Έρευνα Ντογιάκου για παρακολουθήσεις: Η “περίεργη” διαρροή για την κλήση Τέλλογλου και η απάντηση του δημοσιογράφου- Σκληρά ερωτήματα για Predator και Intellexa θέτει ο Κουκάκης

 Έρευνα Ντογιάκου για παρακολουθήσεις: Η “περίεργη” διαρροή για την κλήση Τέλλογλου και η απάντηση του δημοσιογράφου- Σκληρά ερωτήματα για Predator και Intellexa θέτει ο Κουκάκης

Επί το έργον, από σήμερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος ερευνά, πλέον, την υπόθεση των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, με μία μάλλον λίγο απροσδιόριστη “εντολή”. Αυτό, ωστόσο, που δεν έχει καταστεί σαφές είναι πως ο ανώτατος δικαστικός δεν ερευνά την ουσία της σκανδαλώδους υπόθεσης των υποκλοπών αλλά το πώς διέρρευσαν στοιχεία από την ΕΥΠ κατά την τελική φάση των αποκαλύψεων και δη στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη…

Κι αυτό διότι φαίνεται πως η έρευνα Ντογιάκου, όταν είναι ήδη σε εξέλιξη έρευνα δύο κατώτερων εισαγγελέων για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου με το κακόβουλο λογισμικό Predator, θα εστιασθεί κυρίως στις παρακολουθήσεις μέσω ΕΥΠ. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως ο κ. Ντογιάκος σκοπεύει να ερευνήσει σε βάθος χρόνου και να καλέσει μάρτυρες ακόμα και στελέχη κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΠΑΣΟΚ, κάτι που πιθανότατα συνάδει με την πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει το αντικείμενο έρευνας της Εξεταστικής επιτροπής να επεκταθεί χρονικά τουλάχιστον από το 2015, πιθανώς και παλαιότερα.

Η προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση για ένα γενικότερο και διαχρονικό πρόβλημα, και όχι για την κραυγαλέα και πρωτοφανή, αποδεδειγμένη δε, παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και δια αυτού ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ, είναι προφανής.

Χθες, μάλιστα, δημιουργήθηκε η πρώτη “εμπλοκή” σχετικά με την έρευνα Ντογιάκου, καθώς διέρρευσε (…) και δημοσιεύτηκε σε ιστότοπους πως ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου καλείται σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να διερευνηθεί εάν υπήρξε παρακολούθηση του κινητού του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2018, όταν ακόμα ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Κάτι που αντιβαίνει με το περιεχόμενο της έρευνας Ντογιάκου…

Οι αναρτήσεις του Τάσου Τέλλογλου σχετικά με το επίμαχο θέμα που αποτέλεσε και τον “καμβά” της διαρροής:

Ισίδωρος Ντογιάκος

Ο δημοσιογράφος, μέλος της ομάδας του inside story που αποκάλυψε σημαντικές πτυχές της υπόθεσης με το κακόβουλο λογισμικό και την εταιρεία Intellexa (που εξακολουθεί να λειτουργεί στην Ελλάδα με έδρα στο Χαλάνδρι, δίχως κανείς να την έχει ελέγξει έως σήμερα), σε thread του στο twitter αφήνει να εννοηθεί πως το πρόσωπο (επιχειρηματίας) που βρίσκεται πίσω από το Predator και την λειτουργία του μέσω διαφόρων διαύλων στην Ελλάδα, έλεγε πως παρακολουθούσε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2018. Χωρίς, ωστόσο, ουδένα υπαινιγμό πως αυτό όντως συνέβαινε και ακόμα περισσότερο πως συνέβαινε κατ’ εντολή.

Στο παρασκήνιο της υπόθεσης είναι γνωστό (σχετικούς υπαινιγμούς έχει διατυπώσει και ο Γιώργος Παπαχρήστος στα “Νέα”) πως επιχειρηματίας -το όνομα του οποίου παραπέμπει σε γνωστό μουσικοσυνθέτη της παλαιότερης εποχής- περιφερόταν ως “ενδιάμεσος” για την προμήθεια του κακόβουλου λογισμικού και “επαιρόταν” πως μπορούσε να παρακολουθήσει τους πάντες στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση του Τάσου Τέλλογλου στο Twitter, όμως, διέρρευσε πως ήταν η αιτία της κλήσης του, και όχι οι αποκαλύψεις που έκανε για την υπόθεση εδώ και πολλούς μήνες. Το “περίεργο” είναι πως αυτοί που δημοσίευσαν την διαρροή φαίνεται πως γνώριζαν τον λόγο κλήσης του δημοσιογράφου, όταν ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί σχετικά από το γραφείο του κ. Ντογιάκου.

To θέμα έχει λάβει διαστάσεις, καθώς ο Τάσος Τέλλογλου είχε προταθεί ως μάρτυρας εδώ και μήνες από τον Θανάση Κουκάκη χωρίς να έχει κληθεί μέχρι τώρα, όπως υπενθυμίζει με ανάρτησή του ο Αντύπας Καρίπογλου.

Ενδεικτικό ήταν το tweet που ανέβασε όταν διαπίστωσε τα της διαρροής:

Η παρέμβαση Κουκάκη

Ο Θανάσης Κουκάκης θα βρεθεί απέναντι στον Ισίδωρο Ντογιάκο στις 16 Αυγούστου. Και ήδη διατυπώνει σειρά προτάσεων και ερωτημάτων με αναλυτική ανάρτησή του:

Εν όψει της κλήσης μου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μαζί με το δικηγόρο μου Ζαχαρία Κεσσέ, θεωρούμε ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να μεριμνήσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση για τα εξής:

  1. Να ζητήσει τη διάταξη της Εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου με την οποία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου προκειμένου να απαντηθούν το ποιος αιτήθηκε την παρακολούθηση μου και με ποια αιτιολογία.
  2. Ομοίως να ζητήσει την εισαγγελική διάταξη με την οποία διατάχθηκε η διακοπή της παρακολούθησης μου, την ίδια ημέρα που αιτήθηκα στην ΑΔΑΕ να μου γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούμαι (12/8/2020).
  3. Να ζητήσει τα πληροφοριακά δελτία με τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών μου και να διαπιστώσει σε ποιον διαβιβάστηκαν προς ενημέρωση. Μόνον έτσι θα αναδειχθεί ποιος πραγματικά ενδιαφερόταν για τις συνομιλίες μου, αλλά και ποιος γνώριζε για την παρακολούθηση μου.
  4. Να διενεργήσει ουσιαστικό έλεγχο με αυτοψία και κατάσχεση όλων των σχετικών εγγράφων, των αρχείων καταγραφής ελέγχου και των μηχανημάτων των εταιρειών Intellexa και Krikel, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν το Predator και σε ποιους το έχουν διαθέσει ή παραχωρήσει.
  5. Να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που έχω ήδη γνωστοποιήσει στην Εισαγγελία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες (24/5) προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές των χρημάτων και η σύνδεση των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator.
  6. Να καλέσει άμεσα για εξέταση τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών Intellexa και Krikel (και όχι τους διαχειριστές, τους λογιστές και τους δικηγόρους τους) και να ζητήσει εξηγήσεις και τη χορήγηση όλων των σχετικών εγγράφων.
  7. Να διερευνήσει ποιος ζήτησε εσπευσμένα την τροποποίηση του άρθρου 5 §9 του Ν. 2225/1994 στις 31.3.2021, προκειμένου να μην πληροφορηθώ από την ΑΔΑΕ πως το καλοκαίρι του 2020 είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών μου.

Σεραφείμ Κοτρώτσος