Προειδοποιήσεις Ζελένσκι για νέες ρωσικές επιθέσεις

 Προειδοποιήσεις Ζελένσκι για νέες ρωσικές επιθέσεις

Τον κίνδυνο η Μόσχα να εκμεταλλευθεί της 31η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ, στις 24 Αυγούστου, επισήμανε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε για ενδεχόμενες «άσχημες» και βίαιες επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στις 24 Αυγούστου συμπληρώνονται ακριβώς έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί.

Στο τακτικό μεταμεσονύκτιο μήνυμά του, και λίγες ώρες αφότου ρωσικός πύραυλος έπληξε κατοικημένη περιοχή σε πόλη της νότιας Ουκρανίας, όχι μακριά από πυρηνικό σταθμό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 άμαχοι, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε:

«Πρέπει να πολεμήσουμε για τη νίκη της Ουκρανίας, μένουν να γίνουν πολλά, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και να υπομείνουμε ακόμη πολύ, δυστυχώς πολύ πόνο».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι αυτή την εβδομάδα η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να κάνει κάτι ιδιαίτερα άσχημο, κάτι ιδιαίτερα μοχθηρό. Έτσι είναι ο εχθρός μας. Ήδη κάθε δεύτερη εβδομάδα εδώ και μισό χρόνο η Ρωσία κάνει κάτι απεχθές και φρικτό».

Στο μεταξύ ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χάρκοβο, Όλεχ Σινεχούμπ, δήλωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, που είναι συχνός στόχος βομβαρδισμών, θα ισχύει όλη ημέρα την Τετάρτη, ημέρα της επετείου, αντί του συνήθους 10 το βράδυ με 6 το πρωί. 

Στην ομιλία του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε έμμεσα και στις εκρήξεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κριμαία. Παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές, και η Ρωσία αποφεύγει να την κατηγορήσει με άμεσο τρόπο, μιλώντας γενικά για «τρομοκρατία», αναλυτές εκτιμούν ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές κατέστησαν εφικτές χάρη στον νέο εξοπλισμό που απέκτησαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι, που έχει πει ότι στόχος του Κιέβου είναι η Κριμαία να επανέλθει σε ουκρανικό έλεγχο, είπε ότι «πραγματικά νιώθεις στον αέρα την Κριμαία φέτος, ότι η κατοχή εκεί είναι μόνο προσωρινή και ότι η Ουκρανία επιστρέφει».

Σχετικά Άρθρα