Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία: Πανηγυρισμοί από την κυβέρνηση – Ακαριαία προσγείωση, από την αντιπολίτευση (vid)

 Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία: Πανηγυρισμοί από την κυβέρνηση – Ακαριαία προσγείωση, από την αντιπολίτευση (vid)

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, πανηγυρίστηκε κατά το δέον από την κυβέρνηση, που δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί με αιχμές για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σχόλια όπως, ”πρέπει να μείνουμε μακριά από τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία που δίχασαν την κοινωνία μας και παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή”.

Ενδεικτικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντέδρασαν ακαριαία και με οξύτητα στους πανηγυρισμούς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ”για προσβολή στα βιώματα και τη μνήμη των πολιτών” κατά την Αχτσιόγλου, το ΠΑΣΟΚ ως ”παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα οι διθυραμβικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη” και το ΚΚΕ, μίλησε για ”τα ψεύτικα τα λόγια, που καταρρέουν μπροστά στην ακρίβεια, τους μισθούς πείνας, τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο”.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τη σημερινή μέρα:

«Η 20ή Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες: με τον πιο επίσημο τρόπο, η χώρα μας εξέρχεται από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας.

Mε αφορμή την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η ΝΔ ανήρτησε βίντεο.

Χατζηδάκης: ”Η Ελλάδα αλλάζει από σήμερα σελίδα!”

Το τέλος της εποχής των ειδικών ελέγχων κι η επιστροφή της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά από 12 χρόνια, είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Και επισημαίνει: «Μας παρέχει ακόμα μια σειρά από χρήσιμα διδάγματα για το πώς θα πρέπει να συνεχίσει να προχωρεί η πατρίδα μας από εδώ και πέρα: Μακριά από τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία που δίχασαν την κοινωνία μας και παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή. Με πολιτική συνεννόηση απέναντι στις σοβαρές διεθνείς προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Με συνετή διαχείριση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και με προώθηση χρήσιμων για τους πολλούς μεταρρυθμίσεων στους τομείς της οικονομίας, της εργασίας, της κοινωνικής προστασίας, της ψηφιοποίησης του κράτους, της παιδείας, του περιβάλλοντος».
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να πορευτεί μέχρι τέλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να ανέβει η Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά!» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

«Φαίνεται πως οι ηγέτες της ΕΕ που συγχαίρουν σήμερα την Ελλάδα, κατάλαβαν λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης.

Και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες σκέφτονται με τρόμο τα όσα έλεγε κι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τις μέρες των μνημονίων. Κι όσο επιμένει στο ψέμα, τόσο τα θυμίζει»

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας έχει ταυτιστεί με τις πιο σκοτεινές μέρες της μνημονιακής περιόδου

«Η ευρωπαϊκή ηγεσία συγχαίρει σήμερα την Ελλάδα για την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία. Ο κ. Τσίπρας, που έχει ταυτιστεί με τις πιο σκοτεινές μέρες της μνημονιακής περιόδου, με το ψέμα, την εξαπάτηση, τον διχασμό, τους φόρους, τις περικοπές, το τσάκισμα της μεσαίας τάξης και την περιθωριοποίηση της χώρας, έχει το θράσος να ζητάει και τα ρέστα και να εμφανίζει μάλιστα ως επιτυχία το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τα 100 δισ. που χρέωσε τους Έλληνες», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου σε ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Και πρόσθεσε: «Αμετανόητος, εξακολουθεί να βαδίζει τον δρόμο του ψέματος επιχειρώντας ξανά να κάνει το μαύρο, άσπρο. Γιατί είναι το μόνο που ξέρει να κάνει».

Αλέξης Τσίπρας: Ο πολιτικός χρόνος του Μητσοτάκη τελειώνει- Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια το 2018

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σε υψηλούς τόνους, την σημερινή τοποθέτηση του Μητσοτάκη, για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.
Χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει, ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια στις 20-08-18, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζει, ότι τότε ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε πιστοληπτική γραμμή, ενώ σήμερα πανηγυρίζει για τα πεπραγμένα άλλης κυβέρνησης. Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει, ότι ο πολιτικός χρόνος του Μητσοτάκη τελειώνει, καθώς τα ψέματα και το θράσος έχουν κοντά ποδάρια.

Αχτσιόγλου: Προκλητικοί οι πανηγυρισμοί και διαστρέβλωση της αλήθειας – Προσβάλλουν τα βιώματα και τη μνήμη των πολιτών

Οι νέοι προκλητικοί και παράταιροι πανηγυρισμοί των κυρίων Μητσοτάκη και Σταϊκούρα για τη λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας προσβάλλουν για μια ακόμη φορά τους πολίτες και διαστρεβλώνουν ευθέως την αλήθεια», αναφέρει σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
«Προσβάλλουν τα βιώματα και τη μνήμη των πολιτών, καθώς η ΝΔ είναι το κόμμα που έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τη χρεωκοπία της χώρας και την ανθρωπιστική κρίση που τη συγκλόνισε πριν από μερικά χρόνια. Όχι και τόσα πολλά ώστε οι πολίτες να έχουν ξεχάσει, όπως πιθανώς θεωρούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι επιχειρώντας εντελώς ανεπιτυχώς να ξαναγράψουν την ιστορία. Αυτή την ευθύνη η ΝΔ την κουβαλά και θα την κουβαλά όσες αφηγήσεις και να επιστρατεύσουν», τονίζει.

