Κίνα: Κυρώσεις στην Πελόζι μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν

 Κίνα: Κυρώσεις στην Πελόζι μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν

Η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και της άμεσης οικογένειάς της ως αντίποινα για τις «μοχθηρές» και «προκλητικές» της ενέργειες, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Παρά τις σοβαρές ανησυχίες και τη σθεναρή αντίρρηση της Κίνας, η Πελόζι επέμενε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, παρεμβαίνοντας έντονα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καταπατώντας την αρχή της ενιαίας Κίνας και απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων σε αντίδραση για την επίσκεψη της Πελόζι, μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Πελόζι προκάλεσε την οργή του Πεκίνου μεταβαίνοντας στη νήσο, όπου διανυκτέρευσε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Είναι η πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχος που ταξίδεψε στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, άρχισε εν είδει αντιποίνων χθες Πέμπτη τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από το νησί, σε έξι τομείς.

Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα τις υπερπτήσεις πυραύλων κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ενώ οι ταϊβανέζικες αρχές επίσης αρνούνται να το επιβεβαιώσουν.

Αναστολή του στρατιωτικού διαλόγου και των συνομιλιών για το κλίμα

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι αναστέλλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι ο διάλογος μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών και οι συνομιλίες για το Κλίμα, ως αντίποινα για την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι αναστέλλει επίσης τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην πρόληψη διασυνοριακού εγκλήματος και εμπορίας ναρκωτικών καθώς και για τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών, μεταξύ των οκτώ συγκεκριμένων μέτρων που ανακοίνωσε.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο αφού η Πελόζι αναχώρησε από την Ιαπωνία, όπου βρισκόταν για το τελευταίο σκέλος της περιοδείας της στην Ασία, η Κίνα ματαίωσε επίσης προγραμματισμένη διμερή συνάντηση αναφορικά με μηχανισμό στρατιωτικής ασφάλειας στη θάλασσα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Πεκίνο δήλωσε ότι αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Πελόζι και των μελών του άμεσου οικογενειακού της περιβάλλοντος ως απάντηση στις «μοχθηρές» και «προκλητικές» της ενέργειες.

Στο Λευκό Οίκο κλήθηκε ο κινέζος πρέσβης στην Ουάσινγκτον

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας στην Ουάσινγκτον Τζιν Γκανγκ για να καταγγείλει την κλιμάκωση της έντασης κατά της Ταϊβάν και να επαναλάβει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν την πρόκληση κρίσης στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

«Επειτα από  τις ενέργειες της Κίνας κατά την διάρκεια της νύκτας, καλέσαμε τον πρεσβευτή Τσιν Γκανγκ στον Λευκό Οίκο για να διαμαρτυρηθούμε για τις προκλητικές ενέργειες της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στην Washington Post.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι το Πεκίνο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις κατά της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και της στενής της οικογένειας απαντώντας στις «κακόβουλες» και «προκλητικές» της ενέργειες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα