Επανέρχεται το Politico για τις παρακολουθήσεις: Πληροφορίες ότι η ΕΥΠ είχε χρησιμοποιήσει το Predator- Πιέσεις στην πρόεδρο του ΕΚ για παρέμβαση

 Επανέρχεται το Politico για τις παρακολουθήσεις: Πληροφορίες ότι η ΕΥΠ είχε χρησιμοποιήσει το Predator- Πιέσεις στην πρόεδρο του ΕΚ για παρέμβαση

Το Politico επανέρχεται με νέο δημοσίευμα σχετικά με το ελληνικό σκάνδαλο του Predator, όπως το αποκαλεί, και σημειώνει, πώς η “Καθημερινή” ανέφερε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) της χώρας είχε χρησιμοποιήσει το Predator στο παρελθόν, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά την αγορά ή τη χρήση του spyware, αλλά η εφημερίδα ανέφερε ότι η ΕΥΠ κατασκόπευε άλλους επτά ή οκτώ πολιτικούς.

Συγκεκριμένα, τονίζει:

Λεπτομέρειες για το σκάνδαλο κατασκοπείας που έχει κατακλύσει την ελληνική πολιτική και συγκλόνισε την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζουν να βγαίνουν στο φως, με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, του οποίου το τηλέφωνο παρακολουθούταν, να ενημερώνει σήμερα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η διαμάχη για το χακάρισμα με το Predator spyware των κινητών τηλεφώνων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι επίσης ευρωβουλευτής, καθώς και δύο δημοσιογράφων, ξέσπασε νωρίτερα αυτό το μήνα. Το σκάνδαλο οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας και του επιτελάρχη του πρωθυπουργού — ο τελευταίος από τους οποίους είναι και ανιψιός του Μητσοτάκη.

Το δημοσίευμα της Καθημερινής το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) της χώρας είχε χρησιμοποιήσει το Predator στο παρελθόν, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά την αγορά ή τη χρήση του spyware, αλλά η εφημερίδα ανέφερε ότι η ΕΥΠ κατασκόπευε άλλους επτά ή οκτώ πολιτικούς. «Η λειτουργία του συντάγματος έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα και ο Πρωθυπουργός πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο κυβερνητικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο οποίος χαρακτήρισε επίσης τα ελληνικά ΜΜΕ «ντροπή» που δεν κάλυψαν περισσότερο το σκάνδαλο.

Παρέμβαση Μετσόλα;

Αναφέρει ακόμα ότι, αυξάνονται οι εκκλήσεις προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να κάνει δήλωση. (Υπενθύμιση: Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής καθώς και επικεφαλής του κόμματός του, έμαθε για την παρακολούθηση αφού χρησιμοποίησε μια υπηρεσία που είχε δημιουργηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ελέγξει εάν παρακολουθούνταν τηλέφωνα μετά το σκάνδαλο του Πήγασου .)

Ο ​​Iratxe García Pérez, επικεφαλής της ομάδας S&D στο Κοινοβούλιο, έστειλε επιστολή στην Metsola ζητώντας επείγουσα απάντηση, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη στείλει επιστολή στις ελληνικές αρχές αναζητώντας απαντήσεις — ενώ το Κοινοβούλιο όχι.«Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι μια εθνική υπηρεσία πληροφοριών που παρακολουθεί παράνομα το τηλέφωνο ενός αρχηγού της αντιπολίτευσης καθώς και ενός εκλεγμένου βουλευτή αυτού του Σώματος συνιστά παραβίαση του κράτους δικαίου και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση των Συνθηκών και των αρχών μας της δημοκρατίας», αναφέρει η επιστολή, που είδε το Playbook. «Η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει διεξοδική έρευνα, αλλά λυπάμαι που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξακολουθεί να σιωπά».

Το S&D πρόκειται να πιέσει για μια συζήτηση για το σκάνδαλο που θα προστεθεί στην ολομέλεια του κοινοβουλίου τον επόμενο μήνα.

Σχετικά Άρθρα