Οικονόμου: “Λέμε “ναι” στη διερεύνηση των υποκλοπών” – Τι απάντησε για το άρθρο στους New York Times

 Οικονόμου: “Λέμε “ναι” στη διερεύνηση των υποκλοπών” – Τι απάντησε για το άρθρο στους New York Times

«Θέλουμε πλήρη διερεύνηση. Θέλουμε πλήρη διερεύνηση και για την χρήση κακόβουλων λογισμικών εντός της ελληνικής επικράτειας», είπε ο Γιάννης Οικονόμου αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο έχει αφήσει έντονη τη σκιά του στην πολιτική ζωή της χώρας, ωστόσο υπογράμμισε πως η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών σε βάθος χρόνου. 

«Λέμε «ναι» στη διερεύνηση όχι μόνο του παρόντος περιστατικού, αλλά να επεκταθεί η έρευνα σε βάθος χρόνου, όχι για να υπάρξει ένας συμψηφισμός, αλλά για να προκύψει ένα ωφέλιμο αποτέλεσμα για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχθηκε ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού», προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε καμία σκιά. Θέλουμε πλήρη αποσαφήνιση.

Δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση σε κινητό πολιτικού προσώπου. Το βασικό ζητούμενο είναι να βρούμε καλύτερα φίλτρα για να αποφύγουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον.

Η δικαστική λειτουργός αποφάνθηκε στο πλαίσιο του νόμου, γι’ αυτό ήταν νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν κάποιος διαφωνεί, ας απευθυνθεί στο δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν ήταν σε γνώση του, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική». Καταλήγοντας είπε ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα κακόβουλα λογισμικά.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει πρόταση ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, απάντησε: «Η κυβέρνηση θα τιμήσει την απόφασή της να μπορέσει η κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήνει εξεταστική επιτροπή. Στο πλαίσιο της εξεταστικής που θα συγκροτηθεί, θα υπάρξει δυνατότητα να ακουστούν και άνθρωποι για υποθέσεις του παρελθόντος, όχι στο πλαίσιο ενός συμψηφισμού. Η κυβέρνηση δεν θα ευτελήσει το δικαίωμα που έδωσε στη μειοψηφία με παράλληλα αιτήματα για εξεταστική επιτροπή».

Τέλος, αναφορικά με τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος, απάντησε: «Οφείλονται στην ανάληψη ευθύνης. Η παραίτηση Δημητριάδη ήταν μια γενναία ανάληψη πολιτικής ευθύνης, καθώς δεν γνώριζε το περιστατικό».

Τι απάντησε για το άρθρο στους Νew York Times

Για το άρθρο στους NYT είπε: Στα άρθρα δεν θα πρέπει να αποδίδεται ούτε υπερβάλλουσα σημασία ούτε και αδιαφορία. Πρέπει να εκτιμάται ποιος γράφει και πώς γράφει. Ο κ. Κλαπ είναι ένας ανεξάρτητος αρθρογράφος που βλέπει τα γεγονότα από μια φορτισμένη οπτική γωνία που είναι δικαίωμά του. Βλέπει την Ελλάδα ως έναν δοκιμαστικό σωλήνα διαφόρων διεργασιών»

Ενέργεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση μοιρολατρικά, αλλά στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Οι συνέπειες από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας, δεν θα αποκρύψουμε, ούτε θα εξωραΐσουμε την κατάσταση», είπε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να περιορίζει τις συνέπειες όσο είναι εφικτό.

Τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες συνολικά και φυσικά και οι Έλληνες θα δοκιμαστούμε στο επόμενο διάστημα και ότι ακόμη και το θετικότερο σενάριο απαιτεί χρόνο που μετριέται σε μήνες και όχι σε εβδομάδες».

Μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί το θέμα, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι παίρνει θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν ωφελούν την Ελλάδα. Πρόκειται για μια ανοίκεια στάση, είπε.

Ειδικά για τους μετανάστες που εντοπίστηκαν σε βραχονησίδα του Έβρου είπε ότι οι συντεταγμένες της νησίδας είναι εκτός ελληνικής επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμβάλει στην συκοφάντηση της πατρίδας μας.

Σχετικά Άρθρα