Νέες αυξήσεις στο ρεύμα φέρνει ο Σεπτέμβριος – Συναγερμός για το ύψος των τιμών και τη διαθέσιμη ποσότητα

 Νέες αυξήσεις στο ρεύμα φέρνει ο Σεπτέμβριος – Συναγερμός για το ύψος των τιμών και τη διαθέσιμη ποσότητα

H αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του καλοκαιριού φέρνει τα νοικοκυριά αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα ακρίβειας…

Την ερχόμενη Δευτέρα οι πάροχοι ρεύματος ανακοινώνουν τις χρεώσεις τους για το Σεπτέμβριο, όπβς γίνεται πλέον κάθε μήνα μετά τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Όλα δείχνουν ότι θα είναι υψηλότερες από του Αυγούστου.

Παράλληλα, στις αρχές του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση (όπως θα συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες) ανακοινώνει μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ηλεκτρισμού και αερίου απέναντι στο σενάριο μιας ολικής διακοπής των ρωσικών ροών.

Οι διακοπές ρεύματος παραμένουν στο τραπέζι.

Στο εξωτερικό οι αντιδράσεις είναι σφοδρές μπροστά στη νέα πραγματικότητα….

Στην Βρετανία συγκροτούνται κινήματα , όπως το «Δεν πληρώνω ρεύμα» (Don’t pay UK) , ενώ στην Γερμανία αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για κοινωνικές εντάσεις.

Το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο κινούνταν σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ / MWh. Τέτοιες τιμές έστειλαν τον μέσο όρο της τιμής χονδρικής στο ρεύμα την τελευταία εβδομάδα στα 377,67 ευρώ η μεγαβατώρα. Τον Ιούλιο η μέση τιμή έκλεισε στα 335 ευρώ.

Αν λοιπόν η τάση στην χονδρική συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, τότε οι τιμές που θα ανακοινώσουν στις 20 Αυγούστου οι πάροχοι ρεύματος για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλότερες απ’ ότι για τον τρέχον μήνα με ό,τι σημαίνει αυτό για το ύψος του κόστους επιδότησης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση το οποίο θα χρειαστεί να φτάσει στα 1,2 – 1,3 δισ ευρώ έναντι 1,1 δισ του Αυγούστου. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί ο διακηρυγμένος κυβερνητικός στόχος για τιμή λιανικής στα 15 με 18 λεπτά η κιλοβατώρα…

Ολ αυτά κι ενώ δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τις ρωσικές ροές που μπορεί να περικοπούν ακόμα περισσότερο ή και να διακοπούν ανάλογα με τις διαθέσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν, γεγονός που θα προκαλέσει χάος στην ζήτηση και αλματώδη αύξηση στις τιμές…

Σχετικά Άρθρα