Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή πτώση 2,11%

 Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή πτώση 2,11%

Η απουσία των αγοραστών ήταν εμφανέστατη από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, ενώ οι λιγοστοί πωλητές κατάφεραν αρχικά να ρίξουν το γενικό δείκτη κάτω από κρίσιμα τεχνικά σημεία και στη συνέχεια με τη «βοήθεια» της πορείας των ξένων αγορών, διευρύνθηκαν οι απώλειες.

Γενικευμένη ήταν η υποχώρηση των τιμών όταν ο Γ.Δ. έχασε τις 866 μονάδες, σημείο από όπου διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών και καθορίζει τη μεσομακροπρόθεσμη τάση.

Η ανοδική διάσπαση που έγινε πριν τρεις συνεδριάσεις δεν επιβεβαιώθηκε με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν κινήσεις αύξησης ρευστότητας και να αυξηθεί κάπως και ο ημερήσιος τζίρος που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν χαμηλός.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849,23 μονάδες με απώλειες 2,11% και τζίρο 56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 6,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές σε προσυμφωνημένα πακέτα. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει έως 2,29%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 3,46% με την Alpha Bank να χάνει 5,73%, την Πειραιώς 4,32%, την Εθνική 3,27% και τη Eurobank 1,49%. Ο όγκος ήταν αξιόλογος στις περισσότερες συστημικές.

Με σημαντική πτώση 5,05% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η ΔΕΗ, ενώ η Lamda έχασε 4,21%, ο ΟΠΑΠ, 3,63%, η Μυτιληναίος 3,53% και η Coca Cola 3,35%. Στον αντίποδα με άνοδο 1,31% έκλεισε η ΕΥΔΑΠ καθώς η διοίκηση ενημέρωσε για την ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης και μεταξύ των θεμάτων είναι και η διανομή μερίσματος. Με άνοδο άνω του 1% και η Ελλάκτωρ και λίγο μικρότερη του 1% ο ΟΤΕ. Από το σύνολο των μετοχών 74 υποχώρησαν και 40 ενισχύθηκαν. Ξεχώρισε η πτώση κατά 9,92% της Attica Group παρά την ανακοίνωση για επιστροφή κεφαλαίου 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Με απώλειες επίσης έκλεισαν Mermeren, Κέκροψ, Τράπεζα Αττικής και Performance. Στις ανοδικές ο χαμηλός όγκος ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν Οίκος Σπύρου, Φιερατέξ, Ελινόιλ και Βιοτέρ.

Σημειώνεται πως σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης έχασε 0,21%, ενώ ο τραπεζικός είχε άνοδο 3,02%.

Σχετικά Άρθρα