Υποκλοπές/Βουλή: “Δημοκρατικό μέτωπο” σε συντονισμό – Γιατί η αντιπολίτευση επιλέγει να στοχεύει πλέον τον πρωθυπουργό

 Υποκλοπές/Βουλή: “Δημοκρατικό μέτωπο” σε συντονισμό – Γιατί η αντιπολίτευση επιλέγει να στοχεύει πλέον τον πρωθυπουργό

Οι κοινοβουλευτικές διεργασίες που εκκίνησαν με το άνοιγμα της Βουλής αποκάλυψαν έναν συντονισμό των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Το «δημοκρατικό μέτωπο» όπως χαρακτηρίστηκε δεν σημαίνει όμως ότι βρίσκεται και σε συνεννόηση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι απομονώνει και στοχεύει αποκλειστικά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό με αποκλειστικά θεσμικούς όρους και με τις «Ιφιγένειες» να έχουν εξαντληθεί.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης του διευρυμένου οργάνου το οποίο συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την αξιολόγηση και το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών του δεν ήταν μια απλώς συμβολική κίνηση εντυπωσιασμού.

  • Το Predator είναι ακόμη εδώ λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι στιγμές είναι κρίσιμες για τις πολιτικές εξελίξεις με τη χώρα να βρίσκεται σε μια θεσμική κρίση που ακουμπά τον δεύτερο και τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα του κράτους.

Σταχυολογώντας τοποθετήσεις, εξελίξεις στο παρασκήνιο και κινήσεις πολιτικών προσώπων και δυνάμεων γίνεται αντιληπτό ότι η αντιπολίτευση πλέον δεν χτυπά την κυβέρνηση ή τη ΝΔ, αλλά προσωπικά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η αίσθηση που φτάνει στα όρια της βεβαιότητας για την Κουμουνδούρου ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις και άλλων προσώπων βαραίνει ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας διαβάζει τις εξελίξεις και από τη θέση ισχύος που έχει ως αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης και βλέποντας τα κόμματα να στοχεύουν και εκείνα στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται σύμφωνα με τους συνεργάτες του ότι θα πολεμήσει τον αντίπαλό του στη θεσμική του ιδιότητα την οποία έχει βάλει σε βαθιά κρίση με κορυφαία μέσα ενημέρωσης της διεθνώς να τον βάζουν ευθέως στο κάδρο της κρίσης που έχει σκεπάσει τη χώρα.

Μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας τον κατήγγειλε διαρκώς για τη ζημιά που προκαλεί στον τόπο στην οικονομία και στην κοινωνία που αδικείται. Πλέον η σήψη φτάνει στους ίδιους του θεσμούς της πολιτείας και δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η αναφορά του στα στελέχη του κόμματος ότι με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ο κ. Μητσοτάκης είναι ο «εγκέφαλος του επιτελικού παρακράτους και ο επικεφαλής μίας σκοτεινής και ανεξέλεγκτης ομάδας παρακρατικής λειτουργίας».

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί δίνουν και τόνο της συζήτησης που θα γίνει στην ολομέλεια την Παρασκευή σε επίπεδο αρχηγών με τον κ. Τσίπρα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να εξαπολύει σφοδρά πυρά στον αντίπαλό του τον οποίο και θα καλέσει να πάρει την πρωτοβουλία και με γενναιότητα να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός.

Συντονισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε μεγάλο βαθμό στο ΠΑΣΟΚ που είναι και ο άμεσα θιγόμενος από τις παρακρατικές μεθόδους που χρησιμοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου σε βάρος του.

Είναι από τις σπάνιες φορές που τα κόμματα και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση συντάσσεται με σειρά κινήσεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνει γύρω από ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας.

  • Ήδη στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφήνουν να περάσει απαρατήρητο ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει πλέον να βάζει στο κάδρο αποκλειστικά και μόνο τον κ. Μητσοτάκη και μάλιστα με τις πιο σκληρές εκφράσεις που είχαν να ακουστούν περισσότερο από μια δεκαετία σε βάρος προέδρου και πρωθυπουργού της ΝΔ από τη Χαριλάου Τρικούπη.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από την χωρίς αστερίσκους στήριξη της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ η Όλγα Γεροβασίλη κοντραρίστηκε με τον πρόεδρο της Βουλή στη διάσκεψη των προέδρων υπερασπιζόμενη το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη να προηγηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τασούλας έμεινε μόνος να υπερασπίζεται τη γραμμή της πλειοψηφίας με στόχο να κερδηθεί επιπλέον χρόνος. Κάτι που από το ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύτηκε ως μια απόπειρα να σβηστούν τα ίχνη των παρακολουθήσεων και από το ΠΑΣΟΚ σχολιάστηκε ως σχέδιο συγκάλυψης.

Μέτωπο

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική του συνέντευξη μιλούσε για το χρέος της παρούσας Βουλής να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις και να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη στην παραίτηση και τη χώρα σε εκλογές ως διέξοδο από το θεσμικό αδιέξοδο και την κρίση που διάγει το κράτος Δικαίου.

Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι το άνοιγμα της Βουλής προηγήθηκαν σειρά κινήσεων που έδωσαν το στίγμα της συγκρότησης ενός δημοκρατικού μετώπου.

  • Η συλλογή υπογραφών στο κείμενο με τον τίτλο «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ» μπορεί να μην έτυχε της αντίστοιχης προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης ωστόσο οι υπογραφές που μπήκαν από κάτω είχαν μια σημαίνουσα πολιτική σημειολογία.

Πρόσωπα όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης πρώην υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη ή ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης με την υπογραφή του δήλωσαν «θα είμαστε άξιοι του θλιβερού εκφυλισμού της δημοκρατίας μας».

  • Ήταν μια ηχηρή πρωτοβουλία για το πως στέκεται πλέον ο κόσμος του κέντρου και της κεντροαριστεράς απέναντι στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος επιχείρησε με περισσή επικοινωνιακή μαεστρία να καπηλευτεί το χώρο για να ισχυροποιήσει το προφίλ του κεντροδεξιού πρωθυπουργού.

Για πολλούς από το χώρο της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ το ισχυρότερο χτύπημα το επεφύλασσε ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος δεν ξέχασε την επιτροπή για την αστυνομική βία που είχε συσταθεί μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη το πόρισμα της οποίας μπήκε οριστικά στο συρτάρι και ο κ. Μητσοτάκης τότε τον αξιοποίησε μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους προκειμένου να ξεπεράσει τα γεγονότα εκείνων των ημερών.

Ο κ. Αλιβιζάτος όχι μόνο έθιξε με τη συνέντευξή του εκείνα τα γεγονότα, αλλά έβαλε στο κάδρο το σύνολο του αυταρχισμού της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και την εργαλειοποίηση της ΕΥΠ από τος παρακολουθήσεις μέχρι και τις πρακτικές επαναπροωθήσεων μεταναστών.

  • Πολλοί μιλούν τώρα για μια συνέντευξη που μετουσιώνει την εκδίκηση του Κέντρου προς τον κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο που εκμεταλλεύτηκε τους ανθρώπους του.

Τώρα όμως που όπως παρατηρούν το κεντρώο προφίλ του κ. Μητσοτάκη έχει φθαρεί ανεπιστρεπτί και ήδη με αφορμή και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που δρομολογήθηκαν φαίνεται ότι η ΝΔ επιστρέφει υπό τον πρόεδρό της όπως παρατηρούν στην κοίτη της, Δεξιά


Σχετικά Άρθρα