ΟΗΕ: 22 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμό στην Αφρική εξαιτίας της ξηρασίας

 ΟΗΕ: 22 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμό στην Αφρική εξαιτίας της ξηρασίας

Δραματική έκκληση για βοήθεια κάνει ο ΟΗΕ για περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κένυα, τη Σομαλία και την Αιθιοπία, καθώς κινδυνεύουν με λιμό. Την κατάσταση της ακραίας φτώχειας στο πολύπαθο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής έχει επιδεινώσει, μετά και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και την αδυναμία εξαγωγών σιτηρών, η πολυετής ξηρασία.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), υπηρεσία του ΟΗΕ, έπειτα από τέσσερα χρόνια χωρίς βροχές, το 2022 η περιοχή είναι αντιμέτωπη με «καταστροφή», καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν με λιμό, από 13 εκατομμύρια που υπολογίζονταν στην αρχή της χρονιάς, θα φτάσουν τα 22 εκατομμύρια.

Η ξηρασία που πλήττει τις χώρες αυτές είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων ενώ ανάγκασε περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς έχασαν τα κοπάδια τους και τις καλλιέργειές τους, αναζητώντας τροφή και νερό.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Ντέιβιντ Μπίσλι, τόνισε ότι «ο κόσμος πρέπει να δράσει τώρα για να προστατέψει τις πιο αδύναμες κοινότητες από την απειλή του εκτεταμένου λιμού στο Κέρας της Αφρικής. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα λήξει αυτή η κρίση εξαιτίας της ξηρασίας και πρέπει να εξασφαλίσουμε τους πόρους για να σώσουμε ζωές και να προστατέψουμε τους ανθρώπους από την καταστροφική κατάσταση πείνας».

Ήδη από τις αρχές του 2022 το WFP προειδοποιούσε για το πρόβλημα στην πολύπαθη αυτή περιοχή της Αφρικής, καλώντας τους δωρητές να ενεργήσουν για να προστατευθούν οι άνθρωποι από τον λιμό. Ωστόσο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αδυναμία αποστολής σιτηρών, αλλά και την ενεργειακή κρίση, η κατάσταση επιδεινώθηκε, σε κάποιο βαθμό και εξαιτίας του γεγονότος ότι η εκεί ανθρωπιστική καταστροφή και τα προσφυγικά κύματα απομάκρυναν τα βλέμματα από την Αφρική.

Να σημειωθεί επίσης ότι θα χρειαστούν μήνες για να αποδώσει η συμφωνία που έχει επιτευχθεί για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, με πλοία να έχουν ξεκινήσει να αναχωρούν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Από τα μέσα της χρονιάς, καθώς δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας ανάγκης, αυξήθηκε φτάνοντας από 13 τα 20 εκατομμύρια και υπολογίζεται ότι έως το Σεπτέμβριο θα ξεπεράσει τα 22 εκατομμύρια.

«Και οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, η σοβαρότητα της κρίσης θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη αν η επόμενη περίοδος βροχών δεν έρθει στην εποχή της», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. «Οι ανάγκες θα είναι αυξημένες και το 2023, ενώ το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και σοβαρότερο στη Σομαλία», όπου 15 εκατ. άνθρωποι ήδη πεινούν, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το WFP, το επόμενο εξάμηνο απαιτούνται 418 εκατ. δολάρια για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Βαγγέλης Μαρινάκης