Αντιδράσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το κλείσιμο των γραφείων παλαιστινιακών ΜΚΟ από το Ισραήλ

 Αντιδράσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το κλείσιμο των γραφείων παλαιστινιακών ΜΚΟ από το Ισραήλ

«Βαθιά ανησυχία» για την απόφαση του Ισραήλ να κλείσει τα γραφεία επτά παλαιστινιακών ΜΚΟ, τις οποίες κατηγορεί για «τρομοκρατία».

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Βελγίου, Ιρλανδίας και Δανίας, σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Ανησυχούμε βαθιά για τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της 18ης Αυγούστου στο πλαίσιο ενός ανησυχητικού περιορισμού του χώρου της κοινωνίας των πολιτών» στα παλαιστινιακά εδάφη και προσθέτουν: «Οι ενέργειες αυτές δεν είναι αποδεκτές».

«Μια ελεύθερη και ισχυρή κοινωνία των πολιτών είναι απαραίτητη για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών και για τη λύση των δύο κρατών», αναφέρουν και υπενθυμίζουν ότι «δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική πληροφορία από το Ισραήλ που να δικαιολογεί την αναθεώρηση της πολιτικής μας έναντι των έξι παλαιστινιακών ΜΚΟ ακολουθώντας την ισραηλινή απόφαση να τις χαρακτηρίσει “τρομοκρατικές οργανώσεις”».

«Αν δοθούν πειστικές αποδείξεις για το αντίθετο, θα ενεργήσουμε αναλόγως», διαβεβαιώνουν.

Ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε έρευνα την Πέμπτη το πρωί και έκλεισε τα γραφεία επτά παλαιστινιακών ΜΚΟ στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για έξι οργανώσεις χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατικές» το 2021 και την Health Work Committees, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ συνδέεται με Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Το PFLP είναι παλαιστινιακό κίνημα το οποίο διαθέτει ένοπλο βραχίονα ο οποίος όμως είναι λιγότερο ισχυρός από τη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ.

Την απόφαση έχουν ήδη επικρίνει οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ και οι ίδιες οι παλαιστινιακές οργανώσεις διέψευσαν ότι συνδέονται με το PFLP.

Να σημειωθεί ότι και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την Πέμπτη την «ανησυχία» τους για το κλείσιμο των ΜΚΟ.

Σχετικά Άρθρα