“Φωτιές” από τη δήλωση Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών για τις υποκλοπές – “Κανείς δεν εξαιρείται… ” φέρεται να είπε ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ

 “Φωτιές” από τη δήλωση Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών για τις υποκλοπές – “Κανείς δεν εξαιρείται… ” φέρεται να είπε ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ

«Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας (ΕΥΠ) τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται…». Η φράση που φέρεται να είπε ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης κατά την ακρόαση – έγκριση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, υπό τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματική αντιπολίτευση, άναψε και πάλι φωτιές γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η έγκριση του διορισμού του νέου διοικητή είναι επισήμως το θέμα της ατζέντας, αλλά το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι ευθύνες κυβέρνησης και πρωθυπουργού βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

  • Τα αίματα άναψαν από πολύ νωρίς, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ να ρίχνει λάδι στη φωτιά δηλώνοντας σιβυλλικά ότι κανείς δεν εξαιρείται a priori από τις παρακολουθήσεις.

Οι δηλώσεις Δεμίρη προκάλεσαν σάλο στις τάξεις των παριστάμενων βουλευτών. Βουλευτές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για δήλωση – ομολογία του Θ. Δεμίρη πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες ερωτήσεις των βουλευτών, αλλά ο Θ. Δεμίρης δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση.

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, μάλιστα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση είχε παραδεχθεί ότι η ΕΥΠ έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις.

Νωρίτερα, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Παύλος Πολάκης φέρεται να κατέθεσε αίτημα ώστε να διαβιβαστούν στη βουλή τα ονόματα και οι υποθέσεις 15.000 προσώπων που φέρονται να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, επισημαίνοντας ότι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ΄χει το δικαίωμα να εκφράσει γνώμη επί της τοποθέτησης του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

  • Ο υπουργός Επικρατείας, εξάλλου, βρέθηκε από την αρχή στο στόχαστρο των βουλευτών της αντιπολίτευσης και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής (29 Ιουλίου) είχε υποστηρίξει ότι κανένας πολιτικός δεν παρακολουθείται από την ΕΥΠ.

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, ο διορισμός του οποίου αναμένεται να εγκριθεί μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι δεν στηρίζει την απόφαση Μητσοτάκη, δέχθηκε ερωτήσεις, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να ζητά απαντήσεις για το εάν υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που ήταν υπό παρακολούθηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «διασύνδεση κράτους και παρακράτους» και ζήτησε εξηγήσεις και για το Predator και κατά πόσο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από την Υπηρεσία. 

  • Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, πάντως, σφοδρά πυρά φέρεται να εκτόξευσε και ο Χάρης Καστανίδης, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κατηγορεί την κυβέρνηση για εκτροπή και στην περίπτωση αλλαγής φρουράς στην ΕΥΠ. 

Ανοιχτό, τέλος, παραμένει το ζήτημα των προσώπων που θα κληθούν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με την κυβερνητική πτέρυγα να επιθυμεί να… παρελάσουν πολλά πρόσωπα, εκτός των Γ. Γεραπετρίτη, Γρ. Δημητριάδη, Π. Κοντολέωντα, Κ. Πιερρακάκη, Χρ. Ράμμο και Β. Βλάχου,  με την αντιπολίτευση να εκφράζει ενστάσεις για τον μεγάλο αριθμό των προσώπων που θα κληθούν.

Σχετικά Άρθρα