Και σημειώνει: «Ομοίως, όσα ψέματα και να επιστρατεύσουν δεν μπορούν να αλλάξουν το γεγονός ότι η λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας ήταν προκαθορισμένη για φέτος το καλοκαίρι ήδη από το καλοκαίρι του 2018, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους».

Συνεχίζοντας, η κ. Αχτσιόγλου τονίζει: «Οι πανηγυρισμοί τους προσβάλλουν όμως και τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία την έχουν οδηγήσει οι ίδιοι πάλι πολιτικώς υπεύθυνοι με τις επιλογές τους, καθώς με αυτές:

»Αυξάνουν τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες.
Καλύπτουν και ενισχύουν το πάρτι των καρτέλ στην ενέργεια εις βάρος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οδηγούν σε εκρηκτικό πληθωρισμό με ρεκόρ δεκαετιών και ανεξέλεγκτη ακρίβεια που σαρώνει το εισόδημα των πολιτών.
Κρατούν τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο σε επίπεδα προ του 2010 και παράλληλα αρνούνται να μειώσουν βασικούς φόρους στα καύσιμα και τα τρόφιμα.
Στραγγίζουν το εισόδημα των πολιτών εισπράττοντας φορολογικά υπερέσοδα εκμεταλλευόμενοι τις ακραίες ανατιμήσεις.
Αποτυγχάνουν στους στόχους απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης και αποκλείουν από αυτό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

»Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση της κοινωνικής λεηλασίας, των παρακολουθήσεων και του αυταρχισμού».

Και καταλήγει: «Η άμεση απομάκρυνσή της είναι η βασική και αναγκαία προϋπόθεση για να ανασάνει η δημοκρατία και η κοινωνία».

ΠΑΣΟΚ για τέλος εποπτείας: “Παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα οι διθυραμβικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη”

Με καυστικό τρόπο σχολιάζει τις “διθυραμβικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη” για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποία παραθέτει μία σειρά από λόγους για τους οποίους “η καθημερινότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες αλλά και η πραγματική κατάσταση της οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικές”.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει:

“Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν πανηγυρίσει τρεις φορές σε διάστημα δύο μηνών την -προαποφασισμένη από τους δανειστές το 2019- έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. Οι διθυραμβικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη για «ιστορική μέρα» και ότι δήθεν «ξεπροβάλει, ένας νέος ορίζοντας ανάπτυξης και ευημερίας για όλους» έχουν αποκλειστικό στόχο να στήσουν ένα παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα.

Αντιθέτως, η καθημερινότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες αλλά και η πραγματική κατάσταση της οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικές.

Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 11,3% και να είναι στους επτά υψηλότερους στην Ευρωζώνη.
Με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ.
Με τα υπερέσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους να μην διοχετεύονται σε πολιτικές, που ανακουφίζουν αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους.
Με τη διαρκή αναβολή της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που ενισχύει τους μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου.
Με την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει πρόσκαιρα τους φόρους σε καύσιμα, ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Με το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα να είναι το έβδομο χαμηλότερο στην ΕΕ.
Με τη χώρα να διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο χρέους/ΑΕΠ στην Ευρώπη.
Με την παραγωγική βάση να εξακολουθεί να είναι σαθρή, καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορευμάτων στο 1ο εξάμηνο 2022, η οποία είναι η υψηλότερη από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ.
Οι πολίτες αναγνωρίζουν τον αγώνα και την υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ εν μέσω μιας ανέτοιμης Ευρώπης να γλιτώσει τη χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της διακυβέρνησης Καραμανλή. Καταστροφικά πεπραγμένα τα οποία συγκάλυψαν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν οι αυταπάτες των Ζαππείων και της «κατάργησης των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο», που οδήγησαν στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου.

Σήμερα οι πολίτες εμπιστεύονται και πάλι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για λύσεις με κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια”.

ΚΚΕ: Τα ψεύτικα τα λόγια καταρρέουν μπροστά στην ακρίβεια, τους μισθούς πείνας, τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο

Σε σχόλιο του για τη δήλωση Μητσοτάκη σχετικώς με την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ υποστηρίζει: “Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του πρωθυπουργού περί ‘ανάπτυξης και ευημερίας για όλους’ καταρρέουν με τον πιο επίσημο τρόπο μπροστά στην ακρίβεια, τους μισθούς πείνας, τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, συνολικά μπροστά στην πολιτική που με σταθερότητα θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για την εξυπηρέτηση των λίγων”.

Όσο για τον δωδεκαετή κύκλο των μνημονίων “αυτός, με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν έκλεισε ποτέ, το αντίθετο, άνοιξε ακόμα περισσότερο για να χωρέσει όχι μόνο τα παλιά, αλλά και τα νέα βάρη που επιβάλλουν στο λαό οι μόνιμες δεσμεύσεις της ΕΕ μαζί με αυτές του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το νέο «υπερμνημόνιο» σε βάρος του λαού”.

Σήμερα, το κρίσιμο για το ΚΚΕ είναι “ο λαός μας, εξοπλισμένος με τα διδάγματα από τους μεγάλους αγώνες των προηγούμενων χρόνων – τους οποίους με απαράδεκτο τρόπο ο πρωθυπουργός συκοφαντεί – να δυναμώσει την πάλη του για αυξήσεις στους μισθούς, για ουσιαστική προστασία από την ακρίβεια, για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων. Κυρίως, όμως, με τον αγώνα του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να ανοίξει τον δρόμο για τη μοναδική διέξοδο υπέρ των δικών του συμφερόντων ανατρέποντας τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και κάθε αστική κυβέρνηση”, καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

ΜεΡΑ25: “Δήθεν έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία”

“Αν όντως βγαίνουμε σήμερα κ. Μητσοτάκη από την Ενισχυμένη Εποπτεία, σας καλούμε αύριο κιόλας να μειώσετε τον ΦΠΑ στο 15%” ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25.
Σε δήλωσή του, και σε απάντηση του σημερινού μηνύματος του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜεΡΑ25 Μιχάλης Κριθαριδης υποστηρίζει:

“Ως ορόσημο παρουσιάζει η κυβέρνηση τη σημερινή μέρα, κάνοντας λόγο για δήθεν έξοδο της χώρας μας από την Ενισχυμένη Εποπτεία, την ώρα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια όλο και πιο ενισχυμένη ανασφάλεια όσον αφορά τα οικονομικά τους. Φαίνεται πως ο Αύγουστος είναι για τους μνημονιακούς διαχρονικά, ο μήνας της ‘εξόδου'”.

Θυμίζει δε, ότι “‘έξοδο από τα μνημόνια’ βάπτιζε τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας βάζοντας μας στο 4ο μνημόνιο μέχρι το 2060. ‘Εξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία’ βαπτίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης τη νέα λιτότητα και λεηλασία που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες στο διαθέσιμο εισόδημα τους, με το 5ο πια μνημόνιο να είναι κι αυτό προ των πυλών με βάση και τα τραγικά δημόσια οικονομικά της χώρας. Την ίδια ώρα η ανεργία ακόμα και με τους δικούς τους δείκτες αυξάνεται, ο πληθωρισμός μεσουρανεί, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος διαρκώς διογκώνονται και οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για τα βασικά -απολύτως απαραίτητα- αγαθά τους”, σύμφωνα με την ανάλυση του Μ. Κριθαριδη.

Και, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό αναφέρει: “Αν όντως βγαίνουμε σήμερα κ. Μητσοτάκη από την Ενισχυμένη Εποπτεία, σας καλούμε αύριο κιόλας να μειώσετε τον ΦΠΑ στο 15%, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα κι αλλού, να θεσπίσετε μια Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων και να αυξήσετε τις χαμηλές συντάξεις. Αν όντως βγαίνουμε για μία ακόμα φορά από τα μνημόνια δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τα ‘δημοσιονομικά περιθώρια’. Δεν θα πράξετε φυσικά τίποτα από όλα αυτά. Γιατί όχι απλώς δεν τελείωσαν οι πολιτικές σας, της λιτότητας και της φτωχοποίησης, αλλά τις συνοδεύετε και με αυταρχισμό”, καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜεΡΑ25.

Eλληνική Λύση

“Η πανηγυρική δήλωση του πρωθυπουργού για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τεκμηριώνει για άλλη μια φορά ότι έχουμε μία κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας και έναν πρωθυπουργό που ζει σε παράλληλο σύμπαν”, υποστηρίζει εισαγωγικά σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Επιχειρηματολογεί δε, ότι “με την οικονομία να καταγράφει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σχεδόν 11 δισ. και πάνω από 6 δισ. ταμειακό έλλειμμα για το επτάμηνο, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει, αλλά να απολογείται.

Με το 45% των Ελλήνων να αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και τους εγγεγραμμένους ανέργους σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) να αγγίζουν το 1 εκατομμύριο, η κυβέρνηση αντί να θριαμβολογεί θα έπρεπε ήδη να λογοδοτεί”.

Επιπλέον, “αυτό που δεν σχολίασε ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση του, είναι η υποχρέωση της Ελλάδας να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Προφανώς επειδή η έννοια «πλεόνασμα» είναι άγνωστη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του, έπειτα από τρία χρόνια δίδυμων ελλειμμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους, της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής, της αδιαφάνειας και της καταστρατήγησης βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δυστυχώς, το «λογαριασμό» που δημιούργησε θα κληθούν να τον πληρώσουν οι επόμενες γενιές Ελλήνων, όταν ο ίδιος θα αποτελεί ένα θλιβερό παρελθόν”, καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

Σχετικά Άρθρα