Ανασχηματισμός… υποκλοπών ενόψει ΔΕΘ – Εισηγήσεις για “ξήλωμα” όλων των υπουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση

 Ανασχηματισμός… υποκλοπών ενόψει ΔΕΘ – Εισηγήσεις για “ξήλωμα” όλων των υπουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση

Το τοξικό κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό το τελευταίο διάστημα και η  μετατόπιση της οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης στην Βουλή, γεννούν σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για μίνι ανασχηματισμό. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου να  καθησύχασε τους υπουργούς πώς δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό και να τους παρότρυνε να φύγουν ήσυχοι για τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές τους, ωστόσο τα νέα δεδομένα που έχει μπροστά του είναι ικανά για να αλλάξουν τις προθέσεις του.

Της Άννας Καραβοκύρη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για να προχωρήσει σε «διορθωτικές» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου,  θα αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και θα ενισχύσουν το ηγετικό του προφίλ.

  • Όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προβεί σε ανασχηματισμό, θεωρούν πως η κατάλληλη ώρα για κάτι τέτοιο είναι λίγο πριν την ΔΕΘ, ώστε το νέο κυβερνητικό σχήμα να τρέξει τις εξαγγελίες μέχρι τις κάλπες.

Επίσης, θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός θα πρέπει να είναι ριζικός και θα πρέπει να μετακινηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί στην καυτή υπόθεση των υποκλοπών. Μια τέτοια κίνηση θα στείλει ηχηρό μήνυμα στην κοινή γνώμη αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον έλεγχο.

  • Διότι, η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών προκάλεσε «γκρίνια» στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα και παρατηρήθηκαν φαινόμενα απροθυμίας βουλευτών να στηρίξουν το κυβερνητικό αφήγημα.

Όσοι εισηγούνται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα υποστηρίζουν πως αυτό αφενός θα περάσει το μήνυμα της κυριαρχίας του πρωθυπουργού και αφετέρου θα επαναφέρει τον πλήρη έλεγχο στην κοινοβουλευτική ομάδα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη και κρίσιμη περίοδο που η πολιτική αντιπαράθεση μεταφέρεται στις αίθουσες του Κοινοβουλίου.

  • Ασφαλώς, μια κίνηση διορθωτικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα θα επιφέρει αλλαγές και στην αναδιάταξη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και οι υπουργοί που εκτιμούν πως ένας ανασχηματισμός θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα και να δώσει μια διαφορετική δυναμική στην κυβέρνηση. Μέχρι τώρα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν είναι υπέρ των μεγάλων αλλαγών και σταθμίζει όλα τα δεδομένα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κριθούν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως η ενότητα αποτελεί την βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα που θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η πολιτική αντιπαράθεση.

  • Τα επιτελεία των κομμάτων λαμβάνουν θέση μάχης για την μητέρα των μαχών που θα διεξαχθεί στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Την Δευτέρα θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων στην Βουλή όπου θα ορίσει την ημερομηνία της προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ΕΥΠ.

Πιθανολογείται η προ ημερησίας συζήτηση να οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Για το τέλος του μήνα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπο τον πρωθυπουργό όπου θα μπούνε οι τελευταίες πινελιές πριν τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ.  Πριν την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Σχετικά Άρθρα