Ξενοφών Κοντιάδης για παρακολούθηση Ανδρουλάκη:”Πολιτική και θεσμική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες”

 Ξενοφών Κοντιάδης για παρακολούθηση Ανδρουλάκη:”Πολιτική και θεσμική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες”

“Το έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας της κυβέρνησης διογκώνεται κάθε μέρα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική και θεσμική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες, εν μέσω κρίσιμων άλλων γεγονότων και απειλών”, αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης, γνωστός πανεπιστημιακός.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Ολόκληρη η ανάρτηση του καθηγητή Κοντιάδη:

Κάθε μέρα η εισαγγελέας της ΕΥΠ κ. Βλάχου υπέγραφε πάνω από 100 παρακολουθήσεις τηλεφώνων! Δεν προλάβαινε ούτε να διαβάσει διαγώνια τα έγγραφα που της έδιναν. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΠ παγιδεύει (νομιμοφανώς αλλά παράνομα και αντισυνταγματικά) το τηλέφωνο ευρωβουλευτή και αρχηγού κόμματος, ενώ ταυτόχρονα άγνωστος επιχειρεί να εγκαταστήσει παρανομο κατασκοπευτικό λογισμικό (ώστε να “ακούει” και όσα δεν πιάνει η επισύνδεση;). Κοινώς, κάποιοι ξεπέρασαν τα όρια επειδή θεώρησαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και δεν δίνουν λογαριασμό πουθενά.

Ο λόγος της “νόμιμης επισύνδεσης” δεν μας είναι γνωστός, αλλά διατυπώνονται εικασίες ότι αφορά την ιδιωτική του ζωή, ενώ κάποιοι υπονοούν ότι αποσκοπούσε στην εκβίασή του.

Ο παρακολουθούμενος πολιτικός απαιτεί να πληροφορηθεί τον λόγο της παρακολούθησης (κατασκοπεία και διεθνής τρομοκρατία θα μπορούσαν να είναι οι νόμιμοι λόγοι) και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να τον ανακοινώσει δημόσια. Η κυβέρνηση σιωπά. Γιατί; Επειδή πράγματι ο λόγος αφορά την εθνική ασφάλεια και δεν είναι ανακοινώσιμος; Αλλά αφού ο παρακολουθούμενος δικαιούται να τον μάθει και σκοπεύει να τον δημοσιοποιήσει γιατί σιωπά η κυβέρνηση; Μήπως στην πραγματικότητα σοβαρός και πειστικός λόγος δεν υπάρχει;

Οι συνταγματολόγοι συμφωνούν (σπάνιο γεγονός η ομοφωνία τους) ότι υπάρχουν σοβαρα ζητήματα συνταγματικότητας και νομιμότητας των ενεργειών της ΕΥΠ, συνεπώς και αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Όμως ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι όλα έγιναν νόμιμα. Αποτέλεσμα, το έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας της κυβέρνησης διογκώνεται κάθε μέρα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική και θεσμική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες, εν μέσω κρίσιμων άλλων γεγονότων και απειλών–και δεν αναφέρομαι στις “σκοτεινές δυνάμεις” που συνωμοτούν εναντίον της χώρας, κατά τα χτεσινά λεγόμενα του πρωθυπουργού, αλλά στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο, την κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές, με τα οποία θα όφειλε να ασχολείται η κυβερνηση, αντί κυβερνητικά κέντρα και παράκεντρα να παρακολουθούν τα τηλέφωνα των πολιτικών της αντιπάλων. Αυτή είναι η πραγματική απειλή για τη χώρα.

Σχετικά Άρθρα