Κίεβο και Μόσχα μάχονται για τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

 Κίεβο και Μόσχα μάχονται για τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ουκρανία και Ρωσία ανταλλάσουν κατηγορίες για τον ανελέητο βομβαρδισμό της πυρηνικής εγκατάστασης της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία. Το Κίεβο καλεί τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από το σταθμό, ενώ ανακοίνωσε πως στοχοθετεί Ρώσους στρατιώτες που ανοίγουν πυρ εναντίον του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης.

«Οι κατακτητές προσπαθούν να εκφοβίσουν τον κόσμο με εξαιρετικά κυνικό τρόπο. Χρησιμοποιούν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Στην πραγματικότητα τον χρησιμοποιούν ως βάση για να επιτεθούν στη Νικόπολη. Μας προκαλούν βομβαρδίζοντας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Προωθούν και νέες δυνάμεις στην περιοχή. Συνεχίζουν τον απαράδεκτο εκβιασμό εις βάρος της χωρας μας, αλλά και εις βάρος ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου» υποστηρίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιδιώκει να επιθεωρήσει το σταθμό και προειδοποιεί για μια πυρηνική καταστροφή, αν δεν σταματήσουν τα πυρά. Εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στους χώρους αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων ράβδων πυρηνικού καυσίμου ή στους αντιδραστήρες.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα υποστηρίζει πως έχει καταλάβει το χωριό Πίσκι, κάτι που το Κίεβο αρνείται και κάνει λογο για προσπαθεια του εχθρού να διασπάσει την άμυνα των ουκρανικών στρατευμάτων. 

Σχετικά Άρθρα