Σκάνδαλο υποκλοπών: Η “δεύτερη ΕΥΠ”, το Predator και οι νέες αποκαλύψεις- Εξεταστική από το…2009 θα προτείνει η κυβέρνηση- Σε γραμμή ευθείας σύγκρουσης με το Μαξίμου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

 Σκάνδαλο υποκλοπών: Η “δεύτερη ΕΥΠ”, το Predator και οι νέες αποκαλύψεις- Εξεταστική από το…2009 θα προτείνει η κυβέρνηση- Σε γραμμή ευθείας σύγκρουσης με το Μαξίμου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Αξιοποιώντας την “παραδοσιακή” ενημερωτική νηνεμία του 15Αύγουστου και, φυσικά, την πρόθυμη συνδρομή αρκετών μέσων ενημέρωσης (που καθημερινά και περισσότερο υποβαθμίζουν το θέμα), η κυβέρνηση επιχειρεί να διέλθει το επόμενο διάστημα, εν μέσω αμηχανίας και αντιφατικών δηλώσεων, προκειμένου, όπως γνωρίζει, να δώσει την πολιτική μάχη σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τις 22 Αυγούστου.

Τότε, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (που θα επαναλειτουργήσει) θα κληθεί να ορίσει τις ημερομηνίες για την συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών -την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-, και την 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας -που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ-, όπου θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην σκοτεινή υπόθεση. Ερώτημα κρίσιμο: θα επιτρέψει η κυβέρνηση να παραστεί ο παραιτηθείς πρώην διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, ή θα προκληθεί σύγκρουση εάν το αποφύγει και δώσει το βήμα των εξηγήσεων μόνο στον νέο διοικητή, διπλωμάτη Θεμ. Δεμίρη;

Κι ενώ η επιχείρηση μιντιακής υποβάθμισης του σκανδάλου συνεχίζεται, στα διεθνή ΜΜΕ η υπόθεση καλύπτεται έντονα και με πολύ σκληρά σχόλια (ακόμα και παραπομπές στην Χούντα), όπως συνέβη με το τελευταίο δημοσίευμα των New York Times που ενόχλησε δεόντως το Μέγαρο Μαξίμου διότι δείχνει και το κλίμα που θα επικρατήσει διεθνώς.

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άρχισε, άλλωστε, από το Ισραήλ, την σχετική έρευνα και είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα ζητήσει να επισκεφτεί και την Ελλάδα, ενώ ζητείται η συνδρομή της Europol, κάτι που προσώρας η κυβέρνηση αποφεύγει να συζητήσει. Όπως αποφεύγει, επίσης, να θέσει υπό έλεγχο την δραστηριότητα της “σκοτεινής” Interllexa που εδρεύει στο Χαλάνδρι και αποδεδειγμένα βρίσκεται πίσω από το κακόβουλο λογισμικό Predator που “εμφυτεύθηκε” στο κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και έγινε απόπειρα να παγιδεύσει και το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η υπόθεση Predator βρίσκεται προς το παρόν εκτός των κεραιών της κυβέρνησης, ενώ είναι άγνωστο τι έχει αποδώσει η σχετική εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε προ μηνών για την παρακολούθηση Κουκάκη.

Πληθαίνουν, ωστόσο, οι αποκαλύψεις σχετικά με την “θυγατρική” της ΕΥΠ, το διαβόητο ΚΕΤΥΑΚ μέσω του οποίου είναι πιθανό να έχουν συναφθεί συμβάσεις που ίσως οδηγούν στον Ισραηλινό (πρώην Μοσάντ) Ταλ Ντίλιαν της Interllexa.

Σχετικό ρεπορτάζ του ieidissis.gr, περιγράφει νέα στοιχεία για την δράση αυτής της “ΕΥΠ έξω από την ΕΥΠ” και είναι θέμα χρόνου να έρθουν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία.

Στην ηγεσία της Κουμουνδούρου άπαντες είναι πεπεισμένοι πως ο πραγματικός φόβος του κ. Μητσοτάκη είναι να μετατοπιστεί η δημόσια συζήτηση – μαζί με τις έρευνες – στο λογισμικό Predator και τις παράνομες υποκλοπές. Και αυτό, διότι πίσω από αυτές εκτιμάται πως βρίσκονται υποθέσεις με ενδιαφέρον πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν θεωρείται εξάλλου τυχαίο ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και το σύνολο των κυβερνητικών αξιωματούχων ασχολούνται μονάχα με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, αποσιωπώντας πλήρως την υπόθεση Κουκάκη, ο οποίος αποδεδειγμένα παρακολουθείτο με το Predator και για την περίπτωση του οποίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – αμήχανα – είχε αποδώσει την υποκλοπή σε «ιδιώτες».

Πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση

Με συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, αλλά από το 2009, θα επιχειρήσει σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου να αντιμετωπίσει το βαρύ πολιτικό κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή θα ανοίξει στις 22 Αυγούστου και το πιθανότερο είναι πρώτα να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ενδεχομένως στις 24 ή 25 Αυγούστου και εν συνεχεία να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η κυβέρνηση ήδη, δια στόματος και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δηλώσει ότι θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, αλλά δε σκοπεύει να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ούτε στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ούτε βεβαίως στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι σκέψεις για εξεταστική από το 2015, το 2012 ή -το πιθανότερο – το 2009.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Περιμένοντας την έναρξη της δεύτερης πράξης του πολιτικού/θεσμικού δράματος των παρακολουθήσεων, την Δευτέρα 22 Αυγούστου, στην Βουλή, το K-Report επιχειρεί μια παράθεση των ερωτημάτων που δεν έχουν απαντηθεί και των πολιτικών συνεπειών.

α) Ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Ποιος και γιατί ζήτησε να παρακολουθείται από την ΕΥΠ ένας ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός; Ποιος το γνώριζε και σε ποιον αναφέρονταν τα ευρήματα της παρακολούθησης; Πώς είναι δυνατόν ο διοικητής της ΕΥΠ να το  έπραξε εν αγνοία της προϊσταμένης πολιτικής αρχής, δηλαδή του πρωθυπουργικού γραφείου; Και το σημαντικότερο όλων, ίσως: Ποιος αποπειράθηκε, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η παρακολούθηση από την ΕΥΠ, να παγιδεύσει με το Predator το κινητό τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη; Ποιος στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στο κακόφημο αυτό λειτουργικό υποκλοπών;

β) Αμφισβητούμενη νομιμότητα. Ο πρωθυπουργός, στην δήλωση της περασμένης Δευτέρας, είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια της ΕΥΠ «νόμιμη, τυπικά επαρκή, όμως πολιτικά μη αποδεκτή». Την νομιμότητα αυτή αμφισβήτησε πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος εδώ, την υπερασπίστηκε με άρθρο του στο Protagon ο Γ. Γεραπετρίτης εδώ, για να απαντήσει και πάλι ο Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική γραμμή «μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη» εδώ.

γ) Θεσμικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός είχε αναγγείλει μεγάλες αλλαγές τόσο στην λειτουργία, την εποπτεία και την λογοδοσία της ΕΥΠ, όσο και στις προϋποθέσεις άρσης απορρήτου επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφαλείας (που είχαν τα τελευταία χρόνια ξεχειλώσει ώστε να φθάσουν το 2020 τις 13.751 ή 38 την ημέρα!). Μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνον μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εδώ, που απέχει πολύ από τα υπεσχημένα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα εδώ

δ) Ευρωπαϊκή διάσταση. Η υπόθεση των ελληνικών υποκλοπών έχει πάρει ήδη μεγάλη διεθνή δημοσιότητα και αναμένεται να ενταχθεί στην έρευνα της ειδικής επιτροπής που συγκρότησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Περασμένο Απρίλιο εδώ για την διερεύνηση της χρήσης του διαβόητου Pegasus και άλλων παρόμοιων λογισμικών υποκλοπών από ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ή άλλους παράγοντες. Η επιτροπή διαπίστωσε ήδη ότι το σύστημα της Ισραηλινής εταιρίας NSO, μόνον, έχουν προμηθευτεί 12 από τις 27 χώρες της Ένωσης εδώ.

ε) Πολιτικές επιπτώσεις. Η αποκάλυψη της «επισύνδεσης» του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στην πολιτική σκηνή και η κυβέρνηση- που βρίσκεται ακόμη σε φάση αναζήτησης επαρκούς γραμμής άμυνας- δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση. Η σημαντικότερη, όμως, διάσταση της υπόθεσης είναι το σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ (σημαντικότερη ένδειξη η δήλωση του Ν Ανδρουλάκη εδώ. Το ρήγμα αυτό περιπλέκει εξαιρετικά όλα τα εκλογικά σενάρια και δημιουργεί, όπως επισήμανε η Άννα Διαμαντοπούλου εδώ κίνδυνο πλήρους μετεκλογικού αδιεξόδου. Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ μοιάζει ανέφικτος, με τα σημερινά δεδομένα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει υποχρεωμένος να επιδιώξει, ως μονόδρομο, την αυτοδυναμία, ακριβώς την στιγμή που η υπόθεση των υποκλοπών δίνει μια πανηγυρικά απόδειξη των κινδύνων που διατρέχει και της παγίδας στην οποία μπορεί να γλιστρήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.-

Διαβάστε την ανάλυση του Σεραφείμ Κοτρώτσου για το νέο τοπίο που δημιουργείται:

Σχετικά Άρθρα