είναι πρόεδρος η Νεκταρία Σταμούλη, και με την οποία απαιτείται μια δημόσια συγγνώμη από τον κ. Οικονόμου, σε δήλωση στήριξης προέβη και ο ίδιος ο αρχισυντάκτης της ευρωπαϊκής έκδοσης του Politico, Jamil Anderlini.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ POLITICO

Σε υπογεγραμμένη επιστολή που δημοσίευσε ο Anderlini, τονίζεται η υποστήριξη του διεθνούς μέσου στη συντάκτριά του, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για την προσπάθεια υπονόμευσης της εγκυρότητάς της, εφόσον όλα όσα είχε γράψει, επιβεβαιώθηκαν λίγες ώρες αργότερα όταν δημοσιοποιήθηκε από άλλη δημοσιογράφο ολόκληρη η απαντητική επιστολή του πρέσβη της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννη Βραϊλά, για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Η ανακοίνωση του αρχισυντάκτη του Politico, έχει ως εξής:

«Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 – Βρυξέλλες, Βέλγιο

Απάντηση στις κατηγορίες κατά της συντάκτριας του POLITICO, Νεκταρίας Σταμούλη

Το POLITICO στηρίζει την ακρίβεια και την εγκυρότητα της δημοσιογραφίας της Νεκταρίας Σταμούλη.

Η Σταμούλη είναι μια πολύ άξια συντάκτρια του POLITICO. Ξεκίνησε να συνεργάζεται με εμάς το 2019, ύστερα από περισσότερα από επτά χρόνια που δημοσιογραφούσε για τη Wall Street Journal. Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ελλάδας.

Σε απάντηση σχετικά με την ουσία της καταγγελίας, εξετάσαμε την επιστολή του μόνιμου εκπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννη Βραϊλά και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι αναφορές που υπήρχαν στο τεύχος της Τετάρτης του Brussels Playbook, ήταν απόλυτα ακριβείς.

Jamil Anderlini

Αρχισυντάκτης

POLITICO Europe

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών

Ηχηρή και άμεση ήταν η απάντηση και από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, για την δήλωσή του περί ”ανακριβέστατου” άρθρου ενώ χαρακτηρίζει ατόπημα τη στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή της δημοσιογράφου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ FPA ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΑΞΤ

Με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε τη σημερινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου σε ρεπορτάζ του μέλους της ΕΑΞΤ και προέδρου του ΔΣ της Ένωσης, Νεκταρίας Σταμούλη.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει «ανακριβέστατο» το δημοσίευμα που υπογράφει η κ. Σταμούλη στο Politico, αναφορικά με την απαντητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. προς την επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν για το ζήτημα του λογισμικού Predator. Συμπληρώνει δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι το δημοσίευμα προέρχεται από δημοσιογράφο «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το κατά πόσον το δημοσίευμα της κυρίας Σταμούλη είναι «ανακριβέστατο» μπορεί να το διαπιστώσει κάθε πολίτης. Ασφαλώς και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου, ο οποίος στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνει λέξη προς λέξη τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ.

Το κυριότερο: Η ΕΑΞΤ θεωρεί ατόπημα για υπουργό χώρας της Ε.Ε., και μάλιστα τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενημέρωση και τον Τύπο, να προχωρά δημοσίως στην στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου. Χωρίς κανένα στοιχείο και με μοναδικό ορατό στόχο την απαξίωση ενός ρεπορτάζ προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και αδιαφορώντας πλήρως για τις πιθανές επαγγελματικές και προσωπικές συνέπειες αυτής της στοχοποίησης.

Η Νεκταρια Σταμουλη, σεβόμενη τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δεν υπήρξε ποτέ μελος κάποιου κόμματος, ούτε εργάστηκε ποτέ σε κυβερνητικά γραφεία.

Τα μέλη της ΕΑΞΤ θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας, έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου μας και της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούμε, και τηρώντας τους υψηλότερους κανόνες δεοντολογίας.

Θα είμασταν ευτυχείς εάν το ίδιο έπραττε στο εξής και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τον οποία αναμένουμε τη δημόσια αναγνώριση του σφάλματός του και την απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου αυτής.

Το Δ.Σ. της ΕΑΞΤ

Παναγιώτης Δρίβας