Κοροναϊός: Φονικότερος καλοκαιρινός μήνας ο Αύγουστος από την αρχή της πανδημίας

 Κοροναϊός: Φονικότερος καλοκαιρινός μήνας ο Αύγουστος από την αρχή της πανδημίας

Το διάστημα 15 – 21 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε συνολικά 55.769 κρούσματα κορονοϊού σε όλη χώρα, ενώ 258 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και 132 ασθενείς νοσηλεύθηκαν μέχρι τέλος της εβδομάδας.  Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι σκληροί δείκτες παραμένουν σταθερά ψηλά.

Μάλιστα με βάση και τους νέους θανάτους ο τρέχων μήνας θα καταγράψει νέο «μαύρο ρεκόρ». Ο φετινός Αύγουστος είναι ήδη ο φονικότερος καλοκαιρινός μήνας από τις αρχές της πανδημίας με περισσότερους από 900 νεκρούς, ενώ απομένει ακόμη μια εβδομάδα. Σημειώνεται πως το προηγούμενο καλοκαιρινό «μαύρο ρεκόρ» είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2022 με σχεδόν 750 νεκρούς. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρείται για ακόμη μια φορά αναντιστοιχία στον αριθμό των θυμάτων από κορονοϊό. Ενώ ανακοινώθηκαν 258 νεκροί, ο πραγματικός αριθμός είναι 307, όπως προκύπτει από τη διαφορά του σημερινού συνολικού αριθμού θυμάτων από την προηγούμενη μέτρηση. 

Υπενθυμίζεται πως ήδη με βάση την επιδημιολογική κατάσταση της προηγούμενης εβδομάδας η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση των θανάτων.  Η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση της Ευρώπης και στον σχετικό πίνακα με τα νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για τον Σεπτέμβρη που έρχεται, καθώς αναμένεται να επιστρέψουν και οι εκδρομείς από τους τόπους των διακοπών, όπου σε πολλές περιπτώσεις έχει καταγραφεί μεγάλη διασπορά. Είναι ενδεικτικό πως ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη αναφέρεται σε μια σειρά παράγοντες που καθιστούν «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα. 

Σχετικά Άρθρα