Χρονικό: Τι έζησαν οι 38 μετανάστες στη νησίδα του Έβρου-Ο θάνατος της 5χρονης-Πώς διασώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ (vid)

 Χρονικό: Τι έζησαν οι 38 μετανάστες στη νησίδα του Έβρου-Ο θάνατος της 5χρονης-Πώς διασώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ (vid)

Το πολυήμερο και επώδυνο μαρτύριο των 38 εγκλωβισμένων μεταναστών σε νησίδα του Έβρου που σημαδεύτηκε την προηγούμενη Τρίτη 9/8 με τον θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού από τσίμπημα σκορπιού και της 9χρονης αδελφής της που από τον ίδιο λόγο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, έλαβε τέλος, μετά την κινητοποίηση διεθνών οργανισμών όπως του ΟΗΕ, διεθνών ΜΜΕ, όπως το Der Spiegel και το βρετανικό Channel4, αλλά και των ΜΚΟ, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και με την βοήθεια των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ, να κλείνει τελικά, ο κύκλος.

Πρόκειται για 38 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές σε λέμβο, στις όχθες του Έβρου, 4 χιλιόμετρα νοτιότερα από το σημείο που αρχικά αναφερόταν ότι βρίσκονταν.
Οι ελληνικές αρχές τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο για να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα και να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συνέβη.

Να θυμίσουμε ότι μια μέρα νωρίτερα, η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοινώσεις της είχε γνωστοποιήσει πως οι συντεταγμένες που κυκλοφορούσαν, αφορούσαν σε τουρκικό και όχι ελληνικό έδαφος, είχε ενημερωθεί σχετικά η άλλη πλευρά και από τον έλεγχο που έγινε τουλάχιστον από την πλευρά που έχουν οπτική επαφή οι ελληνικές Αρχές δεν εντοπίστηκε κανείς.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 38 μεταναστών πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Λαβάρων στον Έβρο από την ΕΛΑΣ με τη συνδρομή και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες σε νησίδα, 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι μετανάστες είχαν μαζί τους μία λέμβο.
      Η ομάδα των μεταναστών, που κατά δήλωση τους είναι από τη Συρία, αποτελείται από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Όλοι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο φυλάκιο πρώτης υποδοχής.

     

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ:
     

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.
      Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».

Όθων Παπαδάκης