Bloomberg: Τα ποτάμια της Ευρώπης εξαφανίζονται- Τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στις μεταφορές

 Bloomberg: Τα ποτάμια της Ευρώπης εξαφανίζονται- Τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στις μεταφορές

Δημοσιογράφοι του BBC στην κοίτη του Ρήνου

Εν μέσω ενός άνυδρου καλοκαιριού με ρεκόρ θερμότητας σε όλη την Ευρώπη, τα ποτάμια της ηπείρου εξατμίζονται, γράφει το Bloomberg.

Ο Ρήνος – ένας πυλώνας της γερμανικής, ολλανδικής και ελβετικής οικονομίας για αιώνες – πρόκειται να γίνει σχεδόν αδιάβατος σε ένα βασικό σημείο, εμποδίζοντας τεράστιες ροές- μεταφορές ντίζελ και άνθρακα. Ο Δούναβης, που διασχίζει το φιδίσιο δρόμο του 1.800 μίλια μέσω της κεντρικής Ευρώπης μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, είναι επίσης σε σημείο ρεκόρ χαμηλής στάθμης, εμποδίζοντας το εμπόριο σιτηρών και άλλου είδους.

Ενώ οι διακοπές των πλωτών οδών θα ήταν πρόκληση στην καλύτερη περίπτωση, η περιοχή βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτεί τον πληθωρισμό συμπιέζοντας τον εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας. Η κατάσταση —μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική διακοπή της ναυτιλίας στον Ρήνο— προσθέτει επείγουσα ανάγκη στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσει την εσωτερική ναυτιλία πιο ανθεκτική.

Τα ποτάμια και τα κανάλια της ηπείρου στην οικονομία της περιοχής ως μέσο μεταφοράς, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται σε στοιχεία της Eurostat συμβάλλουν κατά 80 δισ δολάρια στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ

Χιλιάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στον ποταμό Όντερ, ο οποίος διαρρέει τη Γερμανία και την Πολωνία, δημιουργώντας φόβους για μια περιβαλλοντική «καταστροφή», ενώ ο τοπικός πληθυσμός καλείται να μείνει μακριά από τα ύδατά του.

Τα νεκρά ψάρια, που έκαναν την εμφάνισή τους στην επιφάνεια του ποταμού κοντά στη γερμανική πόλη Σβετ, μεταφέρθηκαν πιθανόν ως εκεί από το ρεύμα από την Πολωνία, όπου ήδη από τις 28 Ιουλίου είχαν επισημανθεί οι πρώτες τέτοιες περιπτώσεις από κατοίκους της περιοχής και ψαράδες.

Γερμανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αιφνιδιάσθηκαν από τη μαζική εμφάνισή των νεκρών ψαριών, κατηγόρησαν τις πολωνικές αρχές ότι δεν τις είχαν ενημερώσει.

Σχετικά Άρθρα