Σομαλία: Έληξε η ομηρία στο ξενοδοχείο -Τουλάχιστον 40 νεκροί

 Σομαλία: Έληξε η ομηρία στο ξενοδοχείο -Τουλάχιστον 40 νεκροί

A Somali security officer walks at the entrance of Hotel Hayat, the scene of an al Qaeda-linked al Shabaab group militant attack in Mogadishu, Somalia August 20, 2022. REUTERS/Feisal Omar

Αιματηρό τέλος είχε το περιστατικό ομηρίας σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, καθώς έπειτα από 30 ώρες συγκρούσεων ανάμεσα στους ενόπλους και τις δυνάμεις ασφαλείας, δόθηκε τέλος στην πολιορκία του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), «οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν πλέον τέλος στην πολιορκία και οι ένοπλοι είναι νεκροί. Δεν είχαμε πυρά από το κτίριο την τελευταία ώρα», ενώ αναμένεται η επίσημη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι νεκροί είναι περίπου 40, ενώ μεταξύ αυτών, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, μεταξύ αυτών είναι 12 άμαχοι.

Δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο ξενοδοχείο και παρόλο που οι Σομαλοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι «δεκάδες διασώθηκαν», παραμένει ασαφές πόσοι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τρία παιδιά ηλικίας 4-7 ετών βρέθηκαν κρυμμένα σε κατάσταση σοκ στις τουαλέτες του ξενοδοχείου.

Ο μάρτυρας είπε: «Κατάφερα να τρέξω σε κοντινή έξοδο, μακριά από τους ενόπλους. Οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν, άκουγα τους πυροβολισμούς πίσω μου, αλλά δόξα τω Θεώ καταφέραμε να ξεφύγουμε. Όσοι προτίμησαν να κρυφτούν μέσα στο κτίριο, συμπεριλαμβανομένου ενός συναδέλφου μου, πέθαναν».

Η επίθεση της Παρασκευής ήταν η πρώτη ευρείας κλίμακας που σημειώνεται στη Σομαλία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο Χάσαν Σεΐχ Μοχάμουντ, τον Μάιο. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Σεμπάμπ που προσπαθεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσει ένα κράτος βασισμένο στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.

Εκπρόσωπος της τζιχαντιστικής οργάνωσης υποστήριξε το Σάββατο ότι οι εισβολείς είχαν προξενήσει «μεγάλες απώλειες» στις δυνάμεις ασφαλείας.

Σχετικά Άρθρα