Τσαβούσογλου: Το σημείο που βρέθηκε αέριο από την κοινοπραξία ENI – TOTAL, δεν ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

 Τσαβούσογλου: Το σημείο που βρέθηκε αέριο από την κοινοπραξία ENI – TOTAL,   δεν ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Το σημείο ανοικτά της Κύπρου, όπου εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου από την ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL δεν βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν τους επιτρέπουμε να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας σε κάθε περίπτωση. Οι εργασίες γεώτρησης και οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η δίκαιη κατανομή των εσόδων. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες τόσο στον ΟΗΕ, όσο και στην ΕΕ για αυτό το θέμα. Η “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) επανέλαβε τις συστάσεις μας ξανά και ξανά. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι, αντί να μοιράζονται δίκαια (τους πόρους), προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” και της Τουρκίας, στηριζόμενοι στην ΕΕ. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό» ανέφερε σε συνέντευξή του.

Οι εταιρείες ΕΝΙ και Total Energies ανακοίνωσαν, χτες Δευτέρα, «σημαντική ανακάλυψη» στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες.

Σχετικά Άρθρα