Μετσόλα: “Το ΕΚ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για το Predator”- Στην Ολομέλεια το θέμα- Στο BBC το σκάνδαλο των υποκλοπών

 Μετσόλα: “Το ΕΚ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για το Predator”- Στην Ολομέλεια το θέμα- Στο BBC το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα (προέρχεται από την πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ) απάντησε σε ερώτηση του αντιπροέδρου του ΕΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τις παρακολουθήσεις και το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Η κ. Μετσόλα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστούν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές, ενώ εκφράζει την καταδίκη της σε μεθόδους παρακολούθησης πολιτικών προσώπων.

Συγκεκριμένα:

«Ανησυχώ πολύ για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων πολιτών. Παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το αν συμβαίνουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος», αναφέρει σχετικά.

«Το Ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας από τους εμπειρογνώμονες του Κοινοβουλίου σε θέματα κυβερνοασφάλειας, που εντόπισαν το #κακόβουλο_λογισμικό #Predator»

«Θα ενημερώσω την Διάσκεψη των Προέδρων στην επόμενη συνεδρίασή της, για τις τελευταίες εξελίξεις. Η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει επίσης, εάν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι στην Ολομέλεια»

Θέμα στο BBC

Την ίδια ώρα, η προβληματική εικόνα της χώρας εξωτερικό συνεχίζεται, με το BBC να κάνει εκτενή αναφορά στην υπόθεση της παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

«Οι κατηγορίες περί παρακολουθήσεων αυξάνουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση» είναι συγκεκριμένα ο τίτλος του ρεπορτάζ, το οποίο κάνει αναφορά στην κατάθεση του Θανάση Κουκάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο την περασμένη Τρίτη αλλά και στην υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη. Αναφορά γίνεται επίσης στο χρονικού του σκανδάλου, περιλαμβανομένων των παραιτήσεων του διευθυντή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, και του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και στο πρόσφατο διάγγελμα Μητσοτάκη.

«Πρόκειται για σκάνδαλο ανάλογο παρόμοιων στην Ουγγαρία και την Πολωνία» σχολίασε με τη σειρά του ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Ρον Ντίμπριτζ, μη διστάζοντας έτσι να συγκρίνει την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα πλέον αυταρχικά καθεστώτα της Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα