Παρασκήνιο: Όλα όσα έγιναν με Κεφαλογιάννη, Τζαβάρα, Κουτσούμπα – Προβληματισμός στο Μαξίμου με την απροθυμία βουλευτών να στηρίξουν το αφήγημα για τις υποκλοπές

 Παρασκήνιο: Όλα όσα έγιναν με Κεφαλογιάννη, Τζαβάρα, Κουτσούμπα – Προβληματισμός στο Μαξίμου με την απροθυμία βουλευτών να στηρίξουν το αφήγημα  για τις υποκλοπές

Απορρίπτουν κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου τα σενάρια περί αντικατάστασης γαλάζιων βουλευτών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και τονίζουν μάλιστα πως αυτά τα σενάρια προέρχονται από συγκεκριμένα κέντρα της αντιπολίτευσης με κύριο σκοπό να αποσυσπειρώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν επανεκκίνησουν οι εργασίες στην Βουλή.

Της Άννας Καραβοκύρη

Το ζήτημα της λειτουργίας της ΕΥΠ και οι τηλεφωνικές υποκλοπές δυναμιτίζουν επικίνδυνα το πολιτικό σκηνικό και το γεγονός είναι πως την επόμενη εβδομάδα το τοξικό κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης θα μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο, με την προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια και την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

  • Μέσα σε αυτό το κλίμα, τις δυο τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονη φημολογολία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο πρωθυπουργός σκοπεύει να αντικαταστήσει τρεις «ανεπιθύμητους» βουλευτές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που θα συνεδριάσει με αντικείμενο την λειτουργία της ΕΥΠ.

Χαρακτηριστικά, οι φήμες ήθελαν να αντικαθίσταται η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κώστας Τζαβάρας και ο Ανδρέας Κουτσούμπας με πιο «πρόθυμους» γαλάζιους βουλευτές.

Το συγκεκριμένο θέμα αναπαρήγαγε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Αντώναρος με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας «Δεν φαντάζομαι να διανοηθεί ο Μητσοτάκης να αντικαταστήσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας 3 βουλευτες της Νέας Δημοκρατίας τους οποίους δεν θεωρεί “δικούς” του. Θα ήταν σκάνδαλο. Αλλά έτσι μαθαίνω ότι του εισηγούνται κάποιοι…θερμοκέφαλοι στο περιβάλλον του».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη σε ανάρτηση της πήρε ξεκάθαρη θέση κι ανέφερε:

“Μια οφειλόμενη απάντηση, σε φήμες, δημοσιεύματα και «πληροφορίες». Είμαι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από το 2015, έχοντας εκπληρώσει με απόλυτη συνέπεια τα βουλευτικά μου καθήκοντα, συμμετέχοντας συστηματικά και ενεργά σε αυτήν την τόσο σημαντική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χρειάστηκε μαζί με τους συναδέλφους μου της Κ.Ο. της ΝΔ να δώσουμε σκληρές και κρίσιμες μάχες ενάντια στον αυταρχισμό και την απέχθεια της τότε κυβέρνησης στον δημόσιο έλεγχο. Θυμίζω κρίσιμα θεσμικά ζητήματα, που αφορούσαν από τη συστηματική υποβάθμιση των ανεξάρτητων αρχών, μέχρι την προσπάθεια καθυπόταξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως ήταν η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών. Κατά τη διάρκεια της παρούσας περιόδου έχω αδιάληπτη παρουσία στην επιτροπή, ακόμα και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μου ή και κατά την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό, μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου 2022. Οφείλω να θυμίσω ότι η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση μου δεν υφίσταται. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον».

Αναμφισβήτητα, η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών προκάλεσε «γκρίνια» στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα και παρατηρήθηκαν φαινόμενα απροθυμίας βουλευτών να στηρίξουν το κυβερνητικό αφήγημα.

Το γεγονός των απρόθυμων βουλευτών στην πιο δύσκολη στιγμή της διακυβέρνησης, δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρωθυπουργό.

Παναγιώτης Δρίβας