Κίνα: Ρεύμα με το δελτίο εν μέσω καύσωνα

 Κίνα: Ρεύμα με το δελτίο εν μέσω καύσωνα

Κύμα καύσωνα πλήττει την Κίνα και αυξάνει τη ζήτηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, για αυτό και η χώρα προχώρησε την παροχή του με το δελτίο στους επαγγελματίες στο νοτιοδυτικό τμήμα ενώ παράλληλα οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν αδύναμες ροές νερού.

Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες μέρες στην επαρχία Σετσουάν, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού η χρήση του κλιματισμού γίνεται συστηματικά. Σημειώνεται ότι εκεί ζουν 84 εκατομμύρια άνθρωποι.

Για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται, η Σετσουάν εξαρτάται κατά 80% από τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Ωστόσο τα υδάτινα ρεύματα στην περιοχή πλήττονται από ξηρασία, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υδάτινων Πόρων.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας, 19 πόλεις της επαρχίας έδωσαν εντολή στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή και μεταδόθηκε από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Το μέτρο αυτό που θα ισχύσει ως το Σάββατο δεν αφορά τους ιδιώτες. Όμως, ορισμένες επιχειρήσεις μπορούν ωστόσο να λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα για να καλύπτουν ειδικές ανάγκες.

Η Σετσουάν είναι μια σημαντική περιοχή στην Κίνα όσον αφορά την παρασκευή λιθίου, μέταλλο που χρησιμοποιείται στις ηλεκτρικές μπαταρίες.

Εργοστάσιο που εκμεταλλεύεται ο ταϊβανέζικος τεχνολογικός κολοσσός Foxconn, που είναι ο κύριος προμηθευτής της αμερικανικής Apple, ανέστειλε κυρίως την παραγωγή του.

Λόγω των περιορισμών η παραγωγή λιθίου αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 1.200 τόνους, γεγονός το οποίο οδηγεί σε άνοδο των τιμών του ανθρακικού λιθίου, δήλωσε στο AFP η αναλύτρια Σούζαν Τσου, της εξειδικευμένης εταιρείας Rystad Energy.

Οι παράκτιες επαρχίες Τζεζιάνγκ και Τζιανγκσού στην ανατολική Κίνα όπως και η Ανχούι, επίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επέβαλαν και αυτές την παροχή με το δελτίο ηλεκτρικού ρεύματος για τους επαγγελματίες.

Η Κίνα εξέδωσε εκ νέου χθες, Δευτέρα (15.8.2022), κόκκινο συναγερμό λόγω των θερμοκρασιών καύσωνα σε αρκετές περιοχές, αφού τέτοια κύματα καύσωνα είναι συνηθισμένα στη χώρα, ιδιαίτερα στο δυτικό και το νότιο τμήμα της.

Ωστόσο δείχνουν να γίνονται πιο ισχυρά τα τελευταία χρόνια με την κλιματική απορρύθμιση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