Κυβέρνηση: Οι υποκλοπές σβήνουν τη “φιέστα” της απλής εποπτείας – Ανοίγει η ατζέντα με Έβρο και εξεταστική για ΕΥΠ και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ

 Κυβέρνηση: Οι υποκλοπές σβήνουν τη “φιέστα” της απλής εποπτείας – Ανοίγει η ατζέντα με Έβρο και εξεταστική για ΕΥΠ και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας των υποκλοπών και του μεταναστευτικού κινδυνεύει να επισκιάσει το τέλος εποχής των μνημονίων. Το Σάββατο στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει επίσημα από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, γεγονός που επισφραγίζει το τέλος της μακρόχρονης μνημονιακής περιόδου.

Της Άννας Καραβοκύρη

Ωστόσο το γενικότερο πολιτικό κλίμα δεν επιτρέπει πανηγυρικές φιέστες κι αυτό γιατί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζουν καλά πως έρχεται «βαρυχειμωνιά» με ανατιμήσεις βασικών αγαθών και υψηλό κόστος ενέργειας.

Στο εξής η Ελλάδα θα υπόκειται στο καθεστώς της απλής εποπτείας όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης.

  • Βέβαια η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει ανεξέλεγκτη δημοσιονομική ελευθερία, αφού ο έλεγχος και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως και το 2059 οπότε η χώρα θα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των Μνημονίων.

Συνεπώς, η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι η «διαχείριση» του ζητήματος των υποκλοπών και του ζητήματος του μεταναστευτικού.  

Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα αναπάντητο και για αυτό προαναγγέλλουν την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την λειτουργία της ΕΥΠ με διευρυμένη περίοδο για να περιλαμβάνει τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα προαναγγέλλουν  ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το μεταναστευτικό και το ζήτημα του Έβρου.

  • Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως η Κουμουνδούρου ευθύνεται αποκλειστικά για την δημιουργία τοξικού κλίματος και την όξυνση της πόλωση σε όλα τα επίπεδα.

Αναφέρουν μάλιστα ότι ειδικότερα στο ζήτημα του Έβρου η αξιωματική αντιπολίτευση που ακολουθούσε την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και δημιούργησε το κολαστήριο της Μόριας, δεν μπορεί να κάνει μαθήματα ανθρωπισμού στην παρούσα κυβέρνηση και επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με όσους θέλουν να βλάψουν την πατρίδα μας και για αυτό δεν καταγγέλλει την Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. 

Σχετικά Άρθρα