Ενέργεια – Οδηγίες επιβίωσης μήνα με τον μήνα – Πώς θα λύσετε τον γρίφο του πιο φθηνού προμηθευτή

 Ενέργεια – Οδηγίες επιβίωσης μήνα με τον μήνα – Πώς θα λύσετε τον γρίφο του πιο φθηνού προμηθευτή

Με το νέο σύστημα οι εταιρείες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους στις 20 κάθε μήνα για τα τιμολόγια που θα πληρώσουν τον επόμενο μήνα. Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα χωρίς κανένα κόστος να αλλάζουν πάροχο κάθε μήνα επιλέγοντας τις χαμηλότερες τιμές υπολογίζοντας την τιμή της κιλοβατώρας, τις πάγιες χρεώσεις των εταιρειών, καθώς και την κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Το άμεσο ερώτημα είναι αν ο φθηνότερος προμηθευτής εταιρεία τον Αύγουστο θα είναι και ο φθηνότερος τον Σεπτέμβριο. Όπως και να’ χει κάθε μήνα οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τους υπολογισμούς και να αφαιρούν από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις την ενίσχυση προκείμενου να διαπιστώσουν αν συμφέρει ή όχι να παραμείνουν στον ίδιο πάροχο. Η τελική τιμή πληρωμής της κατανάλωσης θα καθορίζεται από το ύψος της τιμής της κιλοβατώρας που καθορίζει ο προμηθευτής και από το ύψος της κρατικής επιδότησης.

  • Με βάση τους υπολογισμούς όλοι οι καταναλωτές θα πληρώνουν μετά την κρατική επιδότηση, το ποσό των 15-17 λεπτών την κιλοβατώρα.

Ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ, Παναγιώτης Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Καταρχήν ξεκαθάρισε ότι ναι, μπορούν εφόσον κρίνουν να αλλάζουν ακόμη και κάθε μήνα πάροχο, ωστόσο, επειδή κάτι τέτοιο είναι φύσης αδύνατο θα πρέπει να διαβάζουν με προσοχή το συμβόλαιο.

Ειδικότερα, ζήτησε οι καταναλωτές να προσέχουν:

  • Τα «ψιλά» γράμματα τις συμβάσεις προσχώρησης γιατί υπάρχουν παγίδες
  • Να μην βαφτίζουν οι εταιρείες την κρατική επιχορήγηση ως έκπτωση. Δεν υπάρχει διπλό όφελος για τους καταναλωτές.
  • Το πάγιο δεν μπορεί να είναι πάνω από 5 ευρώ. Είναι θέμα Επιτροπής Ανταγωνισμού αν κάποιος πάροχος χρεώνει παραπάνω.
  • Τις χαμηλές χρεώσεις με το υψηλό πάγιο. Προσοχή στο πάγιο.
  • Το χαμηλό πάγιο να μην έχει διάστημα. Υπάρχουν περιπτώσεις που το χαμηλό πάγιο έχει διάρκεια λίγους μήνες και όχι 12.
  • Την σύνδεση των προσφορών της κιλοβατώρας από την τελική χρέωση στην κατανάλωση.
  • Χαμηλό πάγιο και τιμή κιλοβατώρας σε συνεπή καταναλωτή. Να μην έχει συγκεκριμένη διάρκεια.
  • Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται μεγάλη «προσοχή στις ελκυστικές τιμές» καθώς «δεν είναι πάντα η αλήθεια».

Με έναν ενιαίο πιο απλό και σαφή τρόπο θα αποτυπώνονται από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας οι χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να είναι πιο κατανοητό στους καταναλωτές το τι θα πληρώνουν αλλά και να αποφεύγονται στρεβλώσεις μετά το φαινόμενο κάποιες εταιρείες να διαφημίζουν την κρατική επιδότηση ως δική τους χρέωση.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς θα αποτυπώνονται οι χρεώσεις και καλεί τις εταιρείες να υιοθετήσουν τον νέο τρόπο αποτύπωσης σε όλη τη διαδικασία και στην εμπορική πολιτική τους. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι ο τρόπος παρουσίασης της «τελικής τιμής καταναλωτή», καθώς και της επιδότησης μέσω του ΤΕΜ, επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση της βούλησης του καταναλωτή για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας και, υπό αυτήν την έννοια, συνιστά στοιχείο που δύναται να αναχθεί σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα ή πλεονέκτημα για κάθε προμηθευτή, έκρινε σκόπιμη και αναγκαία την εναρμόνιση των σχετικών καταχωρίσεων.

  • Πέντε στήλες με ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς, χρώμα και φόντο και με αναλυτικές οδηγίες που θα περιέχουν τα βασικά στοιχεία ώστε να μπορεί να υπολογίσει ο καταναλωτής τις τελικές χρεώσεις θα περιλαμβάνουν τα έντυπα χρεώσεων.

Αναλυτικά:

  1. Δημοσιευμένη τιμή των παγίων χρεώσεων: Το μηνιαίο πάγιο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ ανά μήνα, μετά το πλαφόν που έχει οριστεί με νομοθετική ρύθμιση. Η πάγια χρέωση αποτυπώνεται υποχρεωτικά για κάθε μήνα.
  2. Δημοσιευμένη τιμή της χρέωσης προμήθειας: Η εταιρεία θα πρέπει να αποτυπώνει μια βασική χρώση προμήθειας για όλους τους πελάτες (υφιστάμενους και νέους) ανά κιλοβατώρα
  3. Χρέωση προμήθειας συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων: Στην τρίτη στήλη οι εταιρείες θα πρέπει να αποτυπώνουν την τελική χρέωση προμήθειας αφού αφαιρέσουν από τη βασική (στήλη 1) όλες τις εκπτώσεις που περιλαμβάνει το κάθε πρόγραμμα για όλους τους πελάτες και θα πρέπει να μπορούν να αναχθούν σε ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  4. Κρατική επιδότηση του ΤΕΜ: Κάθε μήνα θα αναγράφεται σε ευρώ/ κιλοβατώρα η κρατική επιδότηση που παρέχεται από την πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
  5. Τελική τιμή χρέωσης προμήθειας: Στην τελευταία στήλη θα αναγράφεται η τελική τιμή χρέωσης προμήθειας αφού αφαιρεθούν τόσο οι εκπτώσεις από την κρατική επιδότηση (στήλη 4) όσο και οι εκπτώσεις που παρέχονται από την εταιρεία (στήλη 3)

Το energycost.gr επιχειρεί να παρέχει την απαραίτητη υποδομή αναζήτησης και συγκριτικής αξιολόγησης, ώστε ο καταναλωτής ενέργειας να επιλέξει προϊόντα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Και επιπλέον να ενθαρρύνει τους Προμηθευτές να αναπτύσσουν προϊόντα ελκυστικά προς τους καταναλωτές, τα οποία να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και σαφήνεια ως προς τις χρεώσεις και τυχόν προωθητικές ενέργειες.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, με το εργαλείο σύγκρισης τιμών, ένας καταναλωτής μπορεί:

  1. Να αναζητήσει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα και να ενημερωθεί για τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους.
  2. Να ενημερωθεί για το ποιές εταιρείες προσφέρουν ποιά προϊόντα ή υπηρεσίες που χρειάζεται, άρα να γνωρίσει τις επιχειρήσεις.
  3. Να επιλέξει ευκολότερα τα ενεργειακά προϊόντα που αρμόζουν στις δικές του ανάγκες.
  4. Να συγκρίνει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα ως προς τα χαρακτηριστικά και το κόστος τους.
  5. Να εξοικονομήσει χρόνο αναζήτησης της πληροφορίας και σύγκρισης προσφορών, λόγω συλλογής των τιμολογιακών δεδομένων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου σε έναν κοινό χώρο, όπου ο καταναλωτής θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δημοσιευμένα τιμολόγια όλων των προμηθευτών ενέργειας.
  6. Να ενημερωθεί για γενικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με προσφορές και πρόσθετες παροχές, που εμπίπτουν στο σκοπό του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών.

Τα ενεργειακά προϊόντα που βρίσκονται στην εφαρμογή, παρέχονται από τους ίδιους τους Προμηθευτές της ενεργειακής αγοράς

Ο καταναλωτής θα πρέπει αρχικά να μπει στην ιστοσελίδα energycost.gr και έχει τη δυνατότητα να μπει σε δύο κατηγορίες: Ηλεκτρισμός και Φυσικό αέριο.

Στον ηλεκτρισμό ο καταναλωτής συμπληρώνει βασικά στοιχεία που αφορούν την κατηγορία του τιμολογίου που αναζητά (Οικιακό ή Επαγγελματικό), καθώς και βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της παροχής του (μονοφασική ή τριφασική παροχή). Επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα για ειδική αναζήτηση προϊόντων που έχει εφαρμογή το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Στο φυσικό αέριο κατά τον ίδιο τρόπο ο καταναλωτής συμπληρώνει βασικά στοιχεία που αφορούν τον τύπο Τροφοδοσίας (Κεντρική, Αυτόνομη, Επαγγελματική), τη χρήση (Θέρμανση, Μαγειρική, Ζεστό Νερό Χρήσης) και το Δίκτυο Διανομής στο οποίο είναι συνδεδεμένος (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Λοιπής Ελλάδας).

Τόσο για τον ηλεκτρισμό, όσο και για το Φυσικό Αέριο, δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης ενεργειακών προϊόντων που αφορούν συνδυασμό και των δύο μορφών ενέργειας.

Ο καταναλωτής, κατά την αναζήτηση, έχει τη δυνατότητα επιλογής των Προμηθευτών που θέλει να δει.

Αναλόγως των στοιχείων που συμπληρώνονται/ επιλέγονται από τον καταναλωτή επιστρέφεται ένα υποσύνολο προϊόντων από το σύνολο των ενεργειακών προϊόντων που είναι καταχωρημένα.

Τα προϊόντα που επιστρέφονται είναι εκείνα τα οποία πληρούν τα κριτήρια που έχει δηλώσει ο καταναλωτής.
Σε περίπτωση που το σύνολο των κριτηρίων του καταναλωτή δεν ικανοποιείται από κανένα προϊόν τότε δεν επιστρέφονται αποτελέσματα.

Για να μεταβείτε στο μενού Αναζήτηση μπορείτε είτε επιλέγοντας από το dropdown navigation μενού την επιλογή Αναζήτηση κάτω από το μενού ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, είτε πατώντας στο πεδίο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ και μετά να επιλέξετε το εικονίδιο της Αναζήτησης.

Μόλις μεταβείτε στο μενού της Αναζήτησης για την Ηλεκτρική Ενέργεια έχετε να ακολουθήσετε 4 βήματα για να δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Τα βήματα έχουν ως εξής:

1ο : Επιλογή της κατηγορίας συνδρομητή που θέλετε να αναζητήσετε. Οικιακό/επαγγελματικό

2ο : Επιλογή στοιχείων για την εγκατάσταση που θέλετε να αναζητήσετε. Μονοφασικό/τριφασικό, οικιακό ημερήσιο/ νυχτερινό κλπ

3ο Επιλογή επιπλέον κριτηρίων για να δείτε τα αποτελέσματα που αναζητείτε. Για την Οικιακή κατηγορία οι επιλογές είναι οι εξής: Κοινωνικό Τιμολόγιο\Συνδυασμός με προϊόν ΦΑ του ίδιου παρόχου

4ο: Επιλογή του κουμπιού Αναζήτηση ή το tab Αποτελέσματα για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης σας. Σε αυτό το βήμα σας εμφανίζονται όλοι οι πάροχοι της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επιλέγοντας τον πάροχο που επιθυμείτε να δείτε, σας εμφανίζονται τα αντίστοιχα διαθέσιμα προϊόντα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αναρτημένο προϊόν από κάποιον πάροχο με τα στοιχεία που επιθυμείτε η αναζήτηση δεν θα εμφανίσει κάποιο αποτέλεσμα.

Σχετικά Άρθρα