Υποκλοπές: “Κλείδωσε” η κυβερνητική πρόταση για εξεταστική σε βάθος 10ετίας – Η στρατηγική Μαξίμου- Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή

 Υποκλοπές: “Κλείδωσε” η κυβερνητική πρόταση για εξεταστική σε βάθος 10ετίας – Η στρατηγική Μαξίμου- Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή

O κύβος ερρίφθη και την Παρασκευή το πρωί θα λάβει χώρα στην Βουλή το μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα για το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Τα επιτελεία των κομμάτων λαμβάνουν θέση μάχης για τη «μητέρα των μαχών» που θα ξεκινήσει την Τετάρτη στην Επιτροπή, Θεσμών και Διαφάνειας με τον διορισμό του νέου Διοικητή του ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και θα κορυφωθεί με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συνεχιστεί με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Της Άννας Καραβοκύρη

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να «κλείσουν» θεσμικά το ζήτημα των παρακολουθήσεων πετώντας την μπάλα στην Βουλή και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Βασική επιδίωξη των κυβερνητικών στελεχών είναι να φύγει από το κάδρο των ευθυνών ο πρωθυπουργός, να εκτονωθούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να αλλάξει η ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας.

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να περάσουν στην αντεπίθεση κατά την συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής θα επιχειρήσει να αποδομήσει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκθέτοντας τα πεπραγμένα της πενταετίας που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επικρατεί το δόγμα «όλα στο φως» και με βάση αυτό η κυβερνητική πλειοψηφία θα ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής  ανοίγοντας διάπλατα την διερεύνηση των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάθος δεκαετίας.

  • Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει την λειτουργία της ΕΥΠ την περίοδο 2012-2022, που περιλαμβάνει τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Γιάννης Ρουμπάτης και ο Θοδωρής Δραβίλλας, που υπήρξαν επικεφαλής της ΕΥΠ τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

Κοινή πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάθος χρόνου, ώστε να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να διορθωθούν παθογένειες ώστε στο μέλλον να μην παρατηρηθούν ανάλογα προβλήματα και οι υπηρεσίες να διαδραματίζουν τον σημαντικό ρόλο τους στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες του κράτους δικαίου.

  • “Η Εξεταστική Επιτροπή δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά θα πρέπει να παραγάγει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη χώρα” σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη και υπογραμμίζουν πως αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι υπηρεσίες να διαδραματίζουν τον σημαντικό ρόλο τους στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες του κράτους δικαίου ενώ “τον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πλήξει με οποιοδήποτε τρόπο την Κυβέρνηση”.

Παράλληλα, απο το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός θα στηλιτεύσει το γεγονός πως παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «σήκωσαν σκόνη» για το συγκεκριμένο ζήτημα της λειτουργίας της ΕΥΠ, ωστόσο κανένα από τα δύο κόμματα δεν κατέθεσε – μέχρι στιγμής – συγκεκριμένη πρόταση για την θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ. Με αιχμή αυτό θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρεί πολιτική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Από την άλλη μεριά θα υποστηρίξει πως ο ίδιος μόλις ενημερώθηκε για το ζήτημα  αντέδρασε άμεσα ζητώντας την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντος και κάνοντας αποδεκτή και την παραίτηση του στενού του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη. Επίσης, αναμένεται να παρουσιάσει μια δέσμη νέων μέτρων που θα διασφαλίζουν την ενίσχυση των απαιτούμενων διαδικασιών που ακολουθούνται για την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών για λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται η αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παρουσία του πρωθυπουργού την Παρασκευή στην Βουλή, δεν θα εστιαστεί αποκλειστικά και μόνο στο ζήτημα των υποκλοπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού κάνει την αυτοκριτική του και δώσει εξηγήσεις για την λειτουργία της ΕΥΠ θα «κλωτσήσει το τενεκεδάκι» για να πάει στο πεδίο της οικονομίας.

Σχετικά Άρθρα